Βιβλιο

Αναγνώστες στη μάχη

Η αγάπη τους για τα βιβλία δεν τους οδήγησε μόνο στη δημιουργία της σελίδας των Book Rebels στο Facebook

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 350
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η αγάπη τους για τα βιβλία δεν τους οδήγησε μόνο στη δημιουργία της σελίδας των Book Rebels στο Facebook, αλλά και στο να μας απευθύνουν μια ανοιχτή πρόσκληση (Πέμπτη 16/6, 19.30, πλ. Κολοκοτρώνη) για να μοιραστούμε βιβλία και γνώσεις, ως μια ουτοπική κίνηση αντίδρασης για όσα συμβαίνουν σήμερα. Τα μέλη των Book Rebels αναλύουν στην A.V. το σκεπτικό τους.

Η κίνηση της Πέμπτης σίγουρα δεν μπορεί να περιγραφεί ως μια απλή ανταλλαγή βιβλίων. Δεν καλείτε τον κόσμο να φέρει το βιβλίο που δεν θέλει, αλλά το βιβλίο που τη σκέψη του θα ήθελε να μοιραστεί με τους άλλους...  Η δημιουργία των Book Rebels στο Facebook  ήταν το ίδιο αυθόρμητη όσο και η απόφαση της Ρίτσας Μασούρα, το πρωί της 25ης Μαΐου, να αναρτήσει φωτογραφία από μπλογκ της Νέας Υόρκης με το εξής σκηνικό: σε παγκάκι στο Σέντραλ Παρκ 4 άνθρωποι διαβάζουν το βιβλίο τους. Ο ένας μάλιστα, πατημένα 60, διαβάζει ηλεκτρονικά. Η εικόνα την ιντριγκάρει και αναρτά τη φωτογραφία, συνοδεύοντάς τη με την πρόταση: «Η βιβλιοθήκη μπορεί να γίνει οπλοστάσιο, με τα βιβλία πολυβόλα και τις λέξεις πυρομαχικά που με προφυλάσσουν από την άγνοια». Ακολουθούν ενθουσιώδη σχόλια κι εκείνη ρίχνει την επόμενη ιδέα: πόσο ωραία θα ήταν να γεμίσουν οι πλατείες με ανθρώπους που διαβάζουν και στο τέλος δίνουν το βιβλίο στους περαστικούς, όπως παλιά το αφήναμε στο παγκάκι για τους επόμενους. Σε χρόνο μηδέν, το Facebook έκανε επίδειξη της δύναμής του. Ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος από τη Βαρκελώνη δημιούργησε τη σελίδα των Book Rebels και φίλη αρχιτεκτόνισσα άνοιξε λογαριασμό στο twitter. Από εκεί και πέρα ήταν ζήτημα χρόνου ο ορισμός της ημέρας συνάντησης – Πέμπτη, 16 Ιουνίου, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κολοκοτρώνη (Σταδίου & Κολοκοτρώνη). Αντίστοιχη συνάντηση θα πραγματοποιήσουν οι φίλοι Θεσσαλονικείς στον πεζόδρομο της οδού Ικτίνου.

Στο «μανιφέστο» σας αναφέρετε πως η «γνώση ενώνει και απελευθερώνει». Τι θα συμβεί όμως αν εκείνη τη μέρα εμφανιστούν βιβλία που μπορεί και να προπαγανδίζουν κάτι καθόλου απελευθερωτικό; Η συνάντηση δεν γίνεται για να ανταλλάξουμε βιβλία, αλλά για να περάσουμε ένα μήνυμα κατά της άγνοιας. Ας διαβάσουμε, λέμε, και μέσα από το διάβασμα, κάποια στιγμή θα φτάσουμε στη γνώση που απελευθερώνει. Ο καθένας θα φέρει όποιο βιβλίο θέλει. Κανείς δεν θα κριτικάρει κανένα. Συζητάμε, ανταλλάσουμε απόψεις, αλλά δεν τις επιβάλλουμε.

Πέντε (ενδεικτικά) βιβλία που πιστεύετε πως μπορούν να γίνουν «δρομοδείκτες» στη σημερινή κατάσταση; Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα βιβλία. Είναι, άλλωστε, τόσο πολλά. Θα προτείνουμε όμως, παράλληλα με τους σύγχρονους συγγραφείς, να ξαναδιαβάσουμε τους κλασικούς. Το βιβλίο έχει το ταλέντο να μας γνωρίζει με το παρελθόν, να μας προσγειώνει στο παρόν και να μας διακτινίζει στο μέλλον. 

Την επιτροπή της κίνησης απαρτίζουν οι Ρίτσα Μασούρα, Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, Ελένη Καλογερίνη. 


image

Story Telling Festival

Παραμυθάδες απ’ όλη την Ελλάδα θα διηγηθούν τις ιστορίες τους και το κοινό θα ψηφίσει τις καλύτερες, στο 6ο Story Telling Festival του Μικρού Πολυτεχνείου. Διαγωνιστικές κατηγορίες: Προφορική αφήγηση, γραπτό πρωτότυπο παραμύθι και εικονογράφηση παραμυθιού, με τις υποψηφιότητες να γίνονται δεκτές για το γραπτό και το εικονογραφημένο παραμύθι έως 9/6 και για το προφορικό έως 16/6. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 18&19/6 στο Pocket Theatre in Athens (Ασωμάτων 6, Θησείο, 210 3243.306). Πληροφορίες – συμμετοχές: www.mikropolytexneio.gr