Βιβλιο

Μια απολαυστική καταγραφή του Swinging London στο νέο βιβλίο Ready, Steady, Go!

 Ό,τι θέλατε να μάθετε για την εποχή που αναδιαμόρφωσε τον κόσμο 

Γιώργος Δημητρακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποια πρόσωπα διαμόρφωσαν το Swinging London από το 1961 ως το 1969 και μέσα σε ποιο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιo; Πως μεταμορφώθηκε το Λονδίνο σε πρωτεύουσα του hip με μοδάτα στέκια στο Σόχο και το Τσέλσι, την έκρηξη του Μπιτ και των μοντ στην κεντρική αρτηρία την Κάρναμπι Στριτ; 

Ο Shawn Levy δίνει τις απαντήσεις μέσα από το βιβλίο του Ready, Steady, Go! που μεταφράστηκε από τον ιδανικό storyteller Αλέξη Καλοφωλιά σε επιμέλεια του Γιάννη Δανιά με τον υπότιτλο «Η υπέροχη άνοδος κι η ιλιγγιώδης πτώση του Swinging London» και κυκλοφορεί από τη σειρά Πόρτες 1 στις εκδόσεις Κουκίδα.

Το μεγαλύτερο πάρτι που έδωσε ποτέ ο κόσμος για δέκα σχεδόν χρόνια. Λαμπερό και σέξι και ζωντανό και γενναίο και εξερευνητικό και υπερβατικό, κομψό και ζεστό.

image

image

 Το 1966 η μεγαλύτερη ατραξιόν ήταν μια δεκαεξάχρονη από το Βορειοδυτικό Λονδίνο, η οποία ζύγιζε 43 κιλά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Λέσλι Χόρνμπι, αλλά έγινε γνωστή με το ψευδώνυμο Τουίγκι σε όλο τον κόσμο. Πέφτοντας πάνω του σαν φλεγόμενος μετεωρίτης.

 

 

Mια μέρα ο κόσμος σηκώθηκε και αποφάσισε να κάνει ένα άλμα μπροστά με ώρα Λονδίνου.

image

 

O Shawn Levy επιχειρεί μια πολυδιάστατη καταγραφή της εποχής επικεντρώνοντας σε επτά καθοριστικά πρόσωπα της περιόδου χαρτογραφώντας παράλληλα τη μεταμόρφωση του Ανατολικού Λονδίνου στο επίκεντρο ενός συναρπαστικού και εφήμερου νέου κόσμου. Μέσα από τον κινηματογράφο, τη μόδα, τη μουσική μεταφέρεται το κλίμα μιας swinging εποχής που εκτόξευσε το Λονδίνο καθιστώντας το επίκεντρο της νεανικής κουλτούρας. Σεξ, νεότητα, ζωή.

Ο συγγραφέας επιλέγει να διηγηθεί ως κεντρικές τις ιστορίες των επτά πρωταγωνιστών της εποχής φωτίζοντας διαρκώς το κοινωνικοπολιτικό της πλαίσιο της και περιγράφοντας με πυκνότητα λεπτομέρειες για τη μουσική, τη φωτογραφία, το ντιζάιν, τις ταινίες, το στιλ και τα μέρη που την συγκρότησαν. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 70 που το πνεύμα της έπαψε να μοιάζει τόσο θεσπέσιο και μοναδικό. Ο Θατσερισμός, η λιτότητα και οι φυλετικές ταραχές περίμεναν στη γωνία. Καρφιτσώνοντας αμέσως τις παραμάνες του punk…

ΟΙ ΝΕΟΙ SWINGING AΓΓΛΟΙ

David Bailey

image

Aπό την τρομερή τριάδα των νεαρών φωτογράφων του Ανατολικού Λονδίνου Ντέιβιντ Μπέιλι, Μπράιαν Ντάφι και Τέρενς Ντόνοβαν ο Levy ξεδιπλώνει την ιστορία ενός παιδιού με ταπεινή καταγωγή από το Ιστ Εντ που καταφέρε να κατακτήσει τον κόσμο. Ο Μπέιλι ήταν ο πρώτος αληθινά λαμπερός αστέρας της δεκαετίας του 60.

Vidal Sassoon & Mary Quant

image

Ο επινοητής των γεωμετρικών νέων κουρεμάτων διαμόρφωσε μαζί με την Μαίρη Κουάντ το καινοτόμο στιλ που σάρωσε το Λονδίνο και σταδιακά όλον τον κόσμο της μόδας. Η μικροκαμωμένη και φιλόδοξη φοιτήτρια του Γκολντσμιθ πρότεινε ένα στιλ ντυσίματος, άνετο, απλό, πολύχρωμο και σέξι. Με ρούχα που «βροντοφώναζαν ότι η παρθενία και η ευπρέπεια που μέχρι τότε αποτελούσαν τα θεμέλια της αγγλικής γυναικείας μόδας, δεν ήταν απόλυτες αξίες.» Οι τολμηρές για την εποχή δημιουργίες της με ριγέ ή πουά σχέδια, φορέματα, κοστούμια και κοντές ή μάλλον πολύ κοντές φούστες που ξέφευγαν από το στιλ της εποχής έντυναν τα κορίτσια του Τσέλσι, σημάδεψαν την εποχή και άλλαξαν την ιστορία της μόδας.

Τerence Stamp

image

Το αγόρι από το Ιστ Εντ που θα γινόταν πρότυπο της γενιάς του. Θεωρούνταν από τους πιο όμορφους άνδρες του κόσμου, εισέπραττε χιλιάδες λίρες την εβδομάδα, συνόδευε τις πιο επιθυμητές γυναίκες του Λονδίνου και ήταν υποψήφιος για Όσκαρ με την ταινία Μπίλι Μπαντ. «Άνθρωποι σαν κι εμένα είμαστε οι μοντέρνοι, δήλωνε. Φοράμε μποτάκια με λάστιχο στο πλάι και καπνίζουμε Gauloises, δουλεύουμε και παίζουμε σκληρά. Δεν έχουμε ταξικές ούτε άλλες προκαταλήψεις. Είμαστε οι νέοι, swinging Άγγλοι. Και άνθρωποι σαν κι εμένα κάνουν γνωστό αυτό το φαινόμενο».

Brian Epstein

image

Mάνατζερ δισκοπωλείου στο Λίβερπουλ με την ικανότητα να προβλέπει το γούστο του κοινού στην ποπ, ένας αριστοκρατικός τύπος που έγινε manager των Beatles δείχνοντάς τους το δρόμο...

Μick Jagger

image

Ένα παιδί από τα προάστια με αστική ανατροφή που μπορούσε να μιμηθεί ό,τι του έκανε κέφι…

Robert Fraser

image

Γαλαζοαίματος ηδονιστής με γνωριμίες και φινέτσα που έγινε έμπορος έργων τέχνης και γνώριζε τους πάντες. Από τον Άντι Γουόρχολ και τον Ντένις Χόπερ μέχρι τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ.


Το Swinging London πέρα από το μέρος όπου έκανες ένα hip κούρεμα και αγόραζες κομψά ρούχα, χόρευες το πιο φευγάτο νέο single ήταν το μέρος που άνοιγες το μυαλό σου σε έναν καλύτερο κόσμο. Την περίοδο αυτή πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από αλλαγές αυθεντικά βήματα προς μια πιο δίκαιη νεωτερικότητα. Στην Αγγλία των χρόνων του Swinging London αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία, καταργήθηκε η θανατική ποινή, περιορίστηκε η λογοκρισία στις τέχνες και αναμορφώθηκαν οι νόμοι περί διαζυγίου.

Συνέβη για να συμβεί. Γιατί έτσι δουλεύει η ιστορία…

image

Ο Τerence Stamp με το μοντέλο Celia Hammond, 1967

 imageO David Bailey με τη μούσα του Penelope Tree, μοντέλο της Vogue και style icon, 1965

imageOι Βeatles στο τηλεοπτικό ποπ σόου Ready, Steady, Go! που ντεμπουτάρισε το καλοκαίρι του 1963 και έγινε αμέσως επιτυχία διαχέοντας με πρωτοφανή ταχύτητα τη διάθεση, τα ντυσίματα και το ρυθμό του Λονδίνου σε όλη τη χώρα.

imageΗ ταινία "The Knack …and How to Get"  του εγκατεστημένου στην Αγγλία, Αμερικανού σκηνοθέτη Richard Lester κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών το 1965. 

imageΟ Ιταλός σκηνοθέτης Antonioni γοητεύτηκε τόσο από την έκρηξη της φωτογραφίας μόδας στο Λονδίνο και ειδικά από την τριάδα των David Bailey, Terence Donovan and Μπράιαν Ντάφι σκηνοθετώντας το 1966 την πρώτη του αγγλόφωνη ταινία Blow-Up με ήρωα τον φωτογράφο μόδας Thomas Hemmings, που υποδύθηκε ο David Hemmings συμπεριλαμβάνοντας στο καστ την Vanessa Redgrave, την Jane Birkin και το μοντέλο Veruschka. 

image

Keith Richards & Robert Fraser (και ο Μick Jagger μέσα από τον καθρέπτη)

imageSwingeing London 67: Κολάζ του πρωτοπόρου της pop art Richard Hamilton από δημοσιεύματα της περιόδου που ακολούθησε τη σύλληψη του Robert Frazer κα του Μick Jagger για κατοχή ναρκωτικών τον Ιούνιο του 1967.

image