Βιβλιο

Στην Hilary Mantel το φετινό Booker

Πρώτη γυναίκα συγγραφέας που κερδίζει δεύτερο Booker

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
27806-62991.jpg

Στη Βρετανίδα μυθιστοριογράφο Χίλαρι Μαντέλ, απονεμήθηκε ο λογοτεχνικός τίτλος Man Booker Prize 2012 για το ιστορικό της μυθιστόρημα, Bring up the Bodies, που είναι η συνέχεια του μυθιστορήματος Wolf Hall, με το οποίο κέρδισε για πρώτη φορά το 2009, το λογοτεχνικό βραβείο.

image

«Περιμένεις 20 χρόνια για ένα βραβείο Booker και ξαφνικά έρχονται δύο μαζί», είπε η 60χρονη συγγραφέας παραλαμβάνοντας το βραβείο, στο οποίο αντιστοιχεί χρηματικό έπαθλο, 50.000 λιρών. Η Μαντέλ είναι η πρώτη γυναίκα στην 40χρονη ιστορία του βραβείου που κερδίζει δεύτερο Booker. Kάτι που έχουν πετύχει μόνο ο Νοτιοαφρικανός JM Coetzee και ο Αυστραλός  Peter Carey.

«Αυτή η διπλή διάκριση είναι μοναδική και της άξιζε. Η Χίλαρι Μαντέλ ξαναγραφεί τους κανόνες για την ιστορική μυθιστοριογραφία», δήλωσε ο Πίτερ Στότχαρτ, πρόεδρος της επιστροπής στην τελετή στο Guildhall του Λονδίνου.

Η Χίλαρυ Μαντέλ γεννήθηκε το 1952 στο Derbyshire και είναι το πρώτο από τα τρία παιδιά μιας οικογένειας Ιρλανδών καθολικών. Την παιδική της ηλικία, όπως γράφει η ίδια, τη χαρακτήριζε ένα διάχυτο αίσθημα φόβου. Σπούδασε νομικά στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. Το 1977 ακολούθησε τον σύζυγό της στην Μποτσουάνα και αργότερα στη Σαουδική Αραβία. Το 1985 επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία όπου ζει μέχρι σήμερα. Eτοιμάζει πλέον το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας με τίτλο The Mirror and the Light ακολουθώντας τη ζωή του συμβούλου του βασιλιά της Αγγλίας, Ερρίκου του Η΄, Thomas Cromwell μέχρι την εκτέλεσή του το 1540.


Man Booker Prize - 2012 shortlist

Tan Twan Eng - The Garden of Evening Mists

Deborah Levy - Swimming Home

Hilary Mantel - Bring Up the Bodies

Alison Moore - The Lighthouse

Will Self - Umbrella

Jeet Thayil - Narcopolis

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Abdellah Taïa. Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ

«Η ζωή με το δικό σου φως» του Abdellah Taïa είναι μια γοητευτική καταβύθιση σ’ έναν κόσμο άγνωστο, σκληρό και ανθρώπινο, όπου οι κατηγοριοποιήσεις και οι κανόνες της Δύσης δεν χωρούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.