Βιβλιο

Book News (9-16/5)

Τα νέα από τον κόσμο του βιβλίου αυτή την εβδομάδα

Δήμητρα Γκρους
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέες εκδόσεις      

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, Η παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας μέσα από άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Καθημερινή», ΣΚΑΪ βιβλίο, € 12 

Τα άρθρα που συγκεντρώνονται σε αυτό το βιβλίο ανοίγουν μια συζήτηση σχετικά με την πρωτοφανή κρίση που περνά η χώρα, μετά τη σχεδόν οικονομική χρεοκοπία της και την αναγκαστική προσφυγή στον διεθνή δανεισμό και την αντίστοιχη διεθνή επιτήρηση. Όμως, τα σημάδια της κρίσης όμως ήταν ευδιάκριτα αρκετά πριν. Το αυτιστικό πολιτικό σύστημα, άκρατη κομματικοποίηση των θεσμών, η εκτεταμένη διαφθορά, η ανομία και η ατιμωρησία, η στρέβλωση κινήτρων και η εθνική εσωστρέφεια συνιστούν εδώ και αρκετά χρόνια υπόγειες διεργασίες που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού είναι αποτελέσματα  μακροχρόνιων διεργασιών.  

Αρθρογραφούν οι:

Θάνος Βερέμης: Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Καθηγητής της Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ,

Στάθης Καλύβας: Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ)

Θεόδωρος Κουλουμπής: Ομότιμος Καθηγητής των Διεθνών Σχέσεων και Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ

Γιώργος Παγουλάτος:, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Bruges

Λουκάς Τσούκαλης: Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ

Χαρίδημος Τσούκας: Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στην Έδρα Columbia Ship Management, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Καθηγητής Οργανωσιακών Σπουδών, Warwick Business School, University of Warwick.


Ομιλία

To Διοικητικό Συβούλιο του Μουσείου Μπενάκη και το British Council σας προσκαλούν στην ομιλία της ιστορικού Caroline Finkel (Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου) με θέμα «On the trail of Evliya Celebi: an Anatolian adventure», στα πλαίσια της έκθεσης  «Ελβιγιά Τσελεμπί: Το βιβλίο των Ταξιδιών»,

Τρίτη 10/5Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγίων Ασωμάτων 22, Κεραμεικός, στις 19.30


Συζήτηση

Λέξεις και Σκέψεις που αφορούν το πρόσφατο παρελθόν μας, σε μια εκδήλωση όπου ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνομιλούν με το κοινό διερευνώντας τους λόγους για τους οποίους γιορτάζουμε την είσοδο της χώρας μας στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και όχι τη λήξη του.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες που γιορτάζουν –και έχουν καθιερώσει ως ημέρες αργίας– τις ημέρες της λήξης των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, η Ελλάδα έχει καθιερώσει ως εθνική εορτή αποκλειστικά την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Αξίζει, ίσως, να ανιχνεύσουμε πότε καθιερώθηκε ο εορτασμός, με ποια κριτήρια και γιατί δεν καθιερώθηκαν παράλληλα άλλοι εορτασμοί για τη λήξη του πολέμου.

Η εκδήλωση εντάσσεται σε έναν κύκλο ομιλιών με θέμα «Η ιστορία με το φακό του παρόντος. Μνήμες και πάθη», σε μια προσπάθεια επανεξέτασης της Ιστορίας, Η προβληματική που εγείρεται αφορά στις νέες οπτικές γωνίες και ερμηνείες που προκύπτουν από μια από μια σχέση πιο ζωντανή, δημιουργική και γόνιμη με τη μνήμη και το παρελθόν.  

Θα μιλήσουν οι Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αντώνης Λιάκος, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χάγκεν Φλάισερ, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τετάρτη 11/5, στις 19.00, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Αίθουσα Εκθέσεων και Διαλέξεων, είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση. 

Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.


Νέες κυκλοφορίες - Παρουσιάσεις

n

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη μας ξεναγούν στο λογοτεχνικό σύμπαν του Στέλιου Μάινα, παρουσιάζοντας το πρώτο του βιβλίο «Τα φαινόμενα απατούν», όπου μια χούφτα ερωτικές ιστορίες και καμιά 40αριά ήρωες συνθέτουν την τοιχογραφία ενός κόσμου όπου οι εικόνες ξεχειλίζουν φτιάχνοντας μικρές ιστορίες της καθημερινότητας. 

Πέμπτη 26/5, στις 19.00, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, www.cycladic.gr


image

Οι έφηβοι δε μιλάνε, γιατί δεν έχουν τίποτε να πουν; Το βιβλίο του συγγραφέα-ψυχαναλυτή Νίκου Σιδέρη «Και όμως μιλάνε - Έφηβος λόγος», ένα βιβλίο-εργαλείο για τη σχέση δασκάλου-μαθητή, παρουσιάζεται στο 104 Κέντρο Λόγου & Τέχνης των εκδόσεων Καστανιώτη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σπύρος Μολφέτας, εκπαιδευτικός, υπεύθυνος IB της Σχολής Μωραΐτη, Μπετίνα Ντάβου, καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιάνθη Σταυροπούλου, ψυχολόγος, υπεύθυνη ψυχολογικού τμήματος των «Γιατρών του κόσμου», Κλήμης Ναυρίδης, καθηγητής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, πρόεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Σε συνέχεια της παρουσίασης διοργανώνεται το Σάββατο 14 Μαΐου στις 11.00 π.μ. ένα εργαστήρι αυτογνωσίας και δημιουργικότητας, όπου ο συγγραφέας θα αναλύσει τη μέθοδό του μέσα από έμπρακτες βιωματικές ασκήσεις με χαρτί και στυλό. Στη συνέχεια, θα αναπτύξει τη λογική της μεθόδου, τα μικρά μυστικά της και θα συζητήσει με τους συμμετέχοντες. Ο στόχος του βιβλίου είναι να εξοπλίσει τους δασκάλους, κατά κύριο λόγο, αλλά και όλους όσοι ασχολούνται με το παιδί, με μια σειρά εργαλεία για την καλλιέργεια αυτογνωσίας και δημιουργικότητας στο σχολικό περιβάλλον – και όχι μόνο.

Διάρκεια: 3 ώρες (11 π.μ. – 2 μ.μ. )

Τετάρτη 11/5,  στις 19.30 παρουσίαση, Σάββατο 14 /5, στις 11.00 εργαστήρι αυτογνωσίας και δημιουργικότητας, 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης, Θεμιστοκλέους 104, Aθήνα, 210 3826.185, είσοδος ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως την Παρασκευή 13/5.  


image

Οι εκδόσεις KAΣTANIΩTH παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Μιχάλη Μοδινού «Η Σχεδία». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κίρκη Κεφαλέα, επίκ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Αριστηνός, πεζογράφος - δοκιμιογράφος, Μάνος Σρεφανίδης, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης - συγγραφέας

Τετάρτη 18/5, στις 7.30104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης, Θεμιστοκλέους 104, Aθήνα, 210 3826.185 


image

Η συγγραφέας Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και οι εκδόσεις Θερμαϊκός σας προσκαλούν την Τρίτη 31 Μαΐου 2011 στις 19:00 μ.μ., στην παρουσίαση του βιβλίου της «Λόγια γυμνά», που θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: 

- Θάνος Νιφόρος, οικονομολόγος 

- Ανδρέας Παλευρατζής, δικηγόρος 

- Ματίνα Ντάλλαρη, δημοσιογράφος 

Video – αφήγηση

- Αχιλλέας Τριανταφυλλίδης, Μαριάννα Τσαμακδά, επιχειρηματίες 

Συντονίζει η Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος και Λογοτέχνις. 

Είσοδος ελεύθερη