Βιβλιο

Book news!

Τι νέα από το θαυμαστό κόσμο του βιβλίου αυτή την εβδομάδα;

A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυκλοφόρησε!

n Το βιβλίο του δικού μας Στέφανου Τσιτσόπουλου μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιανός. 40 κείμενα για την πόλη και τις πόλεις, που καταγράφουν πυρετώδη και σπασμωδικά το ασπρόμαυρο σκηνικό μιας εποχής περιπλανήσεων του Στέφανου Τσιτσόπουλου, όπως ακριβώς δημοσιεύητκαν στην εφημερίδα ATHENS VOICE και στο περιοδικό SOUL.


n

4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

Αθήνα, HELEXPO, 28-31/1/2 2011 Ανοικτή στο κοινό: 09.00-20.00

«127 συγγραφείς και εικονογράφοι περιμένουν τα παιδιά στην 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου»

Πολύ ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές δραστηριότητες περιλαμβάνει η τέταρτη Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.

1. «Παραμυθο-δρώμενα» σε 10 βιβλιοπωλεία της Αθήνας (Σάββατο 22 και Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011)

Οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» στον φανταστικό κόσμο των βιβλίων. Τα 10 «Παραμυθο-δρώμενα» πραγματοποιούνται σε αντίστοιχα 10 βιβλιοπωλεία ανά την Αθήνα, περιμένοντας τα παιδιά να ταξιδέψουν μέσα στις σελίδες των βιβλίων που στάθηκαν αφορμή για να δημιουργηθεί μια παράσταση. Συνεργάζονται ηθοποιοί, παραμυθάδες και κουκλοπαίχτες, μουσικοί και εμψυχωτές (με συντονισμό-επιμέλεια της ομάδας κουκλοθεάτρου Κοκου-μουκλό), στη δημιουργία ενός πολύπλευρου δρώμενου όπου θα γνωρίσουν ήρωες από εικόνες βιβλίων που ζωντάνεψαν στον κόσμο του κουκλοθεάτρου, θα ακούσουν παραμύθια, θα συμμετέχουν σε μουσικοκινητικά παιχνίδια αλλά και κατασκευές με αφορμή βιβλία.

Συμμετέχουν τα βιβλιοπωλεία: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΙΑΝΟS, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ, ΦΛΩΡΑΣ, PUBLIC, ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ, ΠΕΡΔΙΚΗΣ

2. Εκδηλώσεις της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.)

ΓΩΝΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ& ΓΟΝΕΩΝ  (Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 17.00-18.00)

Ο καθηγητής παιδοψυχιατρικής Ιωάννης Τσιάντης και ο συγγραφέας/εκπαιδευτικός Βαγγέλης Ηλιόπουλος με αφορμή το βιβλίο της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. "Μίλα μη φοβάσαι- 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο" συζητούν με εκπαιδευτικούς και γονείς για τον εκφοβισμό στο σχολείο μεταξύ των μαθητών και για το πώς η λογοτεχνία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του φαινομένου. Θα προβληθεί η 9’ ταινία «Τα μπλε γυαλιά» του Γιάννη Κουφονίκου, βασισμένη στην ιστορία του Β. Ηλιόπουλου «Στη φωλιά του Νίκου».

ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ (Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011, 12.00-13.00)

Η συγγραφέας/εικονογράφος Βάσω Ψαράκη, με αφορμή το βιβλίο "Μίλα μη φοβάσαι - 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο", θα συνεργαστεί με μαθητές για τη δημιουργία του ημερολογίου της τάξης τους. Στο ημερολόγιο θα καταγράψουν μια δική τους εμπειρία, την οποία και θα ζωγραφίσουν.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Κατά τη διάρκεια της 4ης Έκθεσης Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου θα εκτεθούν τα έργα από το εικαστικό εργαστήρι εικονογράφησης με τίτλο «Μίλα μη φοβάσαι» της καθηγήτριας/ συγγραφέα-εικονογράφου Riitta Oittinen, που πραγματοποιήθηκε στο Φινλανδικό Ινστιτούτο.

Τα έργα είναι των εικονογράφων: Φιλομήλας Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Λήδας Βαρβαρούση, Κατερίνας Βερούτσου, Στάθη Ξηνταβελόνη, Riitta Oittinen, Διατσέντας Παρίση, Ντανιέλας Σταματιάδη, Βάσως Ψαράκη

3. Ο Νιλς Χόλγκερσον και η παρέα του στην Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

imageΦωτό: Χάρης Ακριβιάδης

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στις 19:00 οι μαγικές σβούρες και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης μαζί με τον Νιλς Χόλγκερσον, τον Μάρτιν τον χήνο του και τις αγριόχηνες θα παρουσιάσουν το βιβλίο που είναι βασισμένο στην θεατρική παράσταση που παίζεται στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Αθηνών, θα παίξουν παιχνίδια με τα παιδιά και θα τραγουδήσουν τα τραγούδια του βασισμένα σε παραδοσιακά Σκανδιναβικά τραγούδια.

Νέα!

imageΚυκλοφόρησε!

Στο 4ο τεύχος Φεβρουαρίου του Books’ Journal, που μόλις κυκλοφόρησε, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ξαναδιαβάζει τον Καβάφη, τον σημαντικότερο Έλληνα ποιητή, ως μια επίκαιρη, κεντρική ποιητική φωνή για τον 21ο αιώνα.

Στο νέο τεύχος μπορείτε ακόμα να διαβάσετε μεταξύ άλλων:

- για τον Σαίξπηρ με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά της εξαιρετικής βιογραφίας για τον ποιητή και θεατρικό συγγραφέα του Πίτερ Ακρόιντ. Γράφει η Ιφιγένεια Ταξοπούλου.

-Τους λόγους για τους οποίους χρεοκόπησε το ασφαλιστικό. Ο καθηγητής Μάνος Ματσαγγάνης σχολιάζει ένα βιβλίο για το θέμα του Πλάτωνος Τήνιου.

-Ποια είναι η βασική ανάλυση της προσφάτως εκλιπούσης Ζακλίν ντε Ρομιγί για την (κλασική) Ελλάδα και ποια είναι η πολιτική της πρόταση για τη (σύγχρονη, ενιαία) Ευρώπη. Γράφει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος.

-Ποια είναι η ιδιορρυθμία του πολέμου που περιγράφεται στην Ιλιάδα; Ο καθηγητής Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης μόλις ολοκλήρωσε τη μετάφραση στη νεοελληνική του ομηρικού έπους και καταγράφει τα βασικά συμπεράσματά του από την εξονυχιστική του ανάγνωση.

-Ποια σχέση είχε ο Κορνήλιος Καστοριάδης με τα μαθηματικά; Ο καθηγητής Διονύσιος Α. Αναπολιτάνος έχει τις απαντήσεις.

-Γιατί η διάσημη Γαλλίδα φεμινίστρια Αννί Λεκλέρ (που υπήρξε και σύζυγος του Νίκου Πουλαντζά) έκρυψε όλη τη ζωή της ότι βιάστηκε όταν ήταν παιδί; Γράφει η Άννα Δαμιανίδη.

-Τι σημαίνει το κλείσιμο και η παρακμή των χάρτινων εκδόσεων των εφημερίδων; Ο Δημήτρης Ψυχογιός περιγράφει την κρίση του ελληνικού Τύπου στον ανταγωνισμό του με το Διαδίκτυο.


Παζάρι Βιβλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος 21/1- 9/2

Με τιμές από 0,50€, σε αυτό το παζάρι μπορείς να βρεις τα πάντα (και ειδικές εκδόσεις).


Εγκαίνια «Ωκεανίδα Στοκ» - Βιβλία από 2 έως 5 ευρώ!

Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου , 10 π.μ. – 2 μ.μ., στο Κέντρο Διανομής Εκδόσεων «Ωκεανίδα» (Σολωμού 25, Εξάρχεια, τηλ. 210.3827341)


Μόλις κυκλοφόρησε το καινούργιο λεύκωμα "Ανεμογεννήτριες, Ενέργεια και Περιβάλλον"  της Τζούλια Κλήμη από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Το λεύκωμα πρόκειται να κυκλοφορήσει στα σχολεία και τις δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας γι αυτό και δεν πωλείται.


Το μυθιστόρημα του Νίκου Δαββέτα, "Η Εβραία νύφη",(Κέδρος) που πρόσφατα απέσπασε το βραβείο μυθιστορήματος του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, μεταφράζεται στα Ολλανδικά και θα κυκλοφορήσει το 2012 στην Ολλανδία από τον εκδοτικό οίκο Stichting Ta Grammata.

Έκθεση

Η Στοά τού Βιβλίου, με αφορμή τα 10 Μαθήματα για τον Νίκο Καζαντζάκη στο πλαίσιο τού 13ου Κύκλου τού Ελεύθερου Πανεπιστημίου,  διοργανώνει έκθεση για τον οικουμενικό συγγραφέα με φωτογραφικό υλικό από τη ζωή, τα ταξίδια και το έργο του, αλλά και συλλογή των βιβλίων του (σε παλαιές και νέες εκδόσεις) και μεταφράσεών τους στις περισσότερες γλώσσες τού κόσμου.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη (Πάτροκλος Σταύρου), και ξεκινάει στις  24 Ιανουαρίου 2011, ταυτόχρονα με την έναρξη των μαθημάτων τού νέου κύκλου. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων για τον Καζαντζάκη, των οποίων συντονιστής είναι ο Δημήτρης Δημηρούλης, θα μιλήσουν οι:  Ρέα Γαλανάκη,  Ελευθερία Γιακουμάκη,  Πάτροκλος Σταύρου, Μάριος Μπέγζος,  Μίμης Ανδρουλάκης,  Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιώργος Σγουράκης και Ηρώ Σγουράκη, ενώ θα προβληθούν ταινίες με θέμα τον Καζαντζάκη από το Αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη. 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Παρουσιάσεις (καλώς τα δεχτήκαμε!)

Η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν έτρωγε το φαγητό της

 Η συγγραφέας Έρη Ρίτσου σας περιμένει στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στο Εμπορικό Κέντρο The Mall Athens (επίπεδο 0) για να σας ξεναγήσει στην ιστορία της Νεφέλης, της μικρούλας καμηλοπάρδαλης που δεν τρώει το φαγητό της. (Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι)


Η ζωή απ’ την αρχή- Η μετανάστευση των Ελλήνων Εβραίων στην Παλαιστίνη (1945-1948)

Το βιβλίο «Η ζωή απ’ την αρχή- Η μετανάστευση των Ελλήνων Εβραίων στην Παλαιστίνη (1945-1948)» των Καρίνα Λάμψα και Ιακώβ Σιμπή (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) παρουσιάζουν  οι: Στέφανος Πεσμαζόγλου (Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών & Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο),  Τασούλα Βερβενιώτη (Ιστορικός και οι συγγραφείς του τόμου). Συντονίζει ο Ηλίας Μαγκλίνης (Δημοσιογράφος)

Στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, στις 20.00.


Υδράργυρος, Κύκλος Μπαρόκ Τόμος Ι

Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, στις 20.00 στο Floral για το βιβλίο του Νιλ Στίβενσον  θα μιλήσουν οι: Βασίλειος Δρόλιας (αστροφυσικός), ο  Κωνσταντίνος Καλτσάς (ωκεανογράφος), η Τίνα Μανδηλαρά (δημοσιογράφος, μεταφράστρια)

 

Θα ακολουθήσει πάρτι με dj τον Θανάση Μήνα


Μεταπολεμική κριτική και ποίηση, ζητήματα αισθητικής και ιδεολογίας

H παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Καρτσάκη  θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο της Εστίας (Σόλωνος 60, Αθήνα) την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στις 18:30. Θα μιλήσουν η Χριστίνα Ντουνιά (αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), ο Ευριπίδης Γαραντούδης (αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (κριτικός βιβλίου), και ο συγγραφέας.


Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία

Το βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη «Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία»   θα διαβάσουν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου ώρα 6.30 μ.μ στο Βιβλιοπωλείο ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΡΑΗΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ) τα μέλη της ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ,που οργανώνει το ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του Δήμου Χαλανδρίου.


Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, στις 19.00 θα γίνει παρουσίαση του έργου του μεγάλου Κουβανού ποιητή και αγωνιστή Χοσέ Μαρτί στο βιβλιοπωλείο «Μικρός Κοραής» (Παπάγου 7 & Αριστοφάνους,  Χαλάνδρι).