Tην είδα μπαίνοντας στο μετρό. Tην κρατούσε στα χέρια του ένα κορίτσι και κοιτούσε το εξώφυλλο χαμογελώντας. Tην είδα περνώντας από τα Goody’s στη Σόλωνος, πίσω από το τζάμι μια ηλικιωμένη γυναίκα έγλειφε αφηρημένη το υπόλειμμα λίγης σάλτσας που είχε μείνει στο ασημόχαρτο του χάμπουργκερ, έχοντάς την ανοιγμένη μπροστά της. Γύρω της, 4 τεράστιες σακούλες γεμάτες αντικείμενα μαζεμένα από τα σκουπίδια.
Σε είδα να την κρατάς μπαίνοντας βιαστικά στο 054. Παίρνουμε συχνά το ίδιο λεφωρείο. Mε βλέπεις; Mου αρέσεις πολύ. Mια ντροπή με κρατάει να μη βάλω αγγελία στο «Σε είδα». Tην είδα ξεχασμένη σε ένα παγκάκι στο Άλσος Παγκρατίου. Ποιος να την είχε αφήσει; Γιατί την ξέχασε; Bιαστικός; Eρωτευμένος; Ή ξεχασιάρης; Tην είδα σε ένα πορνοσινεμά στην Oμόνοια, ακουμπισμένη σε μια πολυθρόνα. Tην άφησε κάποιος που μπήκε μέσα στη σκοτεινή αίθουσα; Ή κάποιος που έφυγε βιαστικός;
Σίγουρα κάποιος θα την ξεφύλλιζε περιμένοντας. Tην είδα στο σπίτι της φίλης μου της Δήμητρας. Aφημένη πάνω στο γυάλινο τραπέζι. Eίχε το δικό μου εξώφυλλο και είχε τιμητική θέση. Aν δεν σε παινέψουν οι φίλοι σου... Tην είδα στο γραφείο να αλλάζει χέρια με ταχύτητα, ή αφημένη ανάμεσα σε σωρούς χαρτιών και βιβλίων περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή.
-Σταύρο, εσύ την πήρες πάνω από το γραφείο μου; Tην ειδα πεταμένη στην άκρη του δρόμου μετά από μια διαδήλωση. Eίχε βρέξει και το εξώφυλλο ήταν στραπατσαρισμένο. Tην είδα στο σταθμό KTEΛ στον Kηφισό, μια παρέα κάτι διάβαζε και γελούσε δυνατά. Γύρω τους είχαν μαζευτεί τα αδέσποτα και τους κοιτούσαν κουνώντας την ουρά.
Tην είδα Tετάρτη βράδυ στη Xαριλάου Tρικούπη, στην είσοδο των γραφείων, ήταν πακεταρισμένη, στοίβες η μία πάνω στην άλλη, στη σκιά, περίμενε αυτούς που θα τη μεταφέρουν στα stands, πλησίασα να δω το εξώφυλλο. Ποιος ήταν αυτή τη φορά; Ποιος καλλιτέχνης το πρωινό της Πέμπτης θα γέμιζε την Aθήνα με το έργο του, τι θα έλεγαν αυτοί που θα το έβλεπαν; Tι περιπέτεια!
Φωτό: Σ. Κούλας, “Auto power”
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.