Βιβλιο

Book News 18-25/3

Τα νέα από τον κόσμο του βιβλίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20838-50947.jpg

Νέες κυκλοφορίες

Ταχσίν Γιουτζέλ Ουρανοξύστης

Μετάφραση: Νίκη Σταυρίδη Εκδόσεις Κέδρος

image

Ένα πολιτικό μυθιστόρημα για την Τουρκία της ξέφρενης ανάπτυξης. Ο συγγραφέας Ταχσίν Γιουτζέλ, μέσω μιας αλληγορίας ποτισμένης με μαύρο χιούμορ, μιλάει χωρίς υπεκφυγές για μια Τουρκία που μπροστά στο όραμα της προόδου δεν διστάζει να καταπατήσει τις αρχές της και να ισοπεδώσει το παρόν της. Η ιστορία της Κωνσταντινούπολης ως πόλης που κάτω από την απατηλή λάμψη της κρύβει ταπεινά σπιτάκια με προσεγμένους κήπους, εξαθλιωμένους ανθρώπους που περιπλανώνται στις παρυφές της πόλης αναζητώντας τροφή, σκληρούς επιχειρηματίες που μετακινούνται χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα μονοθέσια αεροπλάνα τους, καθώς και αδίστακτους πολιτικούς που έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους τα τουρκικά ΜΜΕ.

Κρις Χάρμαν Η Λαϊκή Ιστορία του Κόσμου

Από την εποχή του λίθου έως και τη νέα χιλιετία

Μετάφραση: Ελένη Αστερίου Εκδόσεις Τόπος

image

Ο Βρετανός σοσιαλιστής, ακτιβιστής και διακεκριμένος ιστορικός Κρις Χάρμαν (1942-2009), διευθυντής της εφημερίδας Socialist Worker και εκδότης του περιοδικού International Socialism, συνέταξε την πρώτη ιστορία στο είδος της που διαλύει με τεκμήρια τον μύθο για τον «ανώτερο» δυτικό πολιτισμό, που αποσείει την ευρωκεντρική ματιά στην εξέλιξη του πολιτισμού, που αποδεικνύει ότι παρόμοιες περιβαλλοντικές και τεχνολογικές συνθήκες συντέλεσαν στο να συγκροτηθούν παρόμοιες κοινωνίες στην Ελλάδα, την Ινδία, την Κίνα. Η Λαϊκή Ιστορία του Κόσμου ανατρέπει τα γνωστά στερεότυπα για τη φεουδαρχία, το Βυζάντιο, το Ισλάμ, τους λαούς και τους πολιτισμούς στην Αφρική και φυσικά για την αποικιοκρατία. Και με πρωτότυπη σκέψη διαπραγματεύεται όλη τη νεότερη Ιστορία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επαναστάσεις του εικοστού αιώνα, στους δύο παγκόσμιους πολέμους και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Μια ιστορία που εξετάζει την παγκόσμια πορεία του ανθρώπου από την πλευρά των αδυνάτων.


Παρουσιάσεις βιβλίων

Για μια μικρή παύλα

image

Ο Κώστας Λυμπουρής φτιάχνει 16 διηγήματα, 16 μικρές ιστορίες, όπου η έννοια της ανατροπής παρουσιάζεται άλλοτε ως ανάγκη για «μικρές» ή «μεγάλες» αποφάσεις, έτσι όπως τις φέρνει το πλήρωμα του χρόνου, κι άλλοτε ως στιγμιαία πλην όμως αναπόδραστη εξέλιξη. Στην παρουσιάσή τους μας προσκαλούν το Σπίτι της Κύπρου και οι εκδόσεις Κέδρος, με ομιλητές τους Βασίλη Γκουρογιάννη, συγγραφέα, Δημήτρη Κοσμόπουλο, ποιητή, δοκιμιογράφο, Θεοδόση Πυλαρινό, καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Κάτια Γέρου. Μετά την παρουσίαση ακολουθεί σύντομο μουσικό πρόγραμμα, με το κουαρτέτο του Χάρη Χατζηγεωργίου να ερμηνεύει έργα του Νίκου Βήχα, εμπνευσμένα από κυπριακά παραδοσιακά μοτίβα.

Δευτέρα 19/3, Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο

Ο χειροτέχνης του αίματος

image

Στην Κρήτη, στα χρόνια της Κατοχής, ξεκινάει μια ιστορία έρωτα, εκδίκησης και σπαραγμού, που στηρίζεται σε λεπτομερή αναδίφηση πραγματικών ιστορικών δεδομένων. Οι εκδόσεις Καστανιώτη μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Τηλέμαχου Μουδατσάκι, για το οποίο θα μιλήσουν οι Τζίνα Καλογήρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Μήτσου, συγγραφέας, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Νίκος Βερλέκης.

Πέμπτη 22/3, στις 19.00, 104 Κέντρο Λόγου & Τέχνης, Θεμιστοκλέους 104

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Abdellah Taïa. Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ

«Η ζωή με το δικό σου φως» του Abdellah Taïa είναι μια γοητευτική καταβύθιση σ’ έναν κόσμο άγνωστο, σκληρό και ανθρώπινο, όπου οι κατηγοριοποιήσεις και οι κανόνες της Δύσης δεν χωρούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.