Βιβλιο

Book News (09-16/09/11)

Τι νέα από τον κόσμο του βιβλίου;

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15920-42935.jpg

40ό Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

* Στο περίπτερο των εκδόσεων Μεταίχμιο (αρ. 66-67-68) υπογράφουν τα βιβλία τους... Άγιοι και δαίμονες Εις ταν Πόλιν,ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, το Σάββατο 17/9 από τις 7:30 έως τις 9:30 μ.μ. Ο κύριος Μάριος μετάνιωσε αργά,η συγγραφέας Μαρλένα Πολιτοπούλου την Κυριακή 18/9 από τις 11:30 έως τις 13:30. Υπόσχεση γάμου, ο συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης, την Κυριακή 18/9, από τις 7:30 έως τις 9:30 μ.μ.

* Κι ακόμα... τα Αδέσποτα της Σοφίας Ζαραμπούκα, που σημαίνει τέσσερις σκύλοι

σουλατσάρουν με τη συγγραφέα στο χώρο εκδηλώσεων του φεστιβάλ, την Κυριακή 18/9, στις 11:30 το πρωί, για να σας πουν τα σχέδια και τις μελλοντικές περιπέτειές τους, μια που και οι πέντε είναι ελεύθεροι, αδέσποτοι, και κάνουν ό,τι τους καπνίσει.

Σε συνεργασία με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία. 0,50 ευρώ από την πώληση κάθε βιβλίου διατίθεται για την ενίσχυση του έργου της.

 

*Συναντήστε τους αγαπημένους σας συγγραφείς και στο περίπτερο των εκδόσεων Καστανιώτη (48-49).

Λένα Διβάνη, Ένα πεινασμένο στόμα, Πέμπτη 15/9, 20.00

Μαριέττα Πεπελάση, Εξομολογήσεις προδομένων γυναικών,Παρασκευή 16/9, 20.00

Στέλιος Μάινας, Τα φαινόμενα απατούν, Σάββατο 17/9, 20:00

Χρήστος Ναούμ, Γιαρντίμ - Οι φλόγες της Ανατολής, Κυριακή 18/9, 20:00


Logicomix για i-Pad

image

Θυμάστε το Logicomix; Το μεγάλο ελληνικό graphic novel, μυθιστόρημα μαζί και κόμικς, ιστορία και μυθοπλασία, παραμύθι και δοκίμιο, που προσπαθεί να αφηγηθεί και ταυτόχρονα να καταλάβει τη μεγάλη περιπέτεια της αναζήτησης των Θεμελίων των Μαθηματικών, ξεχώρισε ήδη όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 2008 από τις εκδ. Ίκαρος, ενώ ένα χρόνο αργότερα έφτασε στην πρώτη θέση της λίστας ευπώλητων της εφημερίδας New York Times και του Amazon.com. Τώρα επανακυκοφορεί... αυτή τη φορά ηλεκτρονικά. Η εφαρμογή Logicomix για iPad, iPhone και iPod Touch είναι η πρώτη ελληνική εφαρμογή ανάγνωσης κόμικς και προσφέρει στον αναγνώστη την μοναδική εμπειρία ανάγνωσης του βιβλίου καρέ καρέ. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο appstore της Apple και στοιχίζει € 3.99, ενώ ήδη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Καλή ανάγνωση!

Το «Logicomix», που ολοκληρώθηκε ύστερα από 5 χρόνια δουλειάς, υπογράφουν οι Απόστολος Δοξιάδης, Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου, Αλέκος Παπαδάτος, Annie Di Donna.


E-learning στο ΕΚΕΒΙ

Το «Εργαστήρι βιβλίου του ΕΚΕΒΙ» εγκαινιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σεμινάρια δημιουργικής γραφής και επιμέλειας κειμένων με τη χρήση νέων τεχνολογιών (e-learning), που ανοίγουν νέες δυνατότητες στη διά βίου μάθηση καταργώντας τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου, καθώς θα μπορούν να τα παρακολουθούν όσοι δεν μπορούν να παραβρίσκονται κάθε εβδομάδα στις αίθουσες του «Εργαστηρίου» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τρεις θεματικές καλύπτουν τα «ψηφιακά μαθήματα» που ξεκινούν τον προσεχή Οκτώβρη: μυθιστόρημα (Αμάντα Μιχαλοπούλου), ποίηση (Στρατής Πασχάλης) και διόρθωση/ επιμέλεια κειμένων (Ελένη Κεχαγιόγλου). Παράλληλα συνεχίζονται τα παραδοσιακά εργαστήρια με νέες προτάσεις σε θέματα, ενώ συνολικά τo «Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ» πλαισιώνουν έγκριτοι εκπρόσωποι του λογοτεχνικού χώρου: Α. Μιχαλοπούλου, Σ. Νικολαΐδου και Χ. Χρυσόπουλος (πεζός λόγος), Α. Μήτσου και Δ. Μίγγας (διήγημα), Xάρης Βλαβιανός και Σ. Πασχάλης (ποίηση), Β. Παπαθεοδώρου (νεανικό μυθιστόρημα), Χ. (παιδικό βιβλίο), Τ. Θεοδωρόπουλος και Μ. Κοντολέων (δημιουργική ανάγνωση), Δ. Θάνας, Κ. Καλαφατά, Ε. Κεχαγιόγλου και Γ. Κορδομενίδης (διόρθωση και επιμέλεια κειμένων), Β. Βλάχου και Ε. Μπίζα (καλλιτεχνική βιβλιοδεσία), Β. Παπατσαρούχας (εικονογράφηση παιδικού βιβλίου), με σεμινάρια που διαρκούν δέκα εβδομαδιαίες τρίωρες συναντήσεις (10/10 - 16/12) Αιτήσεις συμμετοχής έως 25/9/11. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά τα θέματα των σεμιναρίων: www.ekebi.gr


«Φράσις» Νέο πρόγραμμα στήριξης μετάφρασης ελληνικών έργων σε ξένες γλώσσες

image

Με στόχο την πιο δυναμική παρουσία του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και στα πλαίσια μιας νέας στρατηγικής πολιτιστικού διαλόγου και ανταλλαγών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επαναλειτουργεί το Πρόγραμμα στήριξης μετάφρασης ελληνικών έργων σε ξένες γλώσσες, αναθέτοτας την αρμοδιότητα για την υλοποίηση του προγράμματος στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος: «Σε μια περίοδο που ο ελληνικός εκδοτικός κόσμος δοκιμάζεται σκληρά, είναι πολύ σημαντικό ότι το ελληνικό βιβλίο αποκτά ξανά έναν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθειά του να ξεπεράσει τα σύνορα της γεωγραφίας και της γλώσσας. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού Πολιτισμού είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση που μπορούμε να κάνουμε ως χώρα αυτή τη στιγμή».

Το πρόγραμμα «Φράσις» θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Σεπτεμβρίου και απευθύνεται σε εκδοτικούς οίκους, πανεπιστήμια, ιδρύματα και φορείς άλλων χωρών που ενδιαφέρονται να εκδώσουν ελληνικά βιβλία από όλο το φάσμα του γραπτού λόγου: Πεζογραφία, Ποίηση, Δοκίμιο, Επιστήμες του Ανθρώπου, Φιλοσοφία, Ιστορία, Αρχαιολογία, Θέατρο, Παιδική και Εφηβική Λογοτεχνία, Θρησκεία, Ψυχολογία, Μαρτυρία-Χρονικό, Βιογραφίες, Ανθολογίες, Λευκώματα, Κόμικς, Γαστρονομία, Οικολογία-Περιβάλλον, Μουσική, Εφαρμοσμένες Τέχνες. Προβλέπεται η συνολική επιχορήγηση (100%) του κόστους μετάφρασης των επιλεγμένων προτάσεων και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις € 150.000 ετησίως. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες στην τετράγλωσση (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά) ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει το ΕΚΕΒΙ, www.frasis.gr/ ή www.frasis.eu/


ΕΚΕΜΕΛ

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου ξεκινά και η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο ΕΚΕΜΕΛ. Θα λειτουργήσουν:

• Τμήματα λογοτεχνικής μετάφρασης από τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά και τα καταλανικά

• Τμήμα λογοτεχνικής μετάφρασης από τα ελληνικά στα αγγλικά

• Τμήματα εκπαίδευσης εξ αποστάσεως από τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά και τα ιταλικά

• Σεμινάρια λογοτεχνικής μετάφρασης από τα ρωσικά και τα τουρκικά • Έκτακτα σεμινάρια επιμέλειας κειμένων & δημιουργικής γραφής

Οι εγγραφές άρχισαν. Πληρ. 210 3639.525-520, www.ekemel.gr Παπαδιαμαντοπούλου 4, 4ος όροφος (στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)


Ομιλία

«Προχωρήσαμε στη ζούγκλα της Κολομβίας. Ο αέρας είναι πυκνός. Μπορείς να τον μασήσεις σαν να ήταν κόκα. Ακούμε ανατριχιαστικές ιστορίες αγροτών που παγιδεύτηκαν στα διασταυρούμενα πυρά ανάμεσα σε αντάρτες, παραστρατιωτικούς και λαθρέμπορους. Μακάβρια εκδίκηση επ’ άπειρον, που μόνο και μόνο να τη διηγηθείς προκαλεί πόνο». Ο Μανουέλ Βιθέντ, ο δημοσιογράφος που έχει κάνει την τελευταία στήλη στην κυριακάτικη EL PAIS να έχει την υψηλότερη αναγνωσιμότητα στην Ισπανία, έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει για την εμπειρία του στην Κολομβία, όπου συνόδευσε την αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Καλεσμένος από το Ινστιτούτο Θερβάντες, στο πλαίσιο της έκθεσης «Μάρτυρες της Λήθης», που συνδιοργανώθηκε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Με τον Μανουέλ Βιθέντ θα συζητήσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. 20/9, στις 19.30

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Abdellah Taïa. Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ

«Η ζωή με το δικό σου φως» του Abdellah Taïa είναι μια γοητευτική καταβύθιση σ’ έναν κόσμο άγνωστο, σκληρό και ανθρώπινο, όπου οι κατηγοριοποιήσεις και οι κανόνες της Δύσης δεν χωρούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.