Βιβλιο

Μακόντο ένας νέος εκδοτικός οίκος

Η εκδότρια Βάνα Αυγερινού συστήνεται στην A.V.

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 344
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13894-31122.jpg

Τα βιβλία του Πάνου Καρνέζη είναι τα πρώτα «παιδιά» του νέου εκδοτικού οίκου «Μακόντο». 

Ποιοι λόγοι σάς οδήγησαν στη δημιουργία του εκδοτικού οίκου; Καταρχήν η αγάπη μου για τη λογοτεχνία. Μου αρέσουν τα βιβλία με διαχρονική αξία και φιλοδοξία μου είναι τα βιβλία των εκδόσεων Μακόντο να παραμένουν σε κυκλοφορία πολύ καιρό μετά την έκδοσή τους. Επίσης με ενδιαφέρει η πρόκληση της ψηφιακής επανάστασης στο χώρο του βιβλίου. Οι ευκολίες που προσφέρει το ηλεκτρονικό βιβλίο θα προσελκύσουν τις νέες γενιές και ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέους αναγνώστες. Το έντυπο βιβλίο θα πρέπει να γίνει κάτι σαν έργο τέχνης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό και την ποιότητα του τυπογραφικού χαρτιού, κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε στις εκδόσεις μας.

Ποια ήταν η σχέση σας με τα βιβλία; Σπούδασα Αγγλική φιλολογία, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Ένα μέρος του διδακτορικού μου αφορούσε την εκδοτική παραγωγή στην Αγγλία και έτσι ήρθα σε επαφή με τον κλάδο. Στη συνέχεια εργάστηκα σε διάφορους εκδοτικούς οίκους στο Λονδίνο και παράλληλα ασχολήθηκα με μεταφράσεις.

Τι σημαίνει το όνομα «Μακόντο»; Το Μακόντο είναι το φανταστικό χωριό που περιγράφει o Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες –ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς–, στο «Εκατό χρόνια μοναξιά».

Τι σας τρόμαξε περισσότερο από αυτή την εκδοτική εμπειρία; Η γραφειοκρατία των δημοσίων υπηρεσιών. Δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για τον ελληνικό εκδοτικό χώρο, όταν πήρα την απόφαση να ξεκινήσω τον εκδοτικό οίκο. Ίσως αυτή η άγνοια να μου έκανε καλό. Αυτό που με δυσκολεύει επίσης είναι το γεγονός πως η ηλεκτρονική επικοινωνία και τα logistics δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένα στον ελληνικό επαγγελματικό χώρο.

Γιατί ξεκινήσατε με τα βιβλία του Πάνου Καρνέζη; Με ενδιαφέρει πολύ το έργο του Πάνου Καρνέζη γιατί συνδυάζει επιρροές τόσο από την ελληνική όσο και από την παγκόσμια λογοτεχνία, με ένα οικουμενικό τρόπο γραφής που μπορεί να γίνει κατανοητός από οποιαδήποτε κουλτούρα. Έχουν εκδοθεί σε αναθεωρημένη μορφή τα τέσσερα βιβλία του.

Με ποια βιβλία θα συνεχίσετε; Ειδικευόμαστε στην ξενόγλωσση λογοτεχνία και δοκίμια, και τα επόμενα βιβλία μας θα είναι γνωστοί αγγλόφωνοι συγγραφείς του 20ού αιώνα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Η επιχειρούσα κοινωνία,  Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος,Κώστας Χ. Χριστίδης, εκδόσεις Παπαζήση
Η επιχειρούσα κοινωνία: Ένα βιβλίο για την ιστορία, τη φιλοσοφία, την ηθική και το μέλλον του επιχειρείν

Ο Θανάσης Παπανδρόπουλος και ο Κώστας Χρηστίδης δίνουν μία διαφορετική υπόσταση στην έννοια του επιχειρείν και του χώρου μέσα στον οποίον αυτό μπορεί να αναπτυχθεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.