Βιβλιο

O Νικολό Αμανίτι σήμερα 29/10 στον Ιανό

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης υποδέχεται τον Ιταλό συγγραφέα

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πρώτη από τις εκδηλώσεις του κύκλου «Οι Συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ» φιλοξενεί τον πολυμεταφρασμένο και ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό Νικολό Αμανίτι (σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη). Η κουβέντα με αφετηρία το τελευταίο του μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο του «Εγώ κι εσύ» θα κινηθεί ελεύθερα ώστε να σκιαγραφηθεί ένα πλήρες πορτρέτο του συγγραφέα. Αυτό φυσικά θα συμβεί και με τη συμμετοχή του κοινού. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον δε να μάθουμε τη γνώμη του Αμανίτι για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας – και στη χώρα του. Γιατί δεν είναι μόνο στα λόγια φιλέλληνας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, είναι από τους συγγραφείς που δεν παίρνει συγγραφικά δικαιώματα από τα μεταφρασμένα στα ελληνικά, βιβλία, ενώ το μόνο που ζήτησε από τους διοργανωτές είναι να του δοθεί χρόνος προκειμένου να επισκεφτεί τους Δελφούς.

n

Το «Εγώ κι εσύ» αναζητά τη διαδικασία μέσω της οποίας ένα παιδί γίνεται άνδρας. Όπως λέει και ο συγγραφέας «Το βιβλίο μιλάει για έναν έφηβο που καλείται να αναμετρηθεί με τους συνομήλικούς του. Είναι μια τρομερή δοκιμασία στην οποία σπανίως αναφερόμαστε. Ο Λορέντσο, ο πρωταγωνιστής, είναι ένα βασανισμένο αγόρι, κλεισμένο στον εαυτό του, εξόριστο στον κόσμο του. Δεν έχει φίλους. Βιώνει την οικογένεια και το σχολείο ως στοιχεία ξένα σε αυτόν. Νιώθει όμως την παρόρμηση να αλλάξει: διότι διαισθάνεται ότι δεν
υπάρχει μέλλον για όποιον διαφοροποιείται από τους άλλους. Και τότε αποφασίζει να ακολουθήσει μια στρατηγική που θα τον κάνει να μοιάζει με τους άλλους...».



Ο Νικολό Αμανίτι είναι ο δημοφιλέστερος Ιταλός συγγραφέας της γενιάς του (γεννήθηκε το 1966). Εμφανίστηκε ως «κανίβαλος» σε μια ανατρεπτική για την εποχή της συλλογή διηγημάτων, αλλά έδειξε αμέσως το λαμπρό του ταλέντο ήδη στο πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Βράγχια» (1994). Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα βιβλία του «Λάσπη», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Εγώ δεν φοβάμαι», «Με τις ευλογίες του Θεού» καθώς και το πιο πρόσφατο βιβλίο του, το σύντομο μυθιστόρημα «Εγώ κι εσύ» το οποίο γυρίστηκε ταινία από τον μεγάλο Μπερνάντο Μπερτολούτσι (αναμένεται να προβληθεί σύντομα και στην Ελλάδα). Όλα του τα βιβλία σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία και στο εξωτερικό (το Εγώ δεν φοβάμαι πούλησε κοντά στα δύο εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Ιταλία) ενώ το μυθιστόρημα Με τις ευλογίες του θεού κέρδισε το πιο έγκυρο λογοτεχνικό βραβείο της πατρίδας του, το Πρέμιο Στρέγκα. Όλα του τα βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.



Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών.


Είσοδος Ελεύθερη



Ώρα: 19.00