Βιβλιο

Book Voice 346

Athens Review of Books. Με αφορμή το Μνημόνιο

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 346
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14249-31878.jpg

Athens Review of Books
Έκκληση στους εκπροσώπους των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ να βοηθήσουν να αφαιρεθούν συγκεκριμένα σημαντικά εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη και την απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης κάνει το 18o τεύχος της Athens Review of Books, με ένα δίγλωσσο editorial (Open Letter to the Troika / Προς Τρόικα Ανοικτή Επιστολή). Το τεύχος είναι αφιερωμένο στον Αντρέ Ζιντ – για τον «κομμουνισμό των καθαρμάτων» γράφει ο Πέτρος Μαρτινίδης. Η Μιράντα Ξαφά γράφει την εκτενή ανάλυση «Ένας χρόνος Μνημόνιο», καλώντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.

Οι καθηγητές Κώστας Αζαριάδης, Γιάννης Μ. Ιωαννίδης και ο νομπελίστας Χριστόφορος Α. Πισσαρίδης παρουσιάζουν μια ανατομία της ελληνικής κρίσης και καταθέτουν προτάσεις για ανάπτυξη. Ο Ιωάννης Ληξουριώτης παρουσιάζει τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία η χρήση των «ληγμένων φαρμάκων» της εργατικής νομοθεσίας. Οι Αντιγόνη Λυμπεράκη και Πλάτων Τήνιος γράφουν για «βιβλία της στιγμής» που κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό με αφορμή τo ελληνικό χρέος. Ο Βασίλης Μοναστηριώτης προτείνει «να μεταρρυθμίσουμε την τεχνολογία των μεταρρυθμίσεων». Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου καλεί την κυβέρνηση να τολμήσει. Ο Ανδρέας Κακριδής γράφει για την εξέλιξη του χρήματος, όπως παρουσιάζεται στο τελευταίο έργο του Νάιαλ Φέργκιουσον. Ο Ίαν Τζακ γράφει για την άνοδο και τη συντριβή της Ιρλανδίας. Διάβασέ το και στο www.booksreview.gr 


image

Πώς να ζήσετε εκατό χρόνια

Δόκτορ Ντροζ, εκδ. Το πέρασμα

Είναι από τα βιβλία που διαβάζοντάς τα χαμογελάς συνέχεια. Γράφτηκε το 1936 σ’ ένα χωριό της Ελβετίας, διαβάστηκε την περίοδο της κατοχής (1944) και ξανακυκλοφόρησε το 2010 «ως αίτημα αισιοδοξίας». Το μετέφρασε και διασκεύασε η Λιλίκα Νάκου. Αυτό το εγχειρίδιο ευζωίας (και κυρίως μακροζωίας) κουβαλάει την αθωότητα της εποχής που γράφτηκε. «Μια γυναίκα λουσού, που δεν σας εννοεί, που σας γκρινιάζει, σας προδίδει, πώς είναι δυνατόν να σας εξασφαλίσει την ψυχική ηρεμία που έχετε τόση ανάγκη;», αλλά και τους φόβους της. «Για τα παιδιά τίποτε βλαβερότερο από τον κινηματογράφο για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους στον κινηματογράφο εγκληματούν κατά της υγείας των παιδιών τους….». Την έλλειψη γνώσης των ιατρικών εξελίξεων: «Βλέπομε ότι τα κορίτσια που κάνουν δίαιτα για ν’ αδυνατίσουν και να γίνουν της… μόδας, συχνά καταλήγουν στην τρέλα! Τα νεύρα αδυνατίζουν από έλλειψη τροφής και στο τέλος αρρωσταίνουν…», ενώ διαθέτει και έναν πλήρη κατάλογο με τις ωφέλειες στον οργανισμό των φυτών-βοτάνων, κάτω από τίτλους: Το λάχανο ωφελεί σε κάθε σπυρί, σε κάθε φλόγωσι. Το μέλι ανακατωμένο με άνθος Θειαφιού ωφελεί στο δέρμα και τη δυσκοιλιότητα. Ο μενεξές πολύτιμος ως εμετικό. Όσοι δεν θέλετε να αποκτήσετε φαλάκρα λούζεστε συχνά με πολυτρίχι… (Πάντως είναι γεγονός πως πολλοί μουτζαχεντίν οικολόγοι θα ταυτιστούν με πολλές από τις απόψεις του δόκτορος Ντροζ).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες: Rock the Kasbah!

«Τότε έγραφα για πράγματα που δεν είχαμε βρει ακόμα λέξεις να τα περιγράψουν, όπως η τοξική αρρενωπότητα, τα fake news), η κουλτούρα της επαγρύπνησης εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων»

Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής
Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής

Το βιβλίο του Σέρχιο Πιτόλ «Η τέχνη της φυγής» (Δώμα, μετ. Αγγελική Βασιλάκου) είναι ο πρώτος τόμος της «Τριλογίας της μνήμης» του Μεξικανού συγγραφέα. Το ξεκίνησα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.