Βιβλιο

Ρέι Μπράντμπερι

Ο συγγραφέας του «Φαρενάιτ 451» γεννήθηκε σαν σήμερα το 1920

Κωνσταντίνος Τζήκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένας «μεγάλος» της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς του φανταστικού, ο Ρέι Μπράντμπερι (Ray Bradbury, 1920-2012) υπήρξε γνωστός κυρίως για το μυθιστόρημα του «Φαρενάιτ 451» - ακόμα κι αν είχε γράψει μόνο αυτό, και πάλι θα συγκαταλεγόταν στους σύγχρονους κλασικούς.

Γεννημένος το 1920 στο Γουόκιγκαν του Ιλινόις, στις ΗΠΑ, ο Μπράντμπερι μεγάλωσε σε μία τύπικη μεσοαστική οικογένεια. Σαν παιδί επηρεάστηκε από τα βιβλία των Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ, Ιουλίου Βερν, Χ. Τζ. Γουέλς και Έντγκαρ Άλαν Πόε. Ήδη από τα 18 του άρχισε να δημοσιεύσει διηγήματα επιστημονικής φαντασίας σε περιοδικά, τα οποία αργότερα συνελέγησαν στα βιβλία του «Τα Χρονικά του Άρη» (The Martian Chronicles, 1950) και «Εικονογραφημένος Άνθρωπος» (The Illustrated Man, 1951). Αμφότερα σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Ήταν όμως το Φαρενάιτ 451 (Fahrenheit 451, 1953), το οποίο τον έβαλε για τα καλά στον χάρτη των σημαντικότερων εκπροσώπων του φανταστικού. Στο μυθιστόρημα αυτό, ο Μπράντμπερι περιγράφει μία δυστοπική κοινωνία, στην οποία οι πυροσβέστες έχουν το καθήκον όχι να σβήνουν αλλά να ανάβουν φωτιές, συγκεκριμένα για να καίνε βιβλία, τα οποία όλα, ανεξαιρέτως, είναι απαγορευμένα. Η δύναμη της αλληγορίας του και τα μηνύματά του περί λογοκρισίας και ελευθερίας της έκφρασης έχουν καταστήσει το «Φαρενάιτ» διαχρονικό κείμενο. Διδάσκεται σε σχολεία σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ το 1966 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Φρανσουά Τριφό. Ο Μπράντμπερι έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με το βιβλίο αυτό, σε βαθμό που ο ίδιος παρήγγειλε να επιγράφεται στην ταφόπλακά του «Ρέι Μπράντμπερι, συγγραφέας του Φαρενάιτ 451».

Στο σύνολο της καριέρας του, ο Μπράντμπερι εξέδωσε 27 μυθιστορήματα και δημοσίευσε πάνω από 600 διηγήματα, ενώ μεταφράστηκε σε τουλάχιστον 36 γλώσσες. Έγραψε επίσης σενάρια για ταινίες (το «Μόμπι Ντικ» του Τζον Χιούστον το 1953, διασκευή του κλασικού βιβλίου του Χέρμαν Μέλβιλ) και για την τηλεόραση (επεισόδια για τις σειρές μυστηρίου «Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει» και «Η ζώνη του λυκόφωτος»).

Ο Μπράντμπερι είχε τιμηθεί με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, με δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame, αλλά και με βραβείο Έμι. Ένας αστεροειδής έλαβε προς τιμήν του το όνομα «9766 Bradbury», ενώ έχει θεσπιστεί βραβείο για συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας που φέρει το ονοματεπώνυμό του.

Στο τελευταίο κείμενο που δημοσίευσε πριν πεθάνει, στο New Yorker, ο Μπράντμπερι έγραψε για τις ιστορίες που τον ενέπνευσαν να γίνει συγγραφέας, αναφέροντας πως όταν ήταν μικρός «έβγαινα στην πρασιά τις καλοκαιρινές νύχτες και άπλωνα τα χέρια μου προς τα κόκκινα φώτα του Άρη και έλεγα «Πήγαινέ με σπίτι!»