Βιβλιο

Nicole Krauss, έχεις ταλέντο

H AV διαβάζει το σπουδαίο της βιβλίο «Όταν όλα καταρρέουν»

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Υποθέτω ότι με αυτό ακριβώς πάλευα πιο συχνά στη ζωή μου ως συγγραφέας, με κάποιου είδους εντροπία του ενδιαφέροντος ή εξασθένηση της θέλησης, με τόση συνέπεια που στην πραγματικότητα μετά βίας το αντιλαμβανόμουν - την ελκτική δύναμη που με παρέσυρε να υποκύψω στη σιωπή». Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να διαβάσεις το «Όταν όλα καταρρέουν», το μυθιστόρημα της Αμερικανίδας Nicole Krauss που διεκδίκησε βραβεία μεγάλου πρεστίζ πέρυσι και μεταφράστηκε σε 35 χώρες.

Σαν μια σπονδυλωτή ιστορία τεσσάρων χαρακτήρων που διαφεύγουν ο ένας του άλλου ώσπου να επέλθει μια τέλεια αναμεταξύ τους ένωση. Σαν ξεχωριστές βαριάντες ενός θέματος που μελοποιεί το ανθρώπινο δράμα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι το σήμερα. Σαν τις γεωγραφικές βινιέτες ενός άτλαντα που συνενώνει την Ουγγαρία με την Αγγλία, τη Χιλή, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Γερμανία. Προπάντων, είναι ένα βιβλίο για την ίδια την πράξη της λογοτεχνίας, για την κυοφορία, τις διεργασίες και τις επιπτώσεις της.

Η υπόθεσή του εκτυλίσσεται γύρω από ένα συγγραφικό γραφείο. Η Νάντια, μια νεοϋορκέζα μεσήλικη συγγραφέας, κληρονομεί το βαρύ έπιπλο με τα 19 συρτάρια, ένα εκ των οποίων δεν ξεκλειδώθηκε ποτέ, από τον Ντάνιελ Βάρσκι, χιλιανό ποιητή που δολοφονείται από τη χούντα του Πινοσέτ το 1972. Ο οποίος Βάρσκι το απέκτησε από μια γερμανίδα πρόσφυγα το 1948, στης οποίας την κατοχή περιήλθε όταν λαφυραγωγήθηκε κατά τη διάρκεια του εκτοπισμού των Εβραίων της Ουγγαρίας. Το κουαρτέτο συμπληρώνει η οικογένεια Βάις, με τον ηλικιωμένο αντικέρ πρόγονο να διασχίζει τα μήκη και τα πλάτη της Γης για να ανακτήσει το γραφείο και να ξεκλειδώσει το μυστηριώδες συρτάρι. Η δημιουργός του απαιτητικού, τερπνού έργου είναι περισσότερο γνωστή για τον γάμο της με ένα άλλο δυνατό όνομα της σύγχρονης μυθιστοριογραφίας, τον Jonathan Safran Foer. Αφήνουμε αυτή την πληροφορία για το τέλος, σαν συμπληρωματική και αμελητέα, διότι δε θα έπρεπε να επισκιάζει την αυθεντικότητα του ύφους της Krauss.

(κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο)

nicolekrauss.com

n