- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας
«Βόρειο σέλας» + «Επαναστατημένες ζωές», Jennifer Donnelly, εκδ. Διόπτρα
Μια και πλησιάζουν οι γιορτές και όλοι αρχίζουν να ετοιμάζουν λίστες για δώρα, αυτή την εβδομάδα προτείνουμε να βρείτε χρόνο για δύο βιβλία αντί για ένα. Είναι δύο πολυβραβευμένα ιστορικά μυθιστορήματα, από αυτά που πλέον θεωρούνται κλασικά στο είδος τους. Η συγγραφέας τους, η Jennifer Donnelly, είναι από τις πιο επιτυχημένες συγγραφείς στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Ποια όμως είναι πραγματικά;
Η Donnelly είναι συγγραφέας επτά επιτυχημένων μυθιστορημάτων. Μεγάλωσε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Rochester, όπου ειδικεύτηκε στην Αγγλική Λογοτεχνία και την Ευρωπαϊκή Ιστορία. Το πρώτο της βιβλίο, το θρυλικό «Τριανταφυλλάκι», είναι ένα επικό ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, στα τέλη του 19ου αιώνα. Το περιοδικό Booklist το χαρακτήρισε «εκπληκτικό», η εφημερίδα Washington Post «απολαυστικό» και το περιοδικό People ως «μια ένοχη απόλαυση». Μεταφράστηκε σε όλον τον κόσμο και άνοιξε τον δρόμο για τις δύο εξίσου επιτυχημένες συνέχειες: Το «Τριαντάφυλλο του Χειμώνα» και το «Άγριο Τριαντάφυλλο».
Το δεύτερο μυθιστόρημά της, το «Βόρειο Σέλας», βασίστηκε σε ένα πραγματικό έγκλημα που έγινε στο Adirondacks της Αμερικής το 1906 και κέρδισε μια σειρά από αξιοζήλευτα λογοτεχνικά βραβεία: Carnegie Medal, Los Angeles Times Book Prize, Borders Original Voices Award, Charlotte Award, ενώ ήταν υποψήφιο και για Michael L. Printz Award και Abraham Lincoln Award. Οι New York Times έγραψαν στην κριτική τους ότι είναι «πρωτότυπο και πολυεπίπεδο», ενώ πληθώρα από έντυπα το συμπεριέλαβαν στις λίστες τους με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς: The Times (London), The Irish Times, The Financial Times, Publishers Weekly, Booklist, School Library Journal κ.ά.
Την ίδια ενθουσιώδη υποδοχή από κοινό και κριτικούς πέτυχε και το επόμενο βιβλίο της, οι «Επαναστατημένες Ζωές», που επιλέχθηκαν ως ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς από το Amazon, το Goodreads, το Kirkus, το School Library Journal και τη δημοτική βιβλιοθήκη του Σικάγο. Επίσης, οι Επαναστατημένες Ζωές σε audiobook κέρδισαν το Odyssey Honor for Excellence, ενώ ήταν και πάλι υποψήφιες για Carnegie Medal. Το 2014, η Jennifer ξεκίνησε μια μεγάλη συνεργασία με την Disney για να δημιουργήσει την επιτυχημένη Young Adult σειρά Water Fire Saga. Η Jennifer ζει στο Hudson Valley της Νέας Υόρκης με τον σύζυγο, την κόρη, και τα δύο σκυλιά της.
Τα δύο πολυβραβευμένα έργα της, Βόρειο Σέλας και Επαναστατημένες Ζωές, επανακυκλοφορούν στη χώρα μας σε νέα οικονομική trade έκδοση και αξίζει να κερδίσουν μια θέση στην εορταστική λίστα σας. Ειδικά το «Βόρειο Σέλας» ξεχωρίζει επειδή βασίζεται σε ένα πραγματικό έγκλημα που είχε γίνει στις αρχές του 20ου αιώνα και είχε συγκλονίσει τότε την κοινή γνώμη της Αμερικής.
#VresXrono: 12 ώρες + 12 ώρες
>Λέξεις κλειδιά: Ιστορικό μυθιστόρημα – το μυστήριο με τη δολοφονία της Grace Mae Brown – λογοτεχνικά βραβεία – κλασικά βιβλία – Τριανταφυλλάκι
>Τι να διαβάσω μετά; Το Ρόδο της Τοσκάνης της Belinda Alexandra & τις Κόρες των Αστεριών της Lucinda Riley.
>Βρείτε τη συγγραφέα στο Facebook και ακολουθήστε την στο Twitter.
>Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η βιβλιοθήκη δίνει την ευκαιρία για γνώση μέσα από μια ξεχωριστή πρωτοβουλία
Θέλουμε ελευθερία από ή ελευθερία για; Κι έχει άραγε κόστος η απάντηση;
Στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης ο πιονιέρος της κυβερνητικής είναι πιο επίκαιρος από ποτέ
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Δείτε αναλυτικά τα βραβεία για τις κατηγορίες Μυθιστόρημα, Δοκίμια, Ποίηση και Παιδική λογοτεχνία
Η ψυχολόγος - ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, εκπ. στη Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, γίνεται η φωνή των γυναικών που πενθούν για τα δικά τους ωάρια και μιλά για τη δική της διαδικασία εξωσωματικής
Δέκα επιλεγμένοι τίτλοι από την παραγωγή του 2025
Ο κορυφαίος ιστορικός μάς μίλησε για την ελευθερία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διοίκηση Τραμπ και τη ρωσική προπαγάνδα
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή το βιβλίο του «Η δική μου Σόλωνος... και τρία σύννεφα στον ουρανό»
Βιβλία που τους συντρόφευσαν, τους προβλημάτισαν ή τους αιφνιδίασαν, που διάβασαν με ενθουσιασμό
Στη διάλεξή της θα αναλύσει τον τρόπο λειτουργίας των σύγχρονων αυταρχικών καθεστώτων
Ο εκδοτικός οίκος λέει ότι, σε αυτό το στάδιο, πρόκειται απλώς για μια «δοκιμή»
Τι συμβαίνει όταν το κράτος μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην οικονομία, στη ζωή, στις επιλογές μας; Πότε η προστασία γίνεται έλεγχος; Και πότε ο έλεγχος γίνεται ανελευθερία;
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή το βιβλίο του «Οδός Πανεπιστημίου (19ος–21ος αι.) – Ιστορία και ιστορίες» (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2025)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.