Βιβλιο

Ζωή Μπελούκα: "Οι γυναίκες του Αυγούστου"

Φίλες για πάντα

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 396
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23171-51316.jpg

Η Ζωή Μπελούκα εξιστορεί τις ζωές γυναικών, που δεν τις συνδέει μόνο η φιλία...

Στην πρώτη σελίδα γεννητούρια, στην τελευταία ένας θάνατος και στις ενδιάμεσες ανθίζει η φιλία δύο κοριτσιών – από τότε που συναντήθηκαν στο σχολείο. Τα πάνω και τα κάτω της σχέσης τους περιγράφει η Ζ.Μπ., με τις φίλες να μπαινοβγαίνουν σε σπίτια και εξοχικά, υπό την εποπτεία μανάδων, θειάδων και γιαγιάδων που μαγειρεύουν, τραπεζώνουν και φροντίζουν να μεγαλώνουν καθώς πρέπει τα βλαστάρια τους,  ενώ οι οικογένειές τους ανεβαίνουν τα κοινωνικά σκαλιά. Τα κορίτσια παρακολουθούν τις κουβέντες των μεγάλων και κάνουν όνειρα μέχρι να γνωρίσουν τη ζωή από πρώτο χέρι μέσω έρωτα – κι εκεί το ροζ αρχίζει και θαμπώνει.

nΧωρίς στοχασμούς και ενδοσκοπήσεις στα συμβάντα, η ενηλικίωση χτίζεται επεισόδιο το επεισόδιο, μέχρι που ν’ αναφωνήσεις «βρε, πώς μεγάλωσαν;». Οι πολλές λεπτομέρειες λείπουν κι έχεις συνεχώς την εντύπωση πως η έκπληξη κάπου καιροφυλαχτεί – για να σκάσει μύτη με το ανατρεπτικό τέλος, περισσότερο μυθιστορηματικό σε σχέση με τα γεγονότα που μάλλον κρύβουν βιογραφικές διηγήσεις. (Στα μείον η ξαφνική εμφάνιση μιας τρίτης φίλης δύο κεφάλαια πριν το τέλος. Δικαιούταν μεγαλύτερη έκταση.)

Εμφανώς γραμμένο από τη γυναικεία σκοπιά, το βιβλίο θα δημιουργήσει χαμόγελο (κυρίως) στις αναγνώστριες, που χόρεψαν «σε σπίτια με μωσαϊκά…». Είναι σίγουρο πως κάποιες από τις αναμνήσεις τους θα βρουν χώρο στη ζωή των ηρωίδων: «...Η Μαρίζα είχε από τις πιο πλούσιες συλλογές από χαρτοπετσέτες και πολλές φορές τις κουβαλούσε σε μια σακούλα στο σχολείο, για να τις χαζέψουν με τις συμμαθήτριές της την τελευταία ώρα κάθε Παρασκευής, που είχαν “ελεύθερη ώρα”...».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες: Rock the Kasbah!

«Τότε έγραφα για πράγματα που δεν είχαμε βρει ακόμα λέξεις να τα περιγράψουν, όπως η τοξική αρρενωπότητα, τα fake news), η κουλτούρα της επαγρύπνησης εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων»

Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής
Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής

Το βιβλίο του Σέρχιο Πιτόλ «Η τέχνη της φυγής» (Δώμα, μετ. Αγγελική Βασιλάκου) είναι ο πρώτος τόμος της «Τριλογίας της μνήμης» του Μεξικανού συγγραφέα. Το ξεκίνησα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.