Με φόντο τις ημέρες της Παρισινής Κομμούνας, μεταξύ 18/3/1871 (όταν στρατός και εργάτες επαναστατούν εναντίον της κυβέρνησης «Εθνικής Άμυνας» της 3ης Γαλλικής Δημοκρατίας του Λουί Τιερ/Θιέρσος) και 27/5/1871 (καταστολή της επανάστασης και σφαγή των επαναστατών), εξελίσσεται μια ιστορία εκδίκησης και φόνων, που φλερτάρει με τους «Άθλιους» του Βίκτορα Ουγκό (εκδ. Δωρικός), αλλά και την «Ταβέρνα» και το «Ορυχείο» του Εμίλ Ζολά (εκδ. Ζαχαρόπουλος), καθώς παρακολουθεί τη ζωή στις φτωχογειτονιές του Παρισιού.
Είναι το κλείσιμο ματιού του Ζαν Βωτρέν στο μυθιστόρημα του 19ου αιώνα, που χρησιμοποιεί την αστυνομική ίντριγκα σαν παγίδα για να κερδίσει το ενδιαφέρον του (απολίτικου) αναγνώστη πριν τον ρίξει στα βαθιά των πολιτικών γεγονότων της ταραγμένης περιόδου. Στα οδοφράγματα εμφανίζονται ή αναφέρονται σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές της εποχής: ο Προυντόν (ο θεωρητικός της Κομμούνας), ο Ραούλ Ριγκώ (στέλεχος της Π.Κ.), ο Λουδοβίκος Αύγουστος Μπλανκί (η πιο ηρωική προσωπικότητα του γαλλικού σοσιαλισμού) ή η Λουίζ Μισέλ (γνωστή ως η «Κόκκινη Παρθένα της Μονμάρτης»).
Ο Βωτρέν αποτίνει φόρο τιμής στους κομμουνάρους –“Le cri du peuple” (πρωτότυπος τίτλος) ήταν η εφημερίδα που εξέδιδε την περίοδο της Κομμούνας ο Ζιλ Βαλέ, ο οποίος και εμφανίζεται στο μυθιστόρημά του– με σύμμαχό του τον Ζακ Ταρντί. Ο τελευταίος με το ασπρόμαυρο σκίτσο του προτιμά ν’ απεικονίσει νατουραλιστικά τους χώρους παρά τα πρόσωπα. Τα καρέ του αναπαριστούν φωτογραφικά στιγμιότυπα της εποχής, ενώ είναι εμφανείς οι επιρροές από πίνακες του Delacroix, του Goya, ακόμα και του Velazquez.
(Προσοχή: Το βιβλίο δεν διαβάζεται στο κρεβάτι, λόγω όγκου, καθώς συμπεριλαμβάνει ενοποιημένους και τους 4 τόμους που εκδόθηκαν στη Γαλλία.)
Η κραυγή του λαού, ιστορίες από την Παρισινή Κομμούνα Κείμενο: Ζαν Βωτρέν - Σκίτσο: Ζακ Ταρντί, Μτφ. Γιάννης Καυκιάς, εκδ. ΚΨΜ, σελ. 324
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.