Τα βιβλία του Πάνου Καρνέζη είναι τα πρώτα «παιδιά» του νέου εκδοτικού οίκου «Μακόντο».
Ποιοι λόγοι σάς οδήγησαν στη δημιουργία του εκδοτικού οίκου; Καταρχήν η αγάπη μου για τη λογοτεχνία. Μου αρέσουν τα βιβλία με διαχρονική αξία και φιλοδοξία μου είναι τα βιβλία των εκδόσεων Μακόντο να παραμένουν σε κυκλοφορία πολύ καιρό μετά την έκδοσή τους. Επίσης με ενδιαφέρει η πρόκληση της ψηφιακής επανάστασης στο χώρο του βιβλίου. Οι ευκολίες που προσφέρει το ηλεκτρονικό βιβλίο θα προσελκύσουν τις νέες γενιές και ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέους αναγνώστες. Το έντυπο βιβλίο θα πρέπει να γίνει κάτι σαν έργο τέχνης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό και την ποιότητα του τυπογραφικού χαρτιού, κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε στις εκδόσεις μας.
Ποια ήταν η σχέση σας με τα βιβλία; Σπούδασα Αγγλική φιλολογία, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Ένα μέρος του διδακτορικού μου αφορούσε την εκδοτική παραγωγή στην Αγγλία και έτσι ήρθα σε επαφή με τον κλάδο. Στη συνέχεια εργάστηκα σε διάφορους εκδοτικούς οίκους στο Λονδίνο και παράλληλα ασχολήθηκα με μεταφράσεις.
Τι σημαίνει το όνομα «Μακόντο»; Το Μακόντο είναι το φανταστικό χωριό που περιγράφει o Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες –ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς–, στο «Εκατό χρόνια μοναξιά».
Τι σας τρόμαξε περισσότερο από αυτή την εκδοτική εμπειρία; Η γραφειοκρατία των δημοσίων υπηρεσιών. Δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για τον ελληνικό εκδοτικό χώρο, όταν πήρα την απόφαση να ξεκινήσω τον εκδοτικό οίκο. Ίσως αυτή η άγνοια να μου έκανε καλό. Αυτό που με δυσκολεύει επίσης είναι το γεγονός πως η ηλεκτρονική επικοινωνία και τα logistics δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένα στον ελληνικό επαγγελματικό χώρο.
Γιατί ξεκινήσατε με τα βιβλία του Πάνου Καρνέζη; Με ενδιαφέρει πολύ το έργο του Πάνου Καρνέζη γιατί συνδυάζει επιρροές τόσο από την ελληνική όσο και από την παγκόσμια λογοτεχνία, με ένα οικουμενικό τρόπο γραφής που μπορεί να γίνει κατανοητός από οποιαδήποτε κουλτούρα. Έχουν εκδοθεί σε αναθεωρημένη μορφή τα τέσσερα βιβλία του.
Με ποια βιβλία θα συνεχίσετε; Ειδικευόμαστε στην ξενόγλωσση λογοτεχνία και δοκίμια, και τα επόμενα βιβλία μας θα είναι γνωστοί αγγλόφωνοι συγγραφείς του 20ού αιώνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.