Βιβλιο

Μένιος Σακελλαρόπουλος: «36 χρόνια είναι αυτά»

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας αφήνει το σημάδι του

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
110771-219539.jpg

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος ξεκίνησε εδώ και 36 χρόνια την αθλητική δημοσιογραφία στο "Φως" όταν ήταν μαθητής λυκείου ακόμα. Σπούδασε στη Νομική Θράκης και έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες Βραδυνή, Έθνος, Ελεύθερος Τύπος, Αθλητική, Sportime, Derby, τα περιοδικά Εικόνες, Nitro, Active, Επίκαιρα. Ταξίδεψε στα ερτζιανά (ΕΡΑ, Sport FM, Sentra FM), ενώ από το 1992 είναι στο Mega Channel. Έκανε τρεις φορές το γύρο της Ευρώπης, με εκατοντάδες ρεπορτάζ και μεταδόσεις και χιλιάδες βίντεο. Από τις αρχές του μήνα ανήκει στο ρόστερ του ραδιοφωνικού σταθμού Sport 24 Radio 103,3 με τρίωρη καθημερινή εκπομπή μαζί με τους Διονύση Βερβελέ και Βαγγέλη Αρναούτογλου. Από τα στούντιο του σταθμού μιλά για την πολύχρονη εμπειρία του, το νέο του βιβλίο και τη μαγεία της δημοσιογραφίας. 

image

>>36 χρόνια είναι αυτά. Συναπτά. Έχω κάνει Παναθηναϊκό και Εθνική σαν ρεπορτάζ αλλά μετράω άπειρες αποστολές σε Μουντιάλ, Ολυμπιάδες, Εuro. Γεμάτο το σκηνικό από αυτή την πλευρά.  Το άδειο είναι ότι μετά από τόσες δεκαετίες δουλειάς, λες, ρε φίλε, μέχρι που θα πάω.. Ασφαλώς μπορώ να λυπάμαι περισσότερο εκείνους που κάνουν πιο σκληρά πράγματα από τα δικά μας. Αλλά και τα δικά μας έχουν τα θέματά τους: σείεται ο τόπος, η ανασφάλεια είναι τεράστια. Ακόμη και πολύ μεγάλα μαγαζιά τρίζουν.

>>Έχω βρεθεί στο επίκεντρο μάχης με ΜΑΤ, οβίδες, δακρυγόνα. ΟΚ, το ξεπερνάς. Έχω βρεθεί σε εισβολές οπαδών όπου συγκρούονται μεταξύ τους. ΟΚ το αντιμετωπίζεις. Έχω βρεθεί σε επιθέσεις σε συναδέλφους. ΟΚ. Εδώ είναι ψυχρός πόλεμος. Σοβιετική Ένωση - Ηνωμένες Πολιτείες. Βγαίνει ο καθένας να πει οτιδήποτε, για την ομάδα του ή να σε κράξει, διότι θεωρεί πως είσαι εχθρός ή αντίπαλος «μπήκαν στην πόλη οι οχθροί». Αλλά να σου πει γιατί το όνομα σου είναι έτσι κι όχι αλλιώς, να βγει μόνο για να σε ειρωνευτεί ή για να σε βρίσει, είχες πει πριν από 14 χρόνια, για τον Γκονζάλες, το 2003, δεν το είχα πει, όχι έτσι το είχες πει. Πολύ ψυχοφθόρο. Άλλοι το γλεντάνε κιόλας. Αλλά δεν είναι έτσι, αν σε βρίσει με μηνύματα, απειλήσει τα παιδιά σου και τη γυναίκα σου; Που είμαστε; O Aμίν Νταντά στην Ουγκάντα ελαφρύτερα αντιδρούσε σε αντικαθεστωτικούς. Είναι δύσκολο.

>>Προσπαθούμε να το περάσουμε με πλάκα, με χιούμορ τύπου όλοι έχουν αμαρτίες. Άλλος είναι βουδιστής, ο άλλος είναι ακόμη ΠΑΣΟΚ ή Σύριζα μετά το τρίτο μνημόνιο, όλοι έχουν κάτι, αλλά εντάξει, στην τελική δίπλα δίπλα ζούμε. Πολλοί αντιδρούν θετικά. Για άλλους όμως είναι όλη τους η ζωή. Έχω περάσει από συμπληγάδες τόσα χρόνια αλλά αυτό μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο. Το καπνογόνο το βλέπεις και μπορεί να το αποφύγεις. Τις απειλές για τα παιδιά σου όμως δεν μπορείς. Είναι υπόγειες.

>>Έχω κάνει 25 χρόνια τηλεόραση στην πρώτη γραμμή. Υπάρχει μαγεία και πολύχρονη προσπάθεια στο να δημιουργήσεις ένα ολιγόλεπτο βίντεο, γιατί κάνω και διάφορα παράξενα. Στο ραδιόφωνο από την άλλη, βάζεις μουσική, βάζεις τα ακουστικά και απογειώνεσαι σαν να είσαι σε αεροπλάνο. Άλλη επικοινωνία. Αλλά το χαρτί δεν υπάρχει. Το κάνω 36 χρόνια. Από το 1979. Εκατομμύρια λέξεων σε μικρά και μεγάλα θέματα, εφημερίδες, περιοδικά. Το 1979-1981 θυμάμαι, ξενυχτούσαμε στην Ομόνοια να δούμε το κομμάτι μας και την υπογραφή. Και ας παίρναμε 1000 δραχμές το μήνα. Έλεγες ποιος Πάπας και ποιος Ρήγκαν, ρε φίλε. Εδώ είμαστε.

>>Μου πρόεκυψε και το βιβλίο κάποια στιγμή. 12 χρόνια, 12 βιβλία. Άλλη μαγεία αυτή. Είναι σαν το μωρό. Περνά ένας χρόνος για να βγει, σαν να εγκυμονείς. Το παίρνεις μετά αγκαλιά και λες δικό μου είναι αυτό; Δικό μου δημιούργημα; Και δεν άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου γιατί μέχρι και ο γιατρός μπορεί να συνηθίσει ότι ανοίγει κεφάλια. Ακόμη και το «εφήμερο» γράψιμο σε εφημερίδα μπορεί να γίνει ρουτίνα. Το βιβλίο ποτέ. Το τελευταίο μου βιβλίο «Το Σημάδι» βγήκε 8 Οκτωβρίου, το πρώτο στον Ψυχογιό μετά από 11 βιβλία στον Λιβάνη. Θριλεράκι με τον ήρωα να πηγαίνει σε τρεις φυλακές, Αυλώνα, Διαβατά, Κασσαβέτεια. Και φυσικά πήγα και στις τρεις. Το κάνω πάντα ρεπορταζιακά, πηγαίνω σε φυλακές, δικαστήρια, χειρουργεία. Πραγματική εμπειρία οι φυλακές. Τη βλέπω, τη βιώνω, τη γράφω. Το προηγούμενο βιβλίο ήταν με ψυχιατρείο. Πήγαινα κάθε μέρα για ένα μήνα και με άφησαν ελεύθερο οπότε είμαι καθαρός από εκεί. Στον «Πορφυρό Κώδικα» πήγα σε μοναστήρια στην Πάτμο. Τα αγαπώ εξίσου όλα. Στην περίοδο του γραψίματος κάθε βιβλίο απαιτεί πειθαρχία στρατιωτική. Γράφω μόνο νύχτα. Από το πρωί πηγαίνω σε κανάλι, ραδιόφωνο, κανάλι, και το βράδυ γράψιμο. Ως τις 5 το πρωί και μετά προλαβαίνω να κοιμηθώ ως τις 9. Τη μέρα μπορεί να είμαι κουρέλι. Όταν νυχτώνει, όμως, είμαι έτοιμος να ξαναμπώ στο βιβλίο, στο ραντεβού με τους ήρωες μου.

«1000 συγγνώμη» μας διακόπτουν. «1000 δεν φτάνουν. 2000 και βάλε» λέει ο Μένιος πριν μπει στο διπλανό στούντιο.

*Ο Μένιος Σακελαρόπουλος μαζί με τους Διονύση Βερβελέ και Βαγγέλη Αρναούτογλου αποτελεί τους Τρεις Μπαλαδέρος εκπέμποντας ζωντανά κάθε μεσημέρι 3 με 6 (Δευτ.-  Παρ.) στον Sport 24 Radio 103,3

image

*To νέο του βιβλίο «Το Σημάδι» κυκλοφόρησε στις 8/10 από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.