Βιβλιο

Book News 5-12/2

Τα νέα από τον κόσμο του βιβλίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19750-48932.jpg

Παρουσιάσεις

Η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και οι εκδόσεις Μελάνι μας καλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του Γιάννη Ευσταθιάδη «Άνθρωποι από λέξεις» (διηγήματα μεγάλου μήκους) και «Προσωπολατρίες» (30 σπουδές για πρόσωπα και έργα αγαπημένα που επιλέγει ως αγαπημένα του ο συγγραφέας: Καβάφης, Σεφέρης, Σινόπουλος, Καρούζος, Δημουλά, Δασκαλόπουλος, Παπαδιαμάντης, Εγγονόπουλος, Σκαλκώτας κ.ά.).

image

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας - μεταφραστής, Ντίνος Σιώτης, ποιητής, και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ σύντομα αποσπάσματα θα διαβάσουν οι συγγραφείς: Χάρης Βλαβιανός, Μιχάλης Γκανάς, Δημήτρης Καλοκύρης, Γιάννης Κοντός, Κώστας Μαυρουδής, Μανόλης Πρατικάκης και η ζωγράφος Ελένη Καλοκύρη.

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, 210 3680.900

Το αδύνατο πένθος και η κρύπτη

Οι εκδόσεις Πόλις μας προσκαλούν σε εκδήλωση με αφορμή το νέο βιβλίο της ψυχιάτρου, υπεύθυνης της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», Κατερίνας Μάτσα. Ομιλητές: Γιάννης Ζέρβας, ψυχίατρος – αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Κλαίρη Συνοδινού, ψυχαναλήτρια – καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Πέτρος Κεφάλας, κλινικός ψυχολόγος, Σάββας Μιχαήλ, συγγραφέας.

Παρασκευή 10/2, στις 20.00, Στοά Πεσμαζόγλου 5, 210 3253.989


Νέες κυκλοφορίες

Στην καρδιά της νύχτας - Ναγκίμπ Μαχφούζ

Ο Γκάαφαρ Ιμπραήμ Σάγιεντ ελ Ράουι έχει ένα μότο: «Είθε η ιερή παράνοια να γεμίζει τη ζωή μας ως την τελευταία μας πνοή». Μια βραδιά, σ’ ένα καφενείο στο παλιό Κάιρο, αποφασίζει να μιλήσει για όσα πέρασε. Έπειτα από κάποιες ολότελα λανθασμένες αποφάσεις, έχει χάσει τα πάντα: την οικογένειά του, τη θέση του στην κοινωνία, την περιουσία του. Οδηγημένος από τα πάθη του, παντρεύτηκε από έρωτα μια πάμφτωχη νομάδα και αναγκάστηκε να πληρώσει ένα υψηλό τίμημα.

image

Από μια ζωή γεμάτη ανέσεις και με το μέλλον του εγγυημένο από τον πλούσιο παππού του, κατέληξε, μετά την αποκλήρωσή του, ζητιάνος. Ο Γκάαφαρ δεν έχει άλλη επιλογή: θα αντιμετωπίσει τις δοκιμασίες με στωικότητα και ελπίδα, με στήριγμα τις ακλόνητες πεποιθήσεις του και τη βαθιά επιθυμία του να φέρει στο λαό του κοινωνική δικαιοσύνη.

Το βιβλίο του Ναγκίμπ Μαχφούζ, που θεωρείται ο «Καζαντζάκης της Ανατολής», ο πρώτος μεγάλος λογοτέχνης της Αιγύπτου που τόλμησε να αναρωτηθεί δημοσίως για ορισμένα βασικά ζητήματα, κυκοφορούν οι εκδόσεις Ψυχογιός στη σειρά «Ξένοι λογοτέχνες»

Ορχάν Παμούκ: Ο Τζεβντέτ μπέη και οι γιοι του

image

Στο νέο βιβλίο του αγαπημένου Τούρκου συγγραφέα, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, μέσα από την ιστορία του Τζεβντέτ μπέη, ιδιοκτήτη μικρού εμπορικού καταστήματος κι ενός από τους πρώτους Μουσουλμάνους εμπόρους, που στόχος και φιλοδοξία του είναι να γίνει πλούσιος και να αποκτήσει μια σύγχρονη οικογένεια "Δυτικού" τύπου και νοοτροπίαςπαρουσιάζεται η ιστορία της ιδιωτικής ζωής τα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας: τα εσωτερικά των σπιτιών, ο καινούργιος τρόπος ζωής στις πολυκατοικίες, οι ισχυρές, εκδυτικισμένες οικογένειες, τα κυριακάτικα απογεύματα γύρω από το ραδιόφωνο, οι βόλτες για ψώνια στα μαγαζιά στο Μπέγιογλου, οι αγάπες και τα πάθη της ανερχόμενης αστικής τάξης της τουρκικής κοινωνίας.


11 ζωγράφοι-εικονογράφοι ξαναγράφουν το άγνωστο παραμύθι των Αδελφών Γκριμ

Αν οι δύο αιώνες επανεκδόσεων των πιο διάσημων παραμυθιών του κόσμου, της συλλογής των Γκριμ, έχουν καταφέρει να δώσουν στις λαϊκές αυτές αφηγήσεις την πατίνα του χρόνου και της φιλολογικής επιμέλειας, η αλήθεια είναι πως οι προφορικές εκδοχές τους χαρακτηρίζονταν από μια ορμή ασυνήθιστη, από ερωτισμό και αγριότητα που στην εποχή μας δεν θα έπαιρναν εύκολα την έγκριση του politically correct παιδικού βιβλίου. Μια Κοκκινοσκουφίτσα που ξαπλώνει στο κρεβάτι με τον Λύκο, αφού πρώτα έχει γευτεί το κρέας και το αίμα της ίδιας της γιαγιάς της (!!!) είναι μια εικόνα που σήμερα ελάχιστοι φέρνουν στο μυαλό τους, όταν ακούνε τον τίτλο του πασίγνωστου παραμυθιού.

imageOι Αδελφοί Γκριμ, φιλόλογοι και θεματοφύλακες της νέας και προοδευτικής για την εποχή ηθικής της ανερχόμενης αστικής τάξης, λογόκριναν και επιμελήθηκαν όλα σχεδόν τα παραμύθια τους, απαλείφοντας ό,τι θα μπορούσε να ταράξει τις ισορροπίες μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία του 19ου αιώνα. Tο 2012, χρονιά αφιερωμένη στους Γκριμ, oι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το περιοδικό THE BOOKS’ JOURNAL μας προσφέρουν μια θάλασσα προφορικών παραμυθιών, τρομακτικών κι αναπάντεχων ιστοριών, με 11 συγγραφείς και ισάριθμους εικονογράφους να δίνουν τη σκυτάλη ο ένας στον άλλο συνεχίζοντας το παραμύθι από μήνα σε μήνα. Κάθε μήνα το κείμενο με την εικονογράφηση θα δημοσιεύεται στο περιοδικό THE BOOKS’ JOURNAL και στο site των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ www.metaixmio.gr.

Οι συγγραφείς με τη σειρά που γράφουν είναι: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μαρία Αγγελίδου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Σάκης Σερέφας, Χρήστος Αγγελάκος, Τατιάνα Αβέρωφ, Χρήστος Οικονόμου, Σοφία Νικολαΐδου, Κώστας Ακρίβος, Μιχάλης Μοδινός, Λένα Κιτσοπούλου. Οι εικονογράφοι με τη σειρά που εικονογραφούν είναι: Μυρτώ Δεληβοριά, Πέτρος Μπουλούμπασης, Σοφία Τουλιάτου, Ίρις Σαμαρτζή, Κατερίνα Βερούτσου, Γιώργος Δημητρίου, Μαρία Πεπονά, Ελίζα Βαβούρη, Εύη Τσακνιά, Ντανιέλα Σταματιάδη, Βασίλης Παπαγεωργίου.


Ομαδικές ανα-γνώσεις

image

Η Ομαδική ανά-γνώση αυτού του μήνα βάζει στο επίκεντρο την επιθυμία να μιλήσουμε για τη Σκοτεινή, Φανταστική Λογοτεχνία αρχίζοντας με τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε, με προσκεκλημένο συνομιλητή τον καθηγητή Θανάση Τζαβάρα, στον οποίο και μπορούμε να θέσουμε τις ερωτήσεις μας. Όπως: Γιατί άραγε μας αρέσει να φοβόμαστε, κύριε καθηγητά; Παρασκευή 3/2, στις 19.00, και όπως πάντα, είσοδος ελεύθερη, έξοδος € 5 Θαραλλέοι υποστηρικτές των ομαδικών ανα-γνώσεων: το Βιβλιοπωλείο της Εστίας (Σόλωνος 60) προσφέρει έκπτωση 15% στα μέλη των ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΝΑ-ΓΝΩΣΕΩΝ με την επίδειξη της κάρτας μέλους και οι Εκδόσεις Ύψιλον (Τζαβέλλα 15) προσφέρουν έκπτωση 20%.


Ομιλίες - διαλέξεις

Αρχαία Μεσσήνη: Πριν και μετά

image

Η Μεσσήνη, μιας από τις σημαντικότερες σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, δεν διαθέτει μόνον ιερά και δημόσια οικοδομήματα, οχυρώσεις επιβλητικές, κατοικίες και ταφικά μνημεία, αλλά και το σπάνιο προνόμιο να μην έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από νεότερους οικισμούς και να βρίσκεται σε ένα κατ' εξοχήν μεσογειακό αλώβητο φυσικό περιβάλλον που συνδυάζει την ορεινή μεγαλοπρέπεια των Δελφών και τη χαμηλή παραποτάμια γαλήνη της Ολυμπία. Το Megaron Plus καλεί το κοινό του να στρέψει τα μάτια του στην κλασική αρχαιολογία και να παρακολουθήσει τη διάλεξη του Πέτρου Θέμελη, ενός διακεκριμένου πανεπιστημιακού για την Αρχαία Μεσσήνη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη, η προστασία και η ένταξη των αρχαίων θεάτρων στην καθημερινότητά μας. Θα προηγηθεί προβολή ενός φιλμ διάρκειας πέντε λεπτών.

Τρίτη 7/2, στις 19.00, είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30.

Κοινωνία υπό κατασκευή - Λόγια και εικόνες για την κρίση

Πόσο ακόμη σε κρίση; Υπάρχει διέξοδος; Με ευρώ ή χωρίς; Υπάρχουν περιθώρια κοινής δράσης της Αριστεράς; Ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ; Θα αποξενωθούμε και θα κλειστούμε στους εαυτούς μας ή θα αναπτύξουμε μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης και συλλογικής αντίδρασης; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα συζητηθούν σε ένα νέο κύκλο συζητήσεων που θα γίνονται κάθε Τετάρτη το μήνα Φεβρουάριο, σε μια δεύτερη προσπάθεια του Floral να μη «σφυρίζει αδιάφορα» σε όσα μας συμβαίνουν μετά τις «Εικόνες & Σκέψεις για την Κρίση» που διοργανώθηκαν με επιτυχία τον περασμένο Μάιο.

Αυτή την Τετάρτη 8/2, η συζήτηση έχει θέμα «Το δημόσιο χρέος στη μέγγενη του ευρώ». Ομιλητές: Σπύρος Μαρκέτος (πανεπιστημιακός), Λεωνίδας Βατικιώτης (δημοσιογράφος - οικονομολόγος), Μαρίκα Φραγκάκη (οικονομολόγος), Συντονισμός: Χριστίνα Λασκαρίδη (οικονομολόγος). Στις 20.00

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ (COMMONS)

Τα τελευταία χρόνια το πλήθος (multitudo) και τα κοινά (commons) αναδείχθηκαν σε δεσπόζουσες έννοιες στην πολιτική και κοινωνική θεωρία αλλά και στον τρέχοντα πολιτικό διάλογο. Tο πλήθος αντικαθιστά την ενοποιητική έννοια του λαού −η οποία άντλησε από το κράτος και το έθνος− χωρίς να μπορεί πλέον να συμπεριλάβει τις αντινομίες και τις άγριες συγκρούσεις της σημερινής κοινωνίας. Από την άλλη, τα κοινά στη σύγχρονη μητρόπολη δεν είναι μόνο ο δημόσιος χώρος έτσι όπως τον ξέραμε. Είναι, επίσης, το έδαφος, ο αέρας, οι υποδομές, είναι και η απαραίτητη ενέργεια για την αναπαραγωγή της αστικής ζωής. Για το λόγο αυτό τα κοινά αντικαθιστούν τη σημασία που είχε μέχρι σήμερα ο δημόσιος χώρος και η δημόσια σφαίρα και αναδεικνύονται ως ο κατεξοχήν εναλλακτικός τρόπος επανεξέτασης εκείνου που αποκαλούσαμε σχέση δημόσιου και ιδιωτικού. Ποια μπορεί να είναι η σημασία όλων αυτών των μεταβολών για την αρχιτεκτονική, τους τρόπους κατοίκησης και τις πόλεις; Το μουσείο Μπενάκη οργανώνει ημερίδα στο πλαίσιο της έκθεσης «ΖΗΣΗΣ ΚΟΤΙΩΝΗΣ - Πληθοδομές, το πλήθος, τα κοινά και η αρχιτεκτονική».

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Παρασκευή 3/2, 17.30-21.00

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κόσμος όπως τον ξέραμε
Ο κόσμος όπως τον ξέραμε

Διαβάστε ένα κεφάλαιο που υπογράφει ο Omar El Akkad από το βιβλίο «Ο κόσμος όπως τον ξέραμε: Αναφορές από ένα κλίμα που αλλάζει», σε επιμέλεια των Amy Brady και Tajja Isen

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.