Βιβλιο

Συναντήσεις στου Πατάκη

Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης απαντά στην ερώτηση της A.V.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 379
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20018-44564.jpg

Την Τετάρτη 22/2, στις 18.30, ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης συζητά με τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και το κοινό στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδηµίας 65).  Η Α.V. συμμετέχει με τη δική της ερώτηση...

Κύριε Γιατρομανωλάκη, είναι λεπτά τα όρια μεταξύ πορνογραφίας και ερωτικής λογοτεχνίας; Πόσο δυσδιάκριτα μπορούν να είναι για ένα νέο συγγραφέα; Η ερώτηση θα μπορούσε να ήταν: Ποια ειναι τα όρια μεταξύ καλής και κακής λογοτεχνίας; Κι αυτό επειδή πιστεύω πως αν δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα, τότε εύκολα θα απαντούσαμε και στο ερώτημα για την πορνογραφία και την ερωτική λογοτεχνία. Κοντολογίς όλα έχουν να κάνουν με την ποιότητα και η ποιότητα στη λογοτεχνία είναι συνισταμένη πολλών και σύνθετων παραγόντων, άρα και δυσερμήνευτη.

Πέραν τούτου, η ίδια η έννοια της πορνογραφίας είναι τόσο ασαφής όσο και η έννοια της ερωτικής λογοτεχνίας! Η μόνη διαφορά που μπορώ να διακρίνω ανάμεσά τους είναι πως η «πορνογραφία» είναι εύκολος λόγος, ενώ η «ερωτική ποίηση» δύσκολη, επίπονη διεργασία. Στην πρώτη οι λέξεις γεννιούνται μέσα στο στόμα, δηλαδή από τη γλώσσα και πάνω. Σαν βρισιά. Στην άλλη, οι λέξεις πηγάζουν από τα σκοτεινά και ανεξερεύνητα βάθη των αισθήσεων. Υπό την έννοια αυτή, «πορνογραφία» μπορεί να είναι ένα ψεύτικο, άνοστο ποίημα που αναφέρεται στη χριστιανική αγάπη. Ανάλογα, «ερωτική λογοτεχνία» μπορεί να είναι οποιοδήποτε «άσεμνο» κείμενο που  έχει προκύψει από την ευλογία  του οργασμού. Μεταφορικού και κυριολεκτικού.


φωτό: Γιώργος Οικονομόπουλος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες: Rock the Kasbah!

«Τότε έγραφα για πράγματα που δεν είχαμε βρει ακόμα λέξεις να τα περιγράψουν, όπως η τοξική αρρενωπότητα, τα fake news), η κουλτούρα της επαγρύπνησης εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων»

Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής
Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής

Το βιβλίο του Σέρχιο Πιτόλ «Η τέχνη της φυγής» (Δώμα, μετ. Αγγελική Βασιλάκου) είναι ο πρώτος τόμος της «Τριλογίας της μνήμης» του Μεξικανού συγγραφέα. Το ξεκίνησα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.