Βιβλιο

Βανέσα Αδαμοπούλου

Ένα βιβλίο-ταξίδι στην ελληνική επαρχία μιας άλλης εποχής

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 380
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20246-44973.jpg

1. Πώς δημιουργήθηκε η αρχή της ιστορίας; Ξεκίνησα να γράφω το καλοκαίρι του 2009, περισσότερο από μια ανάγκη να περιγράψω μια εποχή και εικόνες μιας Ελλάδας ξεχασμένης, αφημένης στη λήθη του χρόνου. Μιας Ελλάδας που σαφώς εγώ δεν έζησα, μα φαντάστηκα και «μύρισα» μέσα από διηγήσεις, παλιές ταινίες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, βιβλία και πηγές. Με φόντο τη μεταπολεμική επαρχιακή Ελλάδα έστησα μια ιστορία απόλυτα συνεπή στο κλίμα και το πνεύμα της εποχής, με βασική προτεραιότητα να δώσω πνοή στα ασπρόμαυρα κάδρα, να αφουγκραστώ και να σκιαγραφήσω τις ανάγκες και την ψυχοσύνθεση ανθρώπων μιας κλειστής κοινωνίας που βρίθει ηθικών περιορισμών και ασφυκτικών συμβάσεων.

image2. Πώς αναπαριστάται η πόλη στο βιβλίο σου; Η πόλη δεν έχει θέση στο βιβλίο μου. Στεριά και θάλασσα είναι τα κύρια κάδρα μου, όπου στεριά, ένα κεφαλοχώρι της Ελλάδας τη δεκαετία του ’50 και θάλασσα οι ωκεανοί της Γης και τα λιμάνια του κόσμου μέσα από τα μάτια ναυτικών φορτηγών πλοίων.

3. Ποιες είναι οι επιρροές σου; Σαν θεματολογία και σαν σύνθεση βασίζεται κατά κύριο λόγο στη λαϊκή και μικροαστική μυθιστοριογραφία, σε ηθογραφικά πορτρέτα, στη χρήση ιδιωματισμών. Αγάπησα πολύ και επηρεάστηκα κατά καιρούς από βιβλία των Μυριβήλη, Καραγάτση, Σκαρίμπα και αρκετών άλλων, όχι ως προς τη γραφή, μα ως προς τις εικόνες και τη γενικότερη αίσθηση. Επίσης, η διαδικασία γραφής κάθε σκηνής ή κεφαλαίου για μένα λειτούργησε σαν ένα πλάνο κινηματογραφικό, στην ολότητά τους τα κεφάλαια, δηλαδή, είναι σκηνές που συνδέονται, μια ταινία με αρχή μέση και τέλος.

4. Πώς θα περιέγραφες το βιβλίο με 7 λέξεις; Iστορίες καθημερινών ανθρώπων σε ένα ελληνικό χωριό.

 * Το μυθιστόρημα "Αθώοι στον έρωτα" της Βανέσας Αδαμοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες: Rock the Kasbah!

«Τότε έγραφα για πράγματα που δεν είχαμε βρει ακόμα λέξεις να τα περιγράψουν, όπως η τοξική αρρενωπότητα, τα fake news), η κουλτούρα της επαγρύπνησης εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων»

Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής
Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής

Το βιβλίο του Σέρχιο Πιτόλ «Η τέχνη της φυγής» (Δώμα, μετ. Αγγελική Βασιλάκου) είναι ο πρώτος τόμος της «Τριλογίας της μνήμης» του Μεξικανού συγγραφέα. Το ξεκίνησα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.