- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Λεπτομέρειες 386
Ενώ ο Σαρκοζί κάποτε έσταζε χολή για τους κουλτουριάρηδες, τώρα διαβάζει Ντοστογιέφσκι
● Ανήμερα των 76ων γενεθλίων του, ο νομπελίστας Μάριο Βάργκας Λιόσα ανακοίνωσε πως από του χρόνου 30.000 τόμοι από τις βιβλιοθήκες του, μεταξύ Λίμας, Μαδρίτης και Παρισιού, θα αρχίσουν να διοχετεύονται σ’ εκείνη της γενέτειράς του, της Αρεκίπα του Περού.
● Η είδηση, εννοείται, έκανε το γύρο του πλανήτη και μακάρι να βρει μιμητές. Αντίστοιχη δωρεά, ωστόσο, δέχτηκε πέρσι και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας από τον Βασίλη Βασιλικό. Κι ενώ έχουν ήδη καταλογογραφηθεί 7.000 τόμοι –μένουν χίλιοι ακόμη–, οι Καβαλιώτες λες και το κρατάνε μυστικό.
● Το συγγραφέα του «Ζ», όμως, άλλο τον απασχολεί. Να τινάξει τη ρετσινιά που του κόλλησε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ότι από δική του υπαιτιότητα έμεινε στα κουτιά μια καταπληκτική σειρά για την εικόνα της χώρας μας, το «Ταξίδι της γλαύκας», γύρω από την πολιτιστική προσφορά της αρχαίας Ελλάδας, με τη συμμετοχή διανοουμένων όπως ο Καστοριάδης και ο Βιντάλ-Νακέ, γυρισμένη το 1990 κατά παραγγελία του Ιδρύματος Ωνάση από το μεγαλύτερο ντοκιμαντερίστα του 20ού αιώνα, τον Κρις Μαρκέρ.
● Η σειρά, ισχυρίζεται ο Βασιλικός, δεν θάφτηκε λόγω μιας αποστροφής του ενάντια στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά από έναν απαξιωτικό χαρακτηρισμό του Τζορτζ Στάινερ για τους νεοέλληνες («ρεμάλια») που εξόργισε τον τότε πρόεδρο του ιδρύματος. Μάρτυράς του, λέει, ο Κώστας Γαβράς. Όπως μάλιστα του μήνυσε ο τελευταίος, και τα 15 επεισόδια του «Ταξιδιού...» παραχωρήθηκαν πρόσφατα στη Γαλλική Ταινιοθήκη, που με τη σειρά της τα δανείζει σ’ όποιο μουσείο ή πανεπιστήμιο τα ζητά. Πάλι καλά.
● Στο φετινό καταχρεωμένο, συρρικνωμένο, αλλά πάντα ζωντανό Ελληνικό Φεστιβάλ, κι ένα αφιέρωμα στον πρωτοπόρο των πειραματισμών Τζον Κέιζ. Ιδού ένα περιστατικό που αναφέρει γι’ αυτόν η κουτσομπόλα Ελίζαμπεθ Λάντλεϊ στη «Μυστική ζωή των μεγάλων μουσουργών» (Αιώρα): το 1959 πήρε μέρος σε δημοφιλές τηλεοπτικό κουίζ της Ιταλίας, επιστρατεύοντας τις γνώσεις του για τα... μανιτάρια. Κι επέστρεψε στις ΗΠΑ πλουσιότερος κατά 6.000 δολάρια. «Ποτέ στη ζωή του δεν έβγαλε τόσα» διαβάζω, «και σίγουρα όχι με τη μουσική του». Μια μουσική που επηρέασε από τον Μπράιαν Ίνο και τη Λόρι Αντερσον ως τον Φίλιπ Γκλας...
● Πόσο καλλιεργημένος πρέπει να είναι ένας υποψήφιος αρχηγός κράτους; Στη Γαλλία αρκετά, συνειδητοποίησε ο Σαρκοζί, που ενώ παλιότερα έσταζε χολή για τους κουλτουριάρηδες, τώρα διαφημίζει τα όψιμα διαβάσματά του – Τσβάιχ, Ντοστογιέφσκι, Μπαλζάκ. Παραμονές των δικών μας εκλογών, πάντως, δεν βλέπω ίχνος ανάλογου προβληματισμού...