Βιβλιο

Και όμως... διαβάζουμε!!

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O πρόεδρος Δ.Σ. Τάκης Θεοδωρόπουλος και η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη παρουσίασαν τα αποτελέσματα της Γ' Πανελλήνιας Έρευνας Αναγνωστικής Συμπεριφοράς και Πολιτιστικών Πρακτικών 2010 σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4/4/11, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΕΒΙ. Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης οι: Στράτος Φαναράς, διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis ΑΕ Σωκράτης Καμπουρόπουλος, ειδικός σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ, υπεύθυνος για την παρακολούθηση της έρευνας.

Ενθαρρυντικά για την ανάγνωση στη χώρα μας είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε το (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) ΕΚΕΒΙ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Γ' Πανελλήνιας Έρευνας Αναγνωστικής Συμπεριφοράς και Πολιτιστικών Πρακτικών του, που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2010 σε συνεργασία με τη Metron Analysis. Σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες έρευνες του 1999 και του 2004, ο «πυρήνας» των συστηματικών αναγνωστών, δηλ. όσων διαβάζουν περισσότερα από 10 βιβλία το χρόνο, παραμένει σταθερός, αντιπροσωπεύοντας το 8,1% του πληθυσμού έναντι του 8,6% το 2004 και 8,5% το 1999. Με αναγωγή στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 15 ετών, το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει τον καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 780.000 αναγνωστών, με αυξημένα ποσοστά μεταξύ των αποφοίτων ΑΕΙ/ΤΕΙ, του γυναικείου φύλου και των ηλικιών 35-55 ετών. Το ποσοστό των πιο «χαλαρών» αναγνωστών, δηλ. όσων διαβάζουν 1- 9 βιβλία το χρόνο, αυξήθηκε στο 34% το 2010, έναντι 25% το 2004, με μείωση, αντίστοιχα, του ποσοστού των «περιστασιακών» αναγνωστών (όσων διαβάζουν βιβλία μόνο για πρακτικούς σκοπούς) σε 17% έναντι 22%, και όσων δε διαβάζουν καθόλου βιβλία σε 41%, έναντι 44% στην έρευνα του 2004.

Η έλλειψη χρόνου αναφέρεται ως η κυριότερη αιτία για το 39% όσων δε διαβάζουν γενικά βιβλία, γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας στον γενικό πληθυσμό που κατέγραψε η έρευνα, σε σύγκριση με το 2004: το 50% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι δουλεύουν έως 40 ώρες την εβδομάδα, το 40% από 40 έως 60 ώρες και το 7,3% περισσότερες από 60 ώρες την εβδομάδα. Ο μέσος αριθμός των βιβλίων που διαβάστηκαν μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, μειώθηκε σε 5,9 βιβλία (έναντι 7 βιβλίων το 1999). Οι μισοί αναγνώστες διάβασαν έως 3 βιβλία το χρόνο (έναντι 4 το 1999).

Όσον αφορά το σύνολο των πολιτιστικών πρακτικών, η έρευνα επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι οι αναγνώστες έχουν μεγαλύτερη πολιτιστική συμμετοχή από τον μέσο όρο, σε σχέση με όλες τις δραστηριότητες (ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών, ακρόαση ραδιοφώνου, παρακολούθηση κινηματογράφου, θεάτρου, συναυλιών, κλπ., επίσκεψη σε μουσεία, χρήση Internet και νέων τεχνολογιών), ακόμη και ως προς τις εξόδους στα μαγαζιά, σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κέντρα με ζωντανή μουσική, και ως προς την ενασχόληση με τον αθλητισμό. Αρνητική συσχέτιση παρουσιάζει η ένταση της ανάγνωσης μόνο σε σχέση με τις ώρες και με τη συχνότητα τηλεθέασης.