Βιβλιο

Τα τέρατα της Αντιγόνης

Δύο συγγραφείς, δύο βιβλία και μία performance στο socialista

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14147-39856.jpg

Την Δευτέρα 9 Μαΐου στις 18.30, στο Socialista οι συγγραφείς Ευγενία Φραγκουλίδη και Στέφανος Παπαδημητρίου παρουσιάζουν τα βιβλία τους ... όταν η Αντιγόνη δεν βήχει, ακούει... (εκδόσεις Δωδώνη) και Δυσλεκτικό στόμα δίγλωσσων τεράτων (εκδόσεις Ηριδανός) αντίστοιχα. Το βιβλίο της Ευγενίας Φραγκουδάκη είναι γραμμένο από ένα μωρό που περιμένοντας να μεγαλώσει παρατηρεί, θυμώνει, γράφει την ιστορία, μαθαίνει  και φορτώνεται τις ενοχές της οικογένειας που σε μια εποχή γεμάτη αδικία, φόβο και οικονομική εξαθλίωση, προσπαθεί να επιβιώσει σε μια χώρα που περιθωριοποεί όσους αρνούνται να ζουν και να δρουν κάτω από τους νόμους της πολιτικής πατριαρχίας.

image

Το δυσλεκτικό στόμα από την άλλη, πραγματεύεται το θέμα της δυσλεξίας. Αποτελείται από μικρά διηγήματα γραμμένα δυσλεκτικά που στόχος τους είναι η ανάδειξη της δυσλεξίας σε έναν μη εσωστρεφή τρόπο σκέψης και αντίληψης και όχι σε πρόβλημα ή ασθένεια.

«Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλάει για την δυσλεξία αλλά για ένα βιβλίο που έρχεται μέσα από την δυσλεξία. Ένα αγόρι αφηγείται την παιδική ηλικία χωρίς το πρόσχημα της αθωότητας, προβάλλοντας την γλώσσα μέσα από μικρές ιστορίες με γεγονότα και πλάσματα της δυσλεκτικής πραγματικότητας.»

Οι συγγραφείς προχωρούν στην διπλή αυτή παρουσίαση των βιβλίων τους καταφεύγοντας στην τέχνη της performance, ως ένα τρίτο κείμενο που τα φωτίζει σκηνικά δημιουργώντας πλήθος σκηνικά υποκείμενα. Οι δύο performers, Αθανασία Γκανά και Νατάσα Καλογεροπούλου σκηνοθετώντας τους εαυτούς τους καταφέρνουν να αποδώσουν το σώμα του κάθε βιβλίου με έμπνευση και ειλικρίνεια.

Η παρουσίαση των βιβλίων θα γίνει αυτή τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2011, στις 18.30 στο Bar Socialista, Τριπτολέμου 33 στο Γκάζι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Abdellah Taïa. Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ

«Η ζωή με το δικό σου φως» του Abdellah Taïa είναι μια γοητευτική καταβύθιση σ’ έναν κόσμο άγνωστο, σκληρό και ανθρώπινο, όπου οι κατηγοριοποιήσεις και οι κανόνες της Δύσης δεν χωρούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.