Βιβλιο

Book News 11-18/3

Τα νέα πό τον κόσμο του βιβλίου

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παρουσιάσεις

πάσΠορτ, μια αληθινή περιπέτεια

n

Το πάσΠορτ περιγράφει την αληθινή περιπέτεια της ηρωίδας και συγγραφέα του: διαπραγματεύεται ανεπανάληπτα το πώς μια ιατρική διάγνωση, ενώ αρχικά σε οδηγεί σε απόγνωση, προσφέρει τελικά επίγνωση και μπορεί να σου αλλάξει για πάντα τη ζωή. Όπως αναφέρει η ίδια: « Μέσα από συνειρμούς και αναμνήσεις, “είδα” τον εαυτό μου στο τρομακτικό δάσος της αρρώστιας να προσπαθεί να συντηρήσει μια φωτιά κι αυτούς που μ’ αγαπούν να της προσθέτουν προσανάμματα για να φουντώσει, να διώξει το φόβο και το σκοτάδι και να φωτίσει μερικές απλές, αλλά πολύ παρηγορητικές αλήθειες. Και κατάλαβα ότι, με τη βοήθειά τους, ξεκινώντας από μια αρρώστια κατέληξα να νιώθω ακριβώς το αντίθετο – πιο υγιής και συντροφευμένη από ποτέ». Το βιβλιοπωλείο Ιανός και οι εκδόσεις Κέδρος μάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ελεονώρας Σουρλάγκα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Λίζα Νικολοπούλου, κλινική ψυχολόγος και ο Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

Τετάρτη 14/3, στις 20.00, βιβλιοπωλείο Ιανός

Το τέλος του ευρώ - Το αβέβαιο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

n

Ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο που εξετάζει την πορεία και τις προοπτικές του ευρώ και μας βοηθάει να κατανοήσουμε τα βαθύτερα αίτια της κρίσης της ευρωζώνης. Τα Public υποδέχονται το συγγραφέα του, το διακεκριμένο οικονομικό συντάκτη Johan Van Overtveldt, που θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο (εκδόσεις Μεταίχμιο) με καλεσμένους ομιλητές τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάνη Βαρουφάκη και το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

Δευτέρα 12/3, στις 21.00, Public Συντάγματος. Την επόμενη μέρα Τρίτη 13/3στις 19.00, ο Johan Van Overtveldt θα βρεθεί στο κατάστημα Public της Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 24.

Ποίηση

Κύκλος Ποιητών

n

Τίτος Πατρίκιος

Ο Τίτος Πατρίκιος έχει καταθέσει ένα έργο πολυσήμαντο και πολυδιάστατο στα εξήντα και πλέον χρόνια της συνεχούς παρουσίας του. Αφορμή για την εκδήλωση αυτή αποτελεί η ποιητική του συλλογή «Συγκατοίκηση με το παρόν» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος. Τον Τίτο Πατρίκιο θα παρουσιάσει στο κοινό ο ποιητής και δοκιμιογράφος Αναστάσης Βιστωνίτης, ο οποίος θα συνομιλήσει μαζί του για το έργο του, τη σημασία της ποίησης και την απήχησή της σε εποχές κρίσης. Ο τιμώμενος ποιητής θα διαβάσει ποιήματα από τις παλαιότερες συλλογές του, καθώς και από το νέο του βιβλίο, και θα συνομιλήσει με το κοινό. Θα προβληθεί επίσης τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και το έργο του. Στην εκδήλωση μάς προσκαλούν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.) και ο Κύκλος Ποιητών.

Δευτέρα 12/3, 21.00, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50

Ποίηση και Εξουσία

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ανοίγει τις πόρτες της σε μια σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών και μας προτείνει μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τις σχέσεις ποίησης και εξουσίας. Πρέπει να τα πηγαίνει καλά η ποίηση με την εξουσία; Μπορεί να χειραγωγεί η εξουσία την ποίηση; Επιβάλλει η εξουσία δικούς της τρόπους προσέγγισης της ποίησης; Ποιήματα διαβάζουν οι Ηλίας Γκρης, Γιάννης Πατίλης, Λευτέρης Πούλιος και Χρήστος Ρουμελιωτάκης. Ακόμη, η Στέβη Φόρτωμα διαβάζει ποιήματα των Σέσαρ Βαγιέχο, Όσιπ Μαντελστάμ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Μιόντραγκ Πάβλοβιτς , Γ.Χ. Ώντεν. Εισηγήσεις παρουσιάζουν oι Αναστάσης Βιστωνίτης, ποιητής & συγγραφέας, Τιτίκα Δημητρούλια, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια, Αντώνης Λιάκος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Την εκδήλωση προλογίζουν οι Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης και η Αντωνία Αράχωβα, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια.

Σάββατο 17/3, 11-13.00, Εθνική Βιβλιοθήκη - Κεντρικό Αναγνωστήριο

Συζήτηση

Λέξεις & Σκέψεις

Ο μετανάστης αυτοβιογραφείται Μια διαφορετική συζήτηση για τη μετανάστευση διοργανώνεται στα πλαίσια του θεματικού κύκλου «Εμείς και οι Άλλοι – Εμείς ως Άλλοι», αφού συνηθίζουμε να τη συνδέουμε με τη σκληρή εργασία, με το συνάλλαγμα που αποστέλλεται στην πατρίδα, με τη δυσκολία εκμάθησης της ξένης γλώσσας, με την κοινωνική περιθωριοποίηση, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, τη δυσκολία προσαρμογής και ενσωμάτωσης. Εδώ θα δούμε δύο πολύ διαφορετικά παραδείγματα: έναν Έλληνα συγγραφέα που εγκαταστάθηκε στη Γαλλία μετά τα 18 του και έγινε γνωστός γράφοντας στα γαλλικά και παίρνοντας βραβεία ως γαλλόφωνος λογοτέχνης και έναν Αλβανό συγγραφέα που ήρθε σε αντίστοιχη ηλικία στην Ελλάδα, γράφει αποκλειστικά στα ελληνικά και έγινε γνωστός ως ελληνόφωνος λογοτέχνης και επιφυλλιδογράφος στον Τύπο. Μας εξηγούν πώς έκαναν ένα τέτοιο άλμα και τις δυσκολίες που συνάντησαν μέχρι να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το φιλόδοξο στόχο τους. Η εκδήλωση εντάσσεται στο

Ομιλητές: Βασίλης Αλεξάκης: συγγραφέας, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου: φιλόλογος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γκάζι Καπλάνι: συγγραφέας, δημοσιογράφος. Συντονιστής: Μανώλης Πιμπλής: δημοσιογράφος, συντονιστής Τομέα «Λέξεις & Σκέψεις».

Δευτέρα 12/3, 19:00, Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων

Δύο διαλέξεις τον Μάρτιο στα πλαίσια του Κύκλου Αρχαιολοδικών Διαλέξεων από το Μουσείο Κυκλαδιλής Τέχνης:

12/3, «Ανασκαφή Άργους Ορεστικού: η αρχαιολογία της μνήμης»

Δημήτρης Πλάντζος, επίκουρος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

19/3, «Η αρχαία πόλη της Πάρου και το αρχαïκό ιερό της στο Δεσποτικό»

Γιάννος Κουράγιος, αρχαιολόγος, ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δευτέρα, στις 19.00, Νέα Αίθουσα Διαλέξεων (5ος όρ.), Β. Σοφία & Ηροδότου, είσοδος ελεύθερη