Βιβλιο

Λέσχες Ανάγνωσης: Η Αθήνα διαβάζει

Τις πρωτοείδα στο “Lost”, με τη διαφορά ότι εκεί, κάθε φορά που συναντιόντουσαν τα μέλη, έπεφτε κι από ένα αεροπλάνο.

Τζούλια Διαμαντοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 330
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τις πρωτοείδα στο “Lost”, με τη διαφορά ότι εκεί, κάθε φορά που συναντιόντουσαν τα μέλη, έπεφτε κι από ένα αεροπλάνο.  Τις θεώρησα καλή ιδέα, ίσως λιγάκι «αμερικανιά» και τις ξέχασα, μέχρι που άρχισαν να ξεφυτρώνουν παντού γύρω μου. Και τότε συνειδητοποίησα πως στην Αθήνα του 2010, όλο και περισσότεροι βρίσκουν χρόνο να διαβάσουν (έστω και την ώρα που βρίσκονται κολλημένοι στο λεωφορείο στην Κηφισίας) και, το κυριότερο, να συζητήσουν αυτά που διάβασαν. Την πρώτη δε φορά που παρακολούθησα από κοντά μία από τις συναντήσεις τους και είδα πολυάσχολους ανθρώπους να τσακώνονται επί ώρες για την αξία της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, σκέφτηκα ότι κάτι πάει πολύ καλά σ’ αυτή την πόλη.

Ποιοι είναι

Ομάδες ανθρώπων (συνήθως 8-12 άτομα) που συναντιούνται τακτικά και ανταλλάζουν απόψεις, σχόλια και κριτική γύρω από ένα βιβλίο ή ένα συγγραφέα. Συνήθως ένα μέλος της ομάδας αναλαμβάνει να συντονίσει τις συναντήσεις. Ο συντονιστής μπορεί να είναι συγγραφέας ή φανατικός βιβλιόφιλος.  

…και τι κάνουν;

Επιλέγουν ένα βιβλίο προς συζήτηση. Φροντίζουν να το διαβάσουν μέχρι την επόμενή τους συνάντηση όπου…

…το κάνουν φύλλο και φτερό

Καλούν τους συγγραφείς για να τους γνωρίσουν από κοντά και τους επιφυλάσσουν την ίδια μοίρα με τα βιβλία τους (βλέπε φύλλο και φτερό).

Συγκινούνται, παθιάζονται, τσακώνονται, γελάνε, τρώνε, πίνουν, διαβάζουν, διαβάζουν, διαβάζουν!

Πού συχνάζουν;

Σε εκδοτικούς οίκους - βιβλιοπωλεία: Απ’ τα πιο δραστήρια στέκια της Ιπποκράτους, το Μεταίχμιο φιλοξενεί διάφορες λέσχες ανάγνωσης, ανάμεσα τους τη Λέσχη Αστυνομικής Λογοτεχνίας και μία αφιερωμένη στις Γυναίκες Πεζογράφους του 20ού αιώνα. Λέσχη ανάγνωσης έχει και ο πολυχώρος Άγκυρα στη Σόλωνος, οι εκδόσεις ΑΛΔΕ στη Ζωοδόχου Πηγής, το Degas στο Μοσχάτο, στο Μικρό Κοραή και στον Ευριπίδη στο Χαλάνδρι…  

Σε οίκους σκέτους (τα σπίτια των μελών): «Ξεκινάμε από τις 5 και τελειώνουμε καλά μεσάνυχτα» μας λέει η κυρία Μαρτίνη, συντονίστρια της λέσχης Άνοιξη - Σεμέλη που φιλοξενεί τα υπόλοιπα μέλη στο σπίτι της για «κρασί, φαγητό και ατελείωτες συζητήσεις». Το ίδιο συμβαίνει και στην πειραϊκή Γομολάστιχα, που ξεκίνησε ως λέσχη ανάγνωσης αστυνομικού μυθιστορήματος και μετεξελίχθηκε σε λέσχη δημιουργικής γραφής με τα μέλη να ετοιμάζουν την πρώτη τους συλλογή διηγημάτων!   

Σε φιλόξενα καφέ: Το Pure Bliss στη Ρόμβης, το Έναστρον στη Σόλωνος, η Μέντα στην Κηφισιά και το Dasein στα Εξάρχεια είναι κάποια από τα στέκια που προτιμούν οι λέσχες για τις συναντήσεις τους.

Στα Β.Π.: Με περισσότερες από μία Λέσχες Ανάγνωσης στον Διόνυσο, στην Άνοιξη, την Εκάλη και το Μαρούσι και τρεις στην Κηφισιά, φαίνεται πως οι πιο «διαβαστερές γειτονιές» βρίσκονται ψηλά.

Στο internet: Η flatland είναι μια online λέσχη ανάγνωσης με προτίμηση στα μαθηματικά μυθιστορήματα, που κατάφερε να εκμηδενίσει αποστάσεις και χρόνο με… ηλεκτρονικές συναντήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης των εκδόσεων Ψυχογιός, που τα λένε μέσω του forum τους, ενώ η λέσχη του Διονύσου, με συντονίστρια τη συγγραφέα Βούλα Μάστορη, «ανεβάζει» την άποψη της ομάδας για το εκάστοτε βιβλίο στο blog της!      

 

Παιδικές Λέσχες Ανάγνωσης

«Όταν τα παιδιά δεν είναι υποχρεωμένα να διαβάσουν, διαβάζουν».

Όλο και περισσότερα σχολεία αλλά και βιβλιοθήκες της πόλης προσπαθούν να συντονίσουν τις δικές τους παιδικές λέσχες ανάγνωσης. «Στην εκπαίδευση έχουμε κατορθώσει να κάνουμε τα παιδιά να μισήσουν το διάβασμα» μας λέει η κυρία Κυριακουλάκη, φιλόλογος και συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης του 7ου Γυμνασίου Αιγάλεω. «Αλλά η λέσχη ανάγνωσης είναι ένας τρόπος να… κολλήσουν το μικρόβιο. Τα περισσότερα από τα παιδιά που πρωτοέρχονται δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα λογοτεχνικό βιβλίο». Η παιδική λέσχη του 7ου Γυμνασίου συναντιέται κάθε Παρασκευή μετά το μάθημα και συζητάει για περίπου δύο ώρες πάνω στο βιβλία που έχουν επιλέξει τα ίδια τα παιδιά. Δεν μένουν όμως εκεί. Διαβάζουν τα καλύτερα αποσπάσματα, δραματοποιούν σκηνές του βιβλίου, φτιάχνουν κατασκευές, παρακολουθούν σχετικές παραστάσεις, γνωρίζουν τους συγγραφείς… «Τσακωνόμαστε με τους ήρωες, τους απορρίπτουμε, ερχόμαστε κοντά τους».

Τι διαβάζουν αυτόν το μήνα:

«Η Εβραία νύφη» του Νίκου Δαββέτα, εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (Λέσχη Ανάγνωσης Διονύσου).

«Η δεξιά τσέπη του ράσου» του Γιάννη Μακριδάκη, εκδόσεις ΕΣΤΙΑ (Λέσχη Ανάγνωσης Παλαιού Φαλήρου).

«Δημόσιος κίνδυνος» των Μισέλ Ουελμπέκ / Μπερνάρ - Ανρί Λεβί, εκδόσεις ΕΣΤΙΑ (Λέσχη Ανάγνωσης Πολιτιστικού Πολυχώρου Φως).

«Μαρία Νεφέλη» του Οδυσσέα Ελύτη (Λέσχη Ανάγνωσης Φίλων της Ποίησης).

Ζήλεψα...

Μπες στοwww.ekevi.gr, το site του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, για να μάθεις πού λειτουργεί η πιο κοντινή σου λέσχη ανάγνωσης ή πώς να φτιάξεις τη δική σου. Για βοήθεια στην οργάνωση, ενημερωτικό υλικό, προτεινόμενα βιβλία και λοιπές οδηγίες προς ναυτιλομένους μπορείς να απευθυνθείς και στην ομάδα Θαλής και Φίλοι των Απόστολου Δοξιάδη, Τεύκρου Μιχαηλίδη και Πέτρου Δελλαπόρτα, που στηρίζουν τη δημιουργία λεσχών ανάγνωσης. 

Οι πιο… ενδιαφέρουσες λέσχες της Αθήνας

Οι Λέσχες Ανάγνωσης των Βιβλιοπωλείων «ΚΟΡΑΗΣ» και «ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΡΑΗΣ», στο Χαλάνδρι που καλύπτουν το φάσμα όλων των επιστημών και των τεχνών.

Λέσχη Ανάγνωσης Μαγειρικής: Χορταστικά βιβλία στην κυριολεξία, νοστιμότατοι ήρωες και έντονες αντιπαραθέσεις ως προς την ποσότητα του αλατιού. Αντενδείκνυται για όσους βρίσκονται σε δίαιτα.

Λέσχη Ανάγνωσης Κρητικής Λογοτεχνίας: Κρητική και κριτική, από Βιτσέντζο Κορνάρο μέχρι Μίμη Ανδρουλάκη, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Ένωσης Κρητών Χαλανδρίου.

Λέσχη Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: Γεννήθηκε στην Πάτρα, εξαπλώθηκε στην Αθήνα, δηλώνει σαν μόνιμη έδρα τον Α.Σ.Τ.Ο. (Αντιεφησυχαστικός Σύλλογος Τωρινών Ονειροπόλων), συναντιέται παντού και, όχι, δεν διαβάζει μόνο Ντοστογιέφσκι. Με κινηματογραφικές προβολές, αφιερώματα και οργανωμένο site, πρόκειται ίσως για την πιο δυναμική λέσχη της πόλης.    

Λέσχη Ανάγνωσης Οικολογικού Βιβλίου: Τα μέλη συχνάζουν στο κέντρο και στο Facebook –όπου και συνεχίζουν online τις συζητήσεις τους–, αναλαμβάνουν εκ περιτροπής το ρόλο του συντονιστή, και είναι ανοιχτοί σε όσους μοιράζονται το οικολογικό τους ενδιαφέρον.

Λέσχη Ανάγνωσης «Ο κήπος των μυστικών»: Μπαίνει στη λίστα για το πολλά υποσχόμενο όνομά της, εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Τσαμαδού.