Επικίνδυνη σχέση
Μια καινούργια βιογραφία για τη σχέση Σιμόν ντε Μποβουάρ και Ζαν-Πολ Σαρτρ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγκυρα.
Μια καινούργια βιογραφία για τη σχέση Σιμόν ντε Μποβουάρ και Ζαν-Πολ Σαρτρ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγκυρα. Η συγγραφέας Carole Seymour-Jones, πριν μπει για τα καλά στη σχέση του διάσημου ζευγαριού, παρακολουθεί την παιδική ηλικία τους, στην οποία βρίσκει τις περισσότερες αιτίες για τη μετέπειτα συμπεριφορά τους.
Στο επίκεντρο της έρευνάς της ο «μοργανατικός γάμος» τους – ένα είδος προφορικού συμβολαίου που σύναψαν τα δύο μέλη για το πώς θα είναι η σχέση τους. Πρώτος όρος του η ελευθερία να συνάπτουν σχέσεις και με άλλους συντρόφους. Μια απόφαση που έμελλε να τους κρατήσει μαζί 50 χρόνια, δημιουργώντας κρίσεις ζηλοτυπίας, αλλά και που ώθησε τη Σιμόν να κρατάει ένα ρόλο «προαγωγού» κοριτσιών που η ίδια αποπλανούσε και στη συνέχεια πάσαρε στον Σαρτρ.
Η συγγραφέας παρακολουθεί εξονυχιστικά και την προσπάθεια των δύο να βρουν τόσο το δρόμο τους στη διανόηση, όσο και να πρωτεύσουν. Αποφεύγει την παγίδα αγιοποίησης στην οποία πέφτουν πολλοί βιογράφοι –αν, και έχω την εντύπωση πως υπάρχει ένα είδος γυναικείας αλληλεγγύης μεταξύ βιογράφου και Σιμόν–, ενώ αυτό που προσπαθεί είναι ν’ αποδείξει αν η σχέση μεταξύ δημόσιας (με τα έργα) και ιδιωτικής ζωής είναι ανακόλουθη. Φέρνει σε αντιπαράθεση ημερολόγια και γεγονότα καταλήγοντας πως πολλά από τα κείμενά τους ήταν «κατασκευές» υστεροφημίας. (Π.χ. η Σιμόν πάντοτε ήθελε να θεωρούν πως ο Σαρτρ ήταν ο πρώτος άνδρας που έκανε έρωτα, ενώ άλλος ήταν ο αληθινός έρωτας της ζωής της.)
Η μετάφραση είναι της Βίκης Δέμου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.