Λεπτομέρειες 399
Ένα από τα πιο συναισθηματικά χρονικά για την κρίση που μπορεί να διαβάσει κανείς για την Ελλάδα από τότε που πήραμε τον κατήφορο.
Εικόνες από το ιταλικό μέλλον είδε η "Ρεπούμπλικα" στα διηγήματα του Χρήστου Οικονόμου
● Εικόνες από το ιταλικό μέλλον είδε η «Ρεπούμπλικα» στα διηγήματα του Χρήστου Οικονόμου, συστήνοντας ολόθερμα το «Κάτι θα γίνει, θα δεις» (Editori Internationali Riuniti) ως ένα από τα πιο συναισθηματικά χρονικά για την κρίση που μπορεί να διαβάσει κανείς για την Ελλάδα από τότε που πήραμε τον κατήφορο. Κάτι που –ευτυχώς!– επισημάνθηκε εδώ εγκαίρως, κι ας μην παραλληλίστηκε το ύφος του Οικονόμου με του Φόκνερ ή του Στάινμπεκ.
● Η ιταλική μετάφραση επιχορηγήθηκε από το ΕΚΕΒΙ (πρόγραμμα «Φράσις»), αφού είχε εξασφαλιστεί το ενδιαφέρον απ’ έξω. Οι Γερμανοί, φερ’ ειπείν, προτίμησαν τους διαχρονικούς αφορισμούς του Νίκου Δήμου («Η δυστυχία τού να είσαι «Ελληνας»), ενώ το πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ διάλεξε Μιχαλοπούλου («Ποιος σκότωσε την καλύτερή μου φίλη»). Σε πρώτη δόση εγκρίθηκαν διαβατήρια για κλασικά έργα των Παπαδιαμάντη, Καζαντζάκη, Ρίτσου και για πρόσφατα των Φακίνου, Τριανταφύλλου, Ακρίβου, Σκρουμπέλου, Γκανά κ.ά.
● Ποιος είπε ότι δεν γίνονται επενδύσεις; Ο «Ευριπίδης» αποφάσισε να ξανοιχτεί πέρα από το Χαλάνδρι: ετοιμάζει βιβλιοπωλείο 500 τ.μ. –το τρίτο του– στα σύνορα Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας.
● Έμαθε τη δουλειά πλάι στον Γιάννη Δουβίτσα της «Νεφέλης» κι ως επικεφαλής της «Κίχλης» η Γιώτα Κριτσέτα έχει δημοσιεύσει από Μολιέρο, Ρίλκε και Χένρι Τζέιμς μέχρι Αργύρη Χιόνη και Ανδρέα Στάικο. Σειρά τώρα παίρνει ο «Εξώστης» του Νίκου Καχτίτση. Ό,τι πρέπει για τους νέους –αναγνώστες και συγγραφείς– που λατρεύουν τους αγγλοσάξονες θιασώτες του φανταστικού και αγνοούν όχι μόνο τα λαμπρά ελληνικά αλλά και την ύπαρξη αυτού του πρώιμου μάστορα του είδους.
● Ποιο όνομα συνδέθηκε και με τον «Πόλις» και με τον «Ιntrobooks»; Της Νόρα Έφρον, καλή της ώρα. Στον μεν χρωστάμε τις «Δεκατρείς συνταγές της απιστίας», μυθιστόρημα βασισμένο στη διάλυση του γάμου της με το δημοσιογράφο Καρλ Μπερστάιν του «Γουότεργκέιτ», στον δε τη συλλογή δημοσιογραφικών κειμένων της «Μεταξύ γυναικών». Χιούμορ, σπιρτάδα και αυτοσαρκασμός σε γενναίες δόσεις και στα δυο.
● «Το θαύμα της λογοτεχνίας: Κοιτάμε στα μάτια την ανθρώπινη δυστυχία κι απ’ αυτήν αντλούμε απόλαυση και εξυπνάδα». Το επισημαίνει ο Πασκάλ Μπρικνέρ των «Μαύρων φεγγαριών...» στο δοκίμιό του «Ο γάμος από έρωτα έχει αποτύχει;» (Πατάκης), βλέποντας πόσα μεγάλα ερωτικά μυθιστορήματα –του Φλομπέρ, του Προυστ, του Κούντερα– έχουν γραφτεί «εναντίον» του έρωτα, εξερευνώντας τη σκοτεινή πλευρά του. Τι κρίμα που ο ίδιος στέρεψε από ιστορίες...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.