Βρικόλακες στην Αθήνα
Ο αρχιτέκτονας και κομίστας Φώτης Παπαστεφάνου δημιουργεί αποκλειστικά για την AV ένα κύκλο από ιστορίες της Αθήνας των αρχών του 19ου αι.
Με αφορμή την ιστορία για τον «Βρικόλακα» του Πολιντόρι και τη σχέση του με την Αθήνα των αρχών του 19ου αι., ο αρχιτέκτονας και κομίστας Φώτης Παπαστεφάνου δημιουργεί για την A.V. έναν κύκλο από ιστορίες που αφορούν την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στην οποία η Αθήνα ήταν μία μικρή κωμόπολη, πολύ διαφορετική από τη μητρόπολη που είναι σήμερα. Οι ιστορίες που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια είναι: Ο Έλλην Βρικόλακας, Ο Τρελός της Αθήνας, Οι Πελαργοί της Αθήνας, Το Θαυματουργό Άγαλμα της Ελευσίνας.
Ένας βρικόλακας στην Αθήνα
Όταν σκεφτόμαστε βρικόλακες, η εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι διαμορφωμένη από την κινηματογραφική εκδοχή του «Δράκουλα» του Μπραμ Στόουκερ. Αλλά ακόμα και οι πιο εκσυγχρονισμένες εκδοχές όπως oι σειρές ταινιών «Underworld», «Blade», ακόμα και το «Twilight», αναπαράγουν περίπου το ίδιο πρότυπο. Αυτό του εκλεπτυσμένου άντρα ή γυναίκας που χρησιμοποιεί τα ταλέντα που διαθέτει για να γοητεύσει και τελικά να κυριεύσει το αβοήθητο θύμα.
Η πρώτη φορά που η λογοτεχνία συνέλαβε έναν τέτοιο βρικόλακα, που είναι πολύ διαφορετικός από τη λαϊκή αντίληψη για αυτόν, ήταν το 1819 όταν δημοσιεύτηκε ο «Βρικόλακας» του Τζον Πολιντόρι. Μεγάλο μέρος της ιστορίας εκτυλίσσεται στην Αθήνα, όπου όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα η πίστη στην ύπαρξη του βρικόλακα ήταν πολύ διαδεδομένη. Εκτός όμως από μία αρχετυπική ιστορία τρόμου, ο «Βρικόλακας» αποτυπώνει την ένταση της σχέσης του Πολιντόρι με το λόρδο Μπάιρον, με τον οποίο είχαν περάσει μαζί το καλοκαίρι του 1816 στην Ελβετία και συμμετείχαν στον άτυπο διαγωνισμό της βίλας Ντιοντάντι από τον οποίο προέκυψε ένα άλλο αρχέτυπο της γοτθικής λογοτεχνίας, το τέρας του Φρανκενστάιν της Μαίρης Σέλεϊ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.