Γιαγιάδες σε δράση
Πώς ένα κορίτσι σαν τη Μαρία Σούμπερτ έγραψε για μια συμμορία ηλικιωμένων γυναικών στη σύγχρονη Αθήνα;
Η συμμορία της Τήλας, Μαρία Σούμπερτ, εκδ. Πάπυρος
Η Μαρία Σούμπερτ κρύβει μια παραδοξότητα. Ενώ μπροστά σου έχεις ένα πρόσχαρο και σαρκαστικό κορίτσι (γεν. 1979) που λατρεύει τη ζωή, κουβεντιάζοντας μαζί της κερδίζεις μια ομολογία που σε ξαφνιάζει: «Μου αρέσει να ξεπαστρεύω τους ήρωές μου. Το τι έχουν τραβήξει στα προηγούμενα βιβλία μου δεν λέγεται. Δεν ξέρω γιατί το κάνω! Ίσως επειδή διάβαζα μικρή πολύ Στίβεν Κινγκ; Σ’ αυτό οι περισσότερες σώθηκαν, αν και ομολογώ πως με τα νύχια κρατήθηκα να μην τις εξαφανίσω όλες! Τελικά, ίσως σώθηκαν γιατί μεσολάβησε μια ψυχοθεραπεία!».
Αυτή η «κόντρα», όμως, φαίνεται πως χάρισε στο βιβλίο το αλατοπίπερο, και το έσωσε από τη ροζ λογοτεχνία. «Γυναίκα γράφει για γυναικοπαρέα! Φοβόμουν πολύ πως λόγω θέματος θα περνούσα στην άλλη όχθη, αλλά μάλλον σώθηκα». Η συμμορία των έξι ηλικιωμένων γυναικών που αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να σώσουν τη φίλη τους Τήλα από το γηροκομείο, όπου θέλουν να την κλείσουν οι δυο γιοι της για να της φάνε ένα οικόπεδο, δεν έχουν πίσω τους ευτυχισμένες οικογένειες. Του εναντίον. Μετρούν θανάτους παιδιών, κακές σχέσεις με τους συζύγους και πολλή μοναξιά. Η μεταξύ τους φιλία είναι το μόνο τους αποκούμπι. Επιπλέον δεν χρεώνουν τα όποια κακά της μοίρας τους στους άλλους.
«Το βιβλίο γεννήθηκε βλέποντας τη χαρά της γιαγιά μου κάθε φορά που ήταν να συναντηθεί με τις φίλες της. Πήρα πολλά βιογραφικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από αυτές – τα ξεχείλωσα και τα ταίριαξα στις ηρωίδες μου. Στόχος μου ήταν να δείξω πως όλοι οι ηλικιωμένοι έχουν ενεργητικότητα, που δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν βρίσκουν τρόπους να τη διοχετεύσουν».
Το βιβλίο είναι συγκινητικό και όχι μελοδραματικό. Φλερτάρει ισόποσα με το θάνατο αλλά και τη χαρά της ζωής. Έχει χιούμορ και αναγνωρίσιμες ηρωίδες – μόνο που δεν μπαίνει βαθιά στους χαρακτήρες τους, ενώ αφήνει πολλές εκκρεμότητες. Υπάρχει κι ένα ακόμη «μυστικό» που κατά τη γνώμη μου κάνει πιο ενδιαφέρουσα την ιστορία. Δύο από τις ηρωίδες έχουν μεταξύ τους ερωτική σχέση. «Δεν το είχα σκοπό, το προκάλεσαν οι ίδιες!».
Όσο για το αν θα μας συνιστούσε να το κάνουμε δώρο σε ηλικιωμένες αναγνώστριες, η απάντησή της αφοπλιστική. «Ο μόνος κίνδυνος είναι αν, λόγω ηλικίας, είναι κολλημένες με το θάνατο. Οπότε δύσκολα θα το αποδεχτούν. Οι υπόλοιπες, το τσέκαρα με τις δικές μου, μου είπαν “πώς μπόρεσες τόσο μικρό κορίτσι να μας περιγράψεις τόσο καλά;”».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.