- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Αν ο γιος μου είναι δολοφόνος;
Τα τελευταία χρόνια, με τη μεγάλη έξαρση της αστυνομικής λογοτεχνίας, παιδιά βγήκαν στο προσκήνιο των ιστοριών είτε ως κατηγορούμενοι είτε ως θύματα.
Τα τελευταία χρόνια, με τη μεγάλη έξαρση της αστυνομικής λογοτεχνίας, παιδιά (από μικρά μέχρι έφηβοι) βγήκαν στο προσκήνιο των ιστοριών είτε ως κατηγορούμενοι είτε ως θύματα («Αντίλαλοι νεκρών» του Johan Theorin, «Το στίγμα» της Chevy Stevens κ.ά.). Εδώ, ένας μαθητής σε προάστιο της Βοστόνης βρίσκεται δολοφονημένος.
Ο βοηθός της εισαγγελέα Άντριου Μπάρμπερ αναλαμβάνει την υπόθεση, αν και θεωρείται εν μέρει ασυμβίβαστη η ενέργειά του αφού το θύμα είναι συμμαθητής του γιου του. Όταν τα στοιχεία δείχνουν ως πιθανό δολοφόνο το γιο του Μπάρμπερ, Τζέικομπ, ο ίδιος θα «παραιτηθεί» προκειμένου να τον υπερασπιστεί και να προστατεύσει την οικογένειά του από το μένος της μικρής κοινωνίας.
Η φράση της Παλαιάς Διαθήκης «Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» στοίχειωσε μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και ταινίες (από τα θεατρικά του Ίψεν μέχρι το «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» της Λάιονελ Σράιβερ). Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ, καθώς εισβάλλει στη δικαστική αίθουσα το κρυφό παρελθόν του πατέρα του. Οι τρεις προπάτορές του (αρχής γενομένης από τον προπάππου του) είχαν καταγραμμένα στο βιογραφικό τους μια σειρά εγκλημάτων, μεταξύ αυτών και φόνους. Ο ίδιος παρέμεινε άμεμπτος, μήπως όμως πέρασαν στο DNA του γιου του εγκληματικά γονίδια; Σε μια εποχή που η γενετική κερδίζει συνεχώς έδαφος εμπλουτίζοντας τη φαρέτρα της έμπνευσης των συγγραφέων με καινούργιο υλικό, ο Landay αφήνει να αιωρείται σχεδόν μέχρι τέλους το ερώτημα του ρόλου των γονιδίων, δίνοντας από το στόμα γιατρού την πληροφορία στους γονείς (και σ’ εμάς) πως ο Τζέικομπ έχει ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, το «ΜΑΟΑ νοκ-άουτ», που δημιουργεί προδιάθεση για εγκληματικές ενέργειες. Μόνο που παίζει ρόλο το περιβάλλον για να δώσει… καρπούς. Μια είδηση που φέρνει τους γονείς σε αμηχανία, τους τοποθετεί μπροστά στις ευθύνες τους ως διαπαιδαγωγούς και ανάβει το κόκκινο λαμπάκι στην αγωνία. Μήπως τελικά ο Τζέικομπ είναι ο δολοφόνος;
Ο συγγραφέας διαχειρίζεται ένα ακανθώδες, δύσκολο θέμα. Τον ενδιαφέρει περισσότερο το σασπένς και λιγότερο να εισχωρήσει σε βάθος στα ζητήματα που θίγει. Όμως δεν κάνει καμία έκπτωση και τελικά καταφέρνει εκτός από το να μας κρατήσει μέχρι τέλους το ενδιαφέρον να πει μια αλήθεια, διά στόματος του πατέρα, για τον τρόπο που οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους: «Έχεις ακούσει ποτέ σου για την επιβεβαιωτική προκατάληψη; Επιβεβαιωτική προκατάληψη είναι η τάση να βλέπεις τα πράγματα στο περιβάλλον σου έτσι ώστε να επιβεβαιώνεις τους προϊδεασμούς σου, αντί να βλέπεις τα πράγματα που συγκρούονται με όσα ήδη πιστεύεις. Νομίζω πως κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Βλέπεις αυτό που θέλεις να δεις». Μια σκέψη που εξηγεί επιπλέον γιατί οι γονείς πέφτουν πολλές φορές από τα σύννεφα με τις πράξεις των παιδιών τους.
Το βιβλίο έμεινε για 29 εβδομάδες στη λίστα με τα Best seller των «New York Times». (Μτφ. Μαρία Κωνσταντούρου)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο για αγόρια που δεν συμβιβάζονται, αλλά αγαπούν τα μπαρ, τα ποτά και τα ξενύχτια. Αντίστοιχα κορίτσια θα το εκτιμήσουν επίσης…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όλες οι πληροφορίες για την εκδήλωση που θα συντονίσει η Athens Voice
Το τρίτο μέρος της τετραλογίας είναι ένας ύμνος στον έρωτα και μια ωδή στη γυναικεία φύση
Το (δυστοπικό) αύριο μέσα από τα μάτια του διασήμου ιστορικού
Ήταν ένας ποιητής κάθε στιγμή που σκεφτόταν, κάθε στιγμή που εργαζόταν, κάθε στιγμή που ανέπνεε.
Είχε διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας
Ο βασικός μεταφραστής του Φρόυντ και του Αντόρνο στα ελληνικά
Ο ποιητής και εκδότης διαβάζει αποκλειστικά για την Athens Voice αποσπάσματα από το βιβλίο του «Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς» (εκδόσεις Οδός Πανός)
Κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα, στις 7 μ.μ., το Ζάτοπεκ γεμίζει από χρώμα: κόκκινο, μπλε και λευκό ― της αγάπης, της θάλασσας και του χιονιού
Το χειρόγραφο «μόνο με την καρδιά μπορεί κανείς να δει σωστά» που το κάνει μοναδικό
Ζωγραφικά έργα, γλυπτά, σχέδια για ταινίες και θρυλικά εξώφυλλα δίσκων
Ο στρατιωτικός βίος και η επικά γενναία πολιτεία του Χαράλαμπου Σειραδάκη
Γιατί τα βιβλία, οι διαμορφωτές της προσωπικής μας ταυτότητας, ήταν, και θα παραμείνουν, μοναδικά
Μια συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του «Παράδοξη χώρα»
Το βιβλίο της Ελένης Γεωργακοπούλου (Katt Sway) για το πιο διάσημο κουτάβι στο ελληνικό TikTok
Με ποια κριτήρια αποφασίζουν να εκδώσουν ένα νέο βιβλίο οι εκδοτικοί οίκοι;
Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών μιλάει με αφορμή το βιβλίο του «Πολιτική ορθότητα: Η σύγχρονη λογοκρισία;»
«Ο ΙΑΝΟS ήταν και παραμένει ένας αιρετικός τόπος που αναπτύσσει και καλλιεργεί τον διάλογο επί παντός του επιστητού».
Ψάχνουμε απαντήσεις στη νέα συλλογή διηγημάτων της Αναστασίας Αλεβίζου, «Ιστορίες Μόδας και Εγκλημάτων» από τις εκδόσεις 24 γράμματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.