Οι Έλληνες ποιητές υποδέχονται την εαρινή ισημερία και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης σε μια «άλλη» πορεία διαμαρτυρίας με όπλο την ποίηση ενάντια στην κρίση.
«Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά». Ο στίχος-προτροπή του Οδυσσέα Ελύτη φαντάζει ο μοναδικός μας μπούσουλας αυτή τη χρονική στιγμή, σε αυτή την πόλη, σε αυτή τη χώρα. Όμως η πρόκληση να μη μας ρουφήξει ο βάλτος που βαθαίνει στο κέντρο της Αθήνας χρειάζεται υπερβάσεις κι η ποίηση μπορεί να είναι ένα εργαλείο απέναντι στην κρίση. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία του Κύκλου Ποιητών, των περιοδικών Poetix και Ποιητικά, των εκδόσεων Μικρή Άρκτος και τις αλυσίδας πολιτισμού IANOS καλούν ποιητές, συγγραφείς, ηθοποιούς, καλλιτέχνες αλλά και όλους τους πολίτες της Αθήνας σε συνοδοιπορία/δια-μαρτυρία στις 21/3, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Ακούγεται λυρικό κι αισιόδοξο: Έλληνες ποιητές να δίνουν το σήμα για μια «άλλη» πορεία διαμαρτυρίας με ποιήματα για συνθήματα και πλακάτ γεμάτα στίχους. Το ραντεβού είναι στις 12.00 μπροστά από τον Ιανό για το δρομολόγιο: Κοραή, Πανεπιστήμιο, Βιβλιοθήκη, Ακαδημία, Ομήρου και κατάληξη στο Σύνταγμα. Η τοποθεσία του βιβλιοπωλείου (μόνιμος στόχος των βίαιων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας) γίνεται ακόμα πιο συμβολική σε αυτή την κίνηση υπεράσπισης του πολιτισμού, αντίστασης στην κρίση και σε όσους πληγώνουν τα μάρμαρα και λεηλατούν την πόλη. Όσο η Αθήνα θα μεταμορφώνεται σε μια πόλη με διάθεση ποιητική, σπουδαστές της Α.Σ.Κ.Τ. θα δημιουργούν έργα, φοιτητές της Κρατικής Σχολής Χορού θα μας χαρίζουν σύντομες παραστάσεις, ποιητές θα διαβάζουν σε κάθε στάση ποιήματά τους και χάπενινγκ θα γεμίζουν την πλατεία Συντάγματος. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων μεγαλώνει κάθε μέρα και περιλαμβάνει τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους της Αθήνας, περιοδικά και συλλόγους γύρω από το βιβλίο. Συντονίσου στο www.21martiou.blogspot.com.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.