Αν ζούσε σήμερα ο Γιάννης Τσαρούχης θα ήταν εκατό χρονών.
Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση μετά το θάνατό του, που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο, εμπεριέχει αυτή την εκατονταετία σαν μία «αθηναϊκή κιβωτός» ιστορίας και τέχνης. Δεν είναι τυχαίο που συγκινεί κάθε είδους κοινό και το μουσείο είναι κάθε μέρα γεμάτο από ανθρώπους που αναζητούν να αγαπήσουν το παρόν μέσα από το παρελθόν, τους ήρωες, το θέατρο, τα νεοκλασικά κτίρια, τους έρωτες, τα ζεϊμπέκικα, τους μήνες που ζωγράφισε ο Τσαρούχης στη ζωή του.Και επειδή ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί να μη συνδυαστεί με το προφίλ του έξοχου στοχαστή και ανθρώπου Τσαρούχη, η ζωή και η προσωπικότητά του έχουν έρθει και πάλι στο προσκήνιο.
Η Μαρία Καραβία, δημοσιογράφος που τον γνώρισε και τον έζησε από κοντά, συγκέντρωσε τις μνήμες και τις συνομιλίες της μαζί του σε ένα βιβλίο με τίτλο «Ο στοχαστής του Μαρουσίου» (εκδ. Καπόν).
Πολλές φωτογραφίες (μαζί και οι σπάνιες εκείνες με τις θεατρικές του μεταμφιέσεις) συνδυάζονται με τη σκέψη του επάνω στην τέχνη και τη σύγχρονη ζωή, με λεπτομέρειες που δείχνουν το χιούμορ και την αιχμηρή ματιά του στην Ελλάδα. Όπως, για παράδειγμα, η απάντησή του όταν του είχαν πει ότι οι δικτάτορες της 21ης Απριλίου θα τον έχουν στα όπα-όπα επειδή ζωγράφιζε Εσατζήδες και ναύτες.
«Κάνετε λάθος» είχε πει. «Όλοι αυτοί έχουν στα σπίτια τους πίνακες με λουλούδια».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.