5 σκηνοθέτες (Γιολάντα Μαρκοπούλου, Λίλλυ Μελεμέ, Δημήτρης Μπίτος, Ελένη Μποζά, Άρης Τρουπάκης) προσκάλεσαν 5 σημαντικούς νεοέλληνες συγγραφείς να ανασύρουν θησαυρούς της αρχαίας τραγωδίας και να τους αναμείξουν με εύφλεκτα υλικά του παρόντος. Οι Δημήτρης Γκενεράλης, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Σάκης Σερέφας, Αλέξης Σταμάτης και Μισέλ Φάις έγραψαν τα κείμενα και παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία των προβών. Μετά το τέλος της παράστασης οι συγγραφείς συζητούν με το κοινό για τις ποικίλες αντανακλάσεις του κειμένου αλλά και για τη διαδικασία θεατρικοποίησής του.
Αυτή την Παρασκευή 11/2 o Μισέλ Φάις συζητάει για το έργο του «Μετά τις τελευταίες μας λέξεις» (σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ/ διανομή: Ά. Κουτσαφτίκη, Χ. Χαραλάμπους). Δες τι είπε στην Α.V.
«Ο αδιάπτωτος, τυφλός και ωμοφαγικός τσακωμός ενός μεσοαστικού ζευγαριού σ’ ένα τηλεοπτικό στούντιο είναι το θέμα στο μονόπρακτο με το οποίο συνεργάζομαι στο σπονδυλωτό σχήμα «Έξοδος» (με άλλους τέσσερις συγγραφείς) της θεατρικής ομάδας Συνεργείο. Η γυναίκα στο «Μετά τις τελευταίες μας λέξεις» δουλεύει περιστασιακά ως γυμνό μοντέλο στη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ ο άντρας βιοπορίζεται φτιάχνοντας σταυρόλεξα.
Ο θεατής παρακολουθεί την αποσύνθεση (και το θέαμα της αποσύνθεσης) μιας σχέσης που εκτίθεται βορά σε κοινή θέα, ενώ στο βυθό της βράζει μια ευρύτερη απειλή. Ωστόσο ο αθέατος πρωταγωνιστής, ο κρυφός ρόλος του έργου, είναι οι λέξεις: λέξεις που καλύπτουν τον πανικό του κενού, λέξεις που θυμίζουν επιθανάτιους ρόγχους, λέξεις που δεν σημαίνουν πλέον αυτά που γράφουν τα λεξικά, λέξεις που γίνονται φονικά όργανα.
Η τηλεόραση, ως «άρρωστη» αρχαία αγορά, γίνεται το πεδίο όπου το ιδιωτικό και το δημόσιο αλληλοαφανίζονται ή εναλλάσονται σαν το παιχνίδι με τις μάσκες που συμβαίνει συνεχώς επί σκηνής.
Η παρτιτούρα μιας παροξυσμικής στιχομυθίας διακόπτεται από περιπαθή τραγούδια, παρωδίες ονείρων, εξομολογητικές εξάρσεις ή σιωπηλές καταβυθίσεις. Κατά στιγμές, ένας άτυπος χορός σχολιάζει αυτά που εκτυλίσσονται στο «κοίλο» της τηλεόρασης, αντανακλώντας εντέλει το άλυτο εσωτερικό σταυρόλεξο όλων μας».
Info
Παρασκευή 18/2: ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος για τα «Μυρμήγκια». Κυριακή 20/2: ο Σάκης Σερέφας για το «Ερινύα με τανάλια». Παρασκευή 25/2: ο Δημήτρης Γκενεράλης για το «Κυριακή πρωί». Παρασκευή 4/3: ο Αλέξης Σταμάτης για το «Θάλαμος». Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.00. Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη - Κυριακή. Διάρκεια/είσοδος: 100 λεπτά, € 15, € 10 (φοιτ.), Κολωνού 31, Μεταξουργείο, 698 1802544
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.