Βιβλιο

Books News 8-15/10

Τα νέα από τον κόσμο του βιβλίου

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νόμπελ Λογοτεχνίας

n

Ανακοινώθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2011. Το βραβείο απονεμήθηκε στον Σουηδό ποιητή, Tomas Tranströmer «… γιατί μέσα από τις συνοπτικές και διαφανείς εικόνες του, μας δίνει μια φρέσκια πρόσβαση στην καθημερινότητα…»

Ο Τόμας Τρανστρέμερ γεννήθηκε στην Στοκχόλμη στις 15 Απριλίου του 1931. Από το 1954 έως σήμερα έχει κυκλοφορήσει 15 ποιητικές συλλογές. Στα ελληνικά είναι διαθέσιμες δύο εκδόσεις: «Η πένθιμη γόνδολα» από τις εκδόσεις Νεφέλη και «Τα ποιήματα» από τις εκδόσεις Printa.


Οι εκδόσεις Ίκαρος καλωσορίζουν τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο

Μια νέα συνεργασία ξεκινάει στο χώρο του βιβλίου, καθώς την άνοιξη του 2012 θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου με τίτλο «Η υψηλή τέχνη της αποτυχίας» από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Ένα βιβλίο ανάμεσα σε ημερολόγιο και ντοκιμαντέρ, αυτοβιογραφία και χρονικό, εξομολογητικό δοκίμιο και οδοιπορικό στη δεκαετία του 2000. Το βιβλίο αυτό μιλάει για μια δεκαετία που ξεκίνησε ως ο ορισμός της επιτυχίας: με την ακλόνητη πεποίθηση ότι γίναμε Ευρώπη, μέσα από την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

Για να καταλήξει, πριν καν εκπνεύσει το 2010, στο γκρέμισμα της νεοπλουτίστικης βιτρίνας κι αυταπάτης, και στο βούλιαγμά μας σε μια οικονομική κρίση τόσο βαθιά, ώστε να καλούμαστε τώρα να μάθουμε την υψηλή τέχνη της αποτυχίας.


Ινστιτούτο Θερβάντες

n

Βιβλιοπαρουσίαση

Με κείμενο σύντομο και εξαιρετικά πυκνό και με εικονογράφηση που μεταφέρει την ένταση του προβλήματος, ο Ισπανός συγγραφέας Τάσιες «Μου έκλεψαν το όνομά μου» ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός μαθητή-θύματος σε μια ιστορία ενδοσχολικής βίας. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ιωάννης Τσιάντης και Βαγγέλης Ηλιόπουλος. Θα παραστεί και ο ίδιος ο συγγραφέας. Έκδοση Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Στα ισπανικά και στα ελληνικά με μετάφραση. !0/10, 19.30, είσοδος ελεύθερη μέχρι να πληρωθούν οι θέσεις


Εικαστικό εργαστήρι

H Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) και το Ελληνικό Τμήμα της IBBY - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου οργανώνουν Εικαστικό Εργαστήρι με τον Ισπανό εικονογράφο Tàssies με θέμα την Ενδοσχολική Βία. Απευθύνεται σε επαγγελματίες εικονογράφους. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος. Τα έργα θα παραμείνουν στην Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. για τη συμμετοχή τους σε προσεχείς εκθέσεις. 10/10, 15.00, πληρ. - δηλώσεις συμμετοχής: 210 654.540 (9.00-16.00) Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23


Ομαδικές Ανα-γνώσεις

n

Στα LUDENS LABS έχουν πλέον καθιερωθεί με επιτυχία οι 9 ομαδικές ΑΝΑ-ΓΝΩΣΕΙΣ του έτους, που είναι ανοιχτές σε όλους και πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα από τον Οκτώβριο ως τον Ιούνιο. Μία πενταμελής επιτροπή εθελοντών Homo Ludens επιλέγει κάθε Σεπτέμβρη τα 9 βιβλία που πρόκειται να γίνουν αφορμή για συζήτηση. Το ζητούμενο είναι η συμμετοχή αναγνωστών που έχουν ήδη διαβάσει και θα ήθελαν να κουβεντιάσουν για το βιβλίο ή για αναγνώστες που απλώς ενδιαφέρονται να ζήσουν μία βιβλιοφιλική κατάσταση ludens.

Η πρώτη ομαδική ανάγνωση ξεκινάει αυτή την Παρασκευή, 7/10, στις 19.00, με το βιβλίο ο «Πατέρας» του Αύγουστου Στρίνγκμπεργκ (εκδ. Ίκαρος), με καλεσμένη την Αννίτα Δεκαβάλα από το Θέατρο των Εξαρχείων. Με την υποστήριξη των εκδόσεων της Εστίας (έκπτωση 15% για τα μέλη των Ομαδικών Ανα-Γνώσεων στο Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Σόλωνος 60). LUDENS LABS, Διδότου 34, € 5


Παρουσίαση

Για να μάθεις να πετάς

n

Το βιβλιοκαφέ Έναστρον και οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωστή Γκιμοσούλη. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος. Διαβάζουν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Γιασεμή Κηλαηδόνη. Κιθάρα παίζει ο Θοδωρής Κανάκης.

17/10, 20.00, βιβλιοκαφέ Έναστρον, Σόλωνος 101


Έκθεση ζωγραφικής face-book

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης της Ελένης Πεχλιβάνη με τίτλο «face-book». 18/10, 20.00, Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118 Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 26 Νοεμβρίου 2011 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 9.00-21.00, Σάββατο 9.00-15.00.