Βιβλιο

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ: Πώς μας βλέπουν οι Ευρωπαίοι σήμερα

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μας μεταφέρει τις συζητήσεις των Βρυξελλιωτών για τα κατορθώματά μας...

2034-9484_0.jpg
Αχιλλέας Πεκλάρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2880-21174.jpg

Αν σας ζητούσαν να περιγράψετε με τρεις λέξεις το κλίμα για την Ελλάδα στους κύκλους της Ευρώπης και των Βρυξελλών αυτή την περίοδο, αυτές οι λέξεις θα ήταν... 

Η Ελλάδα τραβά την προσοχή, δημιουργεί ερωτηματικά, ανησυχία αλλά οπωσδήποτε δεν είναι ούτε το κέντρο της Ευρώπης, ούτε του κόσμου. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και πολλούς τομείς μέσα και έξω από την Ευρώπη.    

Τι σας ρωτούν αυτή την περίοδο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους συναναστρέφεστε; 

Ρωτούν τι προγραμματίζουμε και πόσο ευελπιστούμε, ποια είναι τα δυνατά σημεία μας και ποια τα αδύνατα. Και περιμένουν να δούν οι άνθρωποι τι θα κάνουμε. 

Και τι τους απαντάτε εσείς;

Δεν τους λέω ότι η Ελλάδα πεθαίνει τελευταία αλλά ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει... Δεν τους απαντώ μόνο. Τους ερωτώ κιόλας. Τι θα κάνουμε με όλες τις χώρες της ευρωζώνης που έχουν κρίσιμα δημοσιονομικά προβλήματα (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία). Πως φτάσαμε σε αυτό το επίπεδο και ποιους μηχανισμούς αλληλεγγύης μπορούμε να αναπτύξουμε; 

Τι έχει φταίξει διαχρονικά και η Ελλάδα έχει φτάσει να θεωρείται το ‘μαύρο πρόβατο’ της Ε.Ε.;

Δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό, όχι γιατί πρόκειται για την χώρα μου, αλλά τα πράγματα δεν είναι μαύρο / άσπρο ούτε στην πολιτική, ούτε στη ζωή! Μας έφταιξε βασικά ότι δεν πήραμε ποτέ στα σοβαρά ούτε τις υποχρεώσεις μας, ούτε τις ευκαιρίες μας. Δεν βάλαμε το “εμείς” πάνω από το “εγώ”, δεν αποκτήσαμε παιδεία και νοοτροπία εκσυγχρονισμού.

Γνωρίζοντας βαθιά την Ευρωπαϊκή κουλτούρα και mentalite, ποιά από τις εγγενείς αδυναμίες ή τα «κουσούρια» της χώρας μας είναι αυτό που προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα στη συνεργασία μας με την Ευρώπη και γιατί; (πχ. Η ασυνέπεια; Η αναβλητικότητα / καθυστέρηση; Η αναξιοπιστία; Η διαφθορά;)

Όλα αυτά μας χαρακτηρίζουν, αφού επί 14 χρόνια παραποιούσαμε στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση, αφού δεν τολμούσαμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα και που τις υποσχόμασταν στους Έλληνες πολίτες και στην Ε..Ε. αφού δεν μπόρεσαν οι πολιτικές δυνάμεις να συνενοηθούν και να συνεργαστούν ειλικρινά. 

Πώς κρίνετε τη μέχρι στιγμής παρουσία και στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών; 

Η κυβέρνηση δεν έδειξε ετοιμότητα, συνεπή και καθαρή γραμμή κάτι που το πληρώσαμε από την δυσπιστία των κοινοτικών οργάνων και των διεθνών αγορών. Ο πρωθυπουργός δεν επέδειξε τα κατάλληλα αντανακλαστικά για να προστατεύσει τη χώρα από τους κερδοσκόπους, δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται το ρόλο της κρατικής μηχανής σ’ αυτή τη προσπάθεια. Η ιστορία με την αναζήτηση Γενικών Γραμματέων είναι χαρακτηριστική.        

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες αυτές τις δύσκολες μέρες;

Ποτέ δεν είναι αργά. Αλλά για να πιάσουν τόπο οι θυσίες πρέπει να συνοδευτούν από αναπτυξιακή πολιτική. Ανησυχούμε ότι οι φόροι σε εισοδήματα και επιχειρήσεις θα χτυπήσουν την ζήτηση, τις επενδύσεις και την απασχόληση. Η Ν.Δ. θα συνεχίσει να προτείνει στη κυβέρνηση μέτρα τόνωσης της αγοράς και να συμπαρίσταται στην εξυγίανση και τη χρηστή διοίκηση. Και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα προς όφελος της χώρας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»
Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»

Ένα βιβλίο μυστηρίου για ένα κορίτσι που μεγαλώνει προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του, αλλά και το κατά πόσο ο Αμερικανός πατέρας του ήταν μπλεγμένος με την Απριλιανή χούντα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.