Βιβλιο

Το Χρέος της Κωμωδίας – και τα ρέστα μου

O Κραουνάκης, ο Αριστοφάνης και η πολιτική της κωμωδίας

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Aπαντήστε χωρίς να σκεφτείτε πάνω από 3 δευτερόλεπτα: Ποιος είναι ο πιο Αριστοφανικός έλληνας που σας έρχεται στο μυαλό;

(………………..)

Σωστά: ο Κραουνάκης.

Η ιδέα μίας σειράς συζητήσεων και «παιχνιδιού» με θέμα τον Αριστοφάνη και την κωμωδία, υπό τις ευλογίες του Κραουνάκη και της Συμμορίας του, είναι τόσο ευχάριστη και δελεαστική όσο και ένα καλοκαιρινό βράδυ στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, παρέα με τους καλύτερούς σου φίλους και τρανταχτά γέλια.

Και μάλιστα, είναι ακόμα πιο ουσιαστικό απ’ όσο μόλις ακούστηκε.

Η Σπείρα-Σπείρα και ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι οι κύριοι συντελεστές ενός μεγάλου «ταξιδιού» που θα διαδώσει το Ελληνικό θέατρο στην Ευρώπη, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτισμός 2007-2013», με θαυμάσιο τίτλο, «ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ» (The duty of comedy).

Στο πρόγραμμα, το οποίο έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2012 και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2013, συμμετέχουν καλλιτεχνικές ομάδες από Αγγλία, Τουρκία, Ρουμανία και Φινλανδία και περιλαμβάνει:

  • Σεμινάρια 3μηνης διάρκειας και εργαστήρια από Άγγλους, Φινλανδούς, Τούρκους και Έλληνες. Μπορείτε να δείτε τα θέματα των σεμιναρίων παρακάτω.
  • Διεθνές συμπόσιο στην Αθήνα με τίτλο «Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ» στις 10/3/2013
  • Εικαστική έκθεση «ΑΡΙΣΤΟΣ ΕΦΑΝΗ» με κοστούμια και μάσκες από έργα του Αριστοφάνη που θα περιοδεύει μαζί με τις παραστάσεις.
  • Παραστάσεις με τίτλο «ΑRISTOFANOUS CHORUS LINE» με την συμμετοχή Ελλήνων, Τούρκων και Ρουμάνων καλλιτεχνών που θα παρουσιαστούν σε Αθήνα, Λονδίνο, Κλούζ-Nαπόκα και Κωνσταντινούπολη. (Μάρτιο – Απρίλιο 2013)
  • Δημιουργία ιστοσελίδας και παραγωγή DVD

    Οι συνεργάτες απο τις άλλες χώρες είναι: απο την Αγγλία το ΑRTLUXE ORGANISATION απο την Tουρκία το SIMYA SANAT απο την Ρουμανία το ΑRT ACT CULTURAL ASSOCIATION απο την Φιλανδία το TEATTERI METAMORFOOSI και απο την Ελλάδα: το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο της ALTER-ART.

Τα σεμινάρια

Όλα τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, πατρίδα του Αριστοφάνη, όπου οι υπεύθυνοι των σεμιναρίων και οι συμμετέχοντες μπορούν να εμπνευστούν από τη μελέτη και την εκ νέου ανακάλυψη της γενέτειρας του συγγραφέα στην πόλη μνημείο.

Θεματολογία και διδάσκοντες

1. Χορός και θέατρο στην κωμωδία, με τη χορογράφο Αγγελική Στελλάτου

2. Αριστοφάνης και κοινωνία. Πολιτική στην εποχή του Αριστοφάνη και των σχετικών συνδέσεων με σύγχρονο κόσμο. Θρησκευτικές, κοινωνικές και νομικές διαφορές μεταξύ του 5ου π.χ. αιώνα της Αθηναϊκής δημοκρατίας και του σύγχρονου κόσμου, με την Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρολογίας του τμήματος Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευανθία Στιβανάκη

3. Ρυθμοί, αρχαία κείμενα και χορωδιακά μέρη. Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί στο κείμενο του Αριστοφάνη. Σταμάτης Κραουνάκης με συνεργάτες μουσικούς.

4. Κωμωδία και σκηνοθεσία, με το σκηνοθέτη, ηθοποιό και καθηγητή αγωγής λόγου Σωτήρη Τσόγκα

5. Πολιτική και χιούμορ στον Αριστοφάνη: Ευρωπαϊκή, διαπολιτισμική διάσταση με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο

6. Μετάφραση χορικών με τη Λίνα Νικολακοπούλου

7. Ο ρόλος του Πρωταγωνιστή στην κωμωδία με την Σοφία Φιλιππίδου

8. Ο Αριστοφάνης μέσα από τα κόμικς με το συγγραφέα και σεναριογράφο κόμικς Τάσο Αποστολίδη

9. Ο ζωγράφος /σκηνογράφος Takis και η Artluxe από το Ηνωμένο Βασίλειο: εισαγωγή στις αρχές του «installation” χρησιμοποιώντας τις αρχές της «οπτικής γλώσσας». Με τη βοήθεια του οπτικο-ακουστικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί (φωτογραφίες, βίντεο κλπ), ο Τakis θα αναλύσει τις προσωπικές εμπνεύσεις του, παρουσιάζοντας νέες οπτικές γωνίες σχετικά με το θέατρο και τις εγκαταστάσεις τέχνης, γεφυρώνοντας την αρχαία κωμωδία με τη σύγχρονη εποχή

10. Ο χορογράφος Sinan Temizalp και η Simya Αrts από την Τουρκία: με ένα διαδραστικό σεμινάριο θα εισαγάγουν τους συμμετέχοντες σε τεχνικές διαλογισμού, συγκέντρωση του σώματος και του νου. Ένα μείγμα Helen Technique and Meditative Dance: Σύνθεση Ανατολής και Δύσης.

11. Η Βούλα Ξύκη και συνεργάτες της από το Κέντρο Εναλλακτικών Μεθόδων Alter - Art Centre, θα ασχοληθούν με τεχνικές φυσικού θεάτρου, ανάλυση κίνησης, φωνητική και τεχνικές προσαρμογής μιας ομάδας σαν αναπνοή ενός ατόμου. Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται σε αυτά τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν τεχνικές εσωτερικού χαμόγελου, shiatsu, ενεργειακά κανάλια, εσωτερικοί ήχοι, craniosacral, bowtech και Δυναμικής του γέλιου ως μέσο κατευνασμού, ανακούφιση και ισχυρής σκηνικής παρουσίας

12. Το Teatteri Metamorfoosi από την Φιλανδία θα προετοιμάσει ένα workshop στην Αθήνα με επικεφαλής τον Davide Giovanzana με διάφορες τεχνικές μάσκας. Μάσκες και κωμωδία, σε σχέση με τη συνείδηση του σώματος στο χώρο και το χρόνο. Αρχαία Κωμωδία και Commedia dell Arte. Μέσα από αυτό το σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τα όρια της ελευθερίας που μια μάσκα μπορεί να προσφέρει σε όποιον το χρησιμοποιεί, ενώ χρησιμοποιώντας τες θα αυτοσχεδιάζουν χαρακτήρες και όλα θα συσχετίζονται με τις αρχαίες μάσκες που χρησιμοποιούσαν στην Αρχαίες Ελληνικές παραγωγές.


Info:

  • Ωρες σεμιναρίων: Kαθημερινές και Σάββατο, από τις 4 έως και τις 7 το απόγευμα.
  • Xώρος υλοποίησης των σεμιναρίων: «ΧΕΛΩΝΑ», Δεκελέων 26, Γκάζι (πλησίον μετρό Κεραμεικός).

  • Διάρκεια σεμιναρίων: Νοέμβριος + Δεκέμβριος 2012 και Ιανουάριος 2013.

  • Κόστος: 150€ για όλες τις ώρες παρακολούθησης (79 ώρες). Για τους κατόχους της Persona Κάρτα (κάρτα προνομίων της ΣΠΕΙΡΑ ΣΠΕΙΡΑ) έκπτωση 20%.

  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941557587