- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Λεπτομέρειες 408
Τι βιογράφος ταιριάζει σ’ έναν από τους πιο αυτοαναφορικούς πεζογράφους του πλανήτη;
●Τι βιογράφος ταιριάζει σ’ έναν από τους πιο αυτοαναφορικούς πεζογράφους του πλανήτη; Ο Φίλιπ Ροθ κατέληξε στον Μπλέικ Μπέιλι, βιογράφο και του Γιέις, και δεσμεύτηκε να του δώσει απεριόριστη πρόσβαση στο αρχείο και την αλληλογραφία του. Υποθέτω ότι ο Μπέιλι δεν θα διστάσει να εμπιστευτεί τον Ροθ ως προς το ποιος του ενέπνευσε τον πρωταγωνιστή στο «Ανθρώπινο στίγμα» – σε αντίθεση με τη Wikipedia που... του έψησε το ψάρι στα χείλη.
●Αυτές τις μέρες ξαναδιαβάζω την «Πατρική κληρονομιά», στη μετάφραση του Τάκη Κιρκή, που τον Νοέμβριο θα ενσωματωθεί στις εκδόσεις Πόλις. Το βιβλίο όπου ο Ροθ παρακολουθεί τη μάχη ενός ευέξαπτου, πείσμωνα κι ακαταπόνητου Εβραίου, του πατέρα του, με την ανημπόρια της αρρώστιας και τον εξευτελισμό των γηρατειών. Τι απόλαυση! Γέλια και δάκρυα ανακατεμένα, σ’ ένα έξοχο κράμα συγκρατημένης αφήγησης και συναισθηματικής ισορροπίας.
●Στο περιθώριο του φεστιβάλ της Δράμας, τις προάλλες, ο Βασίλης Τσιαμπούσης παρουσίασε τον Θανάση Βαλτινό και το πιo βατό, το πιo συναισθηματικό από τα βιβλία του, τον αυτοβιογραφικό, υποτίθεται, «Ανάπλου» (Εστία). Κι από τη... μεγάλου μήκους κουβέντα τους φάνηκε πως ο Βαλτινός, όσο απολαμβάνει να μας ξεγελάει, άλλο τόσο δυσφορεί με τις «ολέθριες» παρεξηγήσεις από τις πολιτικές παραναγνώσεις των γραπτών του. Ιδού έδαφος για διατριβές!
●Ποιοί συγγραφείς «δάνεισαν» σενάρια στους μικρομηκάδες; Τσέχοφ, Μπέκετ, Πίτερ Κάρεϊ, Χρήστος Οικονόμου, Λευκάδιος Χερν. Οι ταινίες του φεστιβάλ προβάλλονται από σήμερα στην Ταινιοθήκη. Κι ανάμεσά τους, οι «Ιδιότητες του 2» του Αχιλλέα Κυριακίδη, θιασώτη της μικρής φόρμας και στο σινεμά: ο καημός ενός ανθρώπου που αλλιώς ζει κι αλλιώς θα ’θελε να ζούσε, σε 15΄ χωρίς διαλόγους, με εικόνες υψηλής αισθητικής.
●Το «πιο μικρό ελληνικό που αγάπησε» ο καθηγητής πληροφορικής στο Μπέρκλεϊ κι από τους συντελεστές του «Logicomix», Χρίστος Παπαδημητρίου, κλεμμένο από τη στήλη «Πατριδογνωσία» του «Κ»: το ότι εδώ, όταν σε ρωτάνε «τι κάνεις;» έχεις την άνεση να παραδεχτείς πως είσαι χάλια. Μια πολυτέλεια που ίσως στερείται ο Μπιλ Γκέιτς, ο παλιός του μαθητής στο Χάρβαρντ. Το νέο βιβλίο του Παπαδημητρίου είναι μυθιστόρημα («Ανεξαρτησία», μτφ. Χίλντα Παπαδημητρίου, Πατάκης) και τα πλοκάμια του φτάνουν ως το 1821!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.