Βιβλιο

Τα Εδώδιμα του Σκαρμούτσου

Ήρθε στα γραφεία μας, ένα βιβλίο χοντρό, με μαύρο ματ εξώφυλλο και κόκκινα γράμματα.

Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 344
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ήρθε στα γραφεία μας, ένα βιβλίο χοντρό, με μαύρο ματ εξώφυλλο και κόκκινα γράμματα. Στη φωτό απ’ έξω, ξεπροβάλλουν μέσα από μια μαύρη στολή δυο χέρια αντρικά, στιβαρά, τίγκα στα πολύπλοκα και «όλα έχουν κάτι δικό μου να πουν» τατουάζ. Ο Σκαρμουτσάκος, όπως τον λέμε χαϊδευτικά, ο δικός μας φίλος, ο σεφ που αγάπησε το πανελλήνιο. Το βιβλίο του είναι όπως και ο ίδιος, μοιάζει τραχύ και κρύβει γλύκα, τρυφερότητα, έννοια. Έχει συνταγές απλές ή και σύνθετες, που ο ίδιος τις μεταφέρει απλά σε όλους. Έχει άρωμα Κρήτης κι ένα μικρό μυστικό σε κάθε σελίδα, σαν να στο λέει στ’ αυτί, μόνο για σένα. Eίναι γεμάτο φωτογραφίες από τσουβάλια με όσπρια μέχρι κόλλυβα, μια βάρκα στο πέλαγο, μια αρμαθιά ψάρια, κατσαρόλες πάνω στη φωτιά και χέρια που ανακατεύουν, κόβουν, διαλέγουν, η ομάδα του στο «Αλάτσι», όλα μπερδεύονται γλυκά… «Να κάνεις τους ανθρώπους ευτυχισμένους, αυτό σημαίνει μαγειρική» όπως σημειώνει μέσα στο βιβλίο ο ίδιος. Ένα βιβλίο που συστήνεται ανεπιφύλακτα.     

 

«Εδώδιμα 64», Δημήτρης Σκαρμούτσος, εκδ. Ποταμός

image