Βιβλιο

Book news! (9-15/12)

Τι νέα από το θαυμαστό κόσμο του βιβλίου αυτή την εβδομάδα;

A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γεμάτη και αυτή η εβδομάδα, με νέες αφίξεις για να φουλάρουμε τη βιβλιοθήκη πριν τα Χριστούγεννα. Ψάξε το  χριστουγεννιάτικο τεύχος του Διαβάζω με όλες τις προτάσεις για τις γιορτές. Το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ κέρδισε το πολύ καλό «Όπως ήθελα να ζήσω» της Ελένης Πριοβόλου. Τσέκαρε μερικές ενδιαφέρουσες διαλέξεις και ρίξε μια ματιά στην επιστολή των Εκδόσεων Πατάκη στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων σχετικά με την κατάργηση του θεσμού της ενιαίας τιμής του βιβλίου. Καλό διάβασμα!

Νέα!

Το Βραβείο Αναγνωστών 2010 του ΕΚΕΒΙ …

….πήρε το βιβλίο «Όπως ήθελα να ζήσω» της Ελένης Πριοβόλου (Εκδόσεις Καστανιώτη). Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην Αθήνα των τελών του 19ου αιώνα, μια εποχή έντονου πολιτικού κλίματος αλλά και παθών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο που "φέρνει το άρωμα" της σημερινής πραγματικότητας στον αναγνώστη του. Τα συγχαρητήριά μας!


Διαβάζω

Κυκλοφόρησε το χριστουγεννιάτικο τεύχος του Διαβάζω (Νο 513) με αναλυτικό οδηγό βιβλιοπροτάσεων για τις γιορτές, συνεντεύξεις των Αργύρη Χιόνη και Λώρης Κέζα, ένα ανέκδοτο ποίημα του Τίτου Πατρίκιου, κριτικές παρουσιάσεις, και πολλά άλλα θέματα. Στα περίπτερα και στα βιβλιοπωλεία


n

 ΤΙΝΑ ΚΑΜΠΑΝΗ

Η γνωστή εικαστικός Τίνα Καμπάνη συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση Εικαστικών για τον Λευκάδιο Χερν στην Ματσούε της Ιαπωνίας. Η έκθεση τίμησε τα 160 χρόνια από τη γέννησή του Λευκαδίου Χερν (στα ιαπωνικά το όνομά του Γιακούμο Κοϊζούμι , σημαίνει τον 'τόπο όπου γεννιούνται τα σύννεφα') και τα 120 χρόνια της παρουσίας στα ιαπωνικά γράμματα με τη συμμετοχή 57 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και θα περιοδεύσει σε μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας.


Παρουσιάσεις (καλώς τα δεχτήκαμε!)

n

Ο χάρτης της κρίσης, Το τέλος της αυταπάτης

Το βιβλίο έγραψαν των Βατικιώτη Λεωνίδα, Βεργόπουλου Κώστα, Γκίβαλου Μενέλαου, Ζέρβα Μάκη, Κουζή Γιάννη, Λαπαβίτσα Κώστα, Μαυρουδέα Σταύρο, Παπακωνσταντίνου Πέτρου, Τόλιου Γιάννη παρουσιάζεται την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010, στις 19:30, στο αμφιθέατρο του ΑΚΤΟ (Ευελπίδων 11Α, Αθήνα)


Γιώργος Γεωργακόπουλος, "Savoir Vivre για καλλιτέχνες"

Η παρουσίαση του βιβλίου "Savoir Vivre για καλλιτέχνες", του Γιώργου Γεωργακόπουλου, εκδόσεις Μελάνι, θα γίνει στο The Art Foundation, (Νορμανού 5, Μοναστηράκι) τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, στις 20:30.


nΓιάννης Ξανθούλης, "Δεσποινίς Πελαγία"

Στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα • Τηλ. 210 3217917) θα γίνει η  παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη,  Δεσποινίς Πελαγία από τις εκδόσεις Τόπος. 


Νίκος Βανδώρος, “Femme de cine” 

Το νέο φωτογραφικό λεύκωμα του Νίκου Βανδώρου θα παρουσιαστεί στο Floral (Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια) την Τετάρτη, 22/12 στις 19.00. Για το λεύκωμα θα μιλήσουν οι Στέφανος Τσέκος, Γιάννης Οικονομίδης και Μάρκος Ανδρόνικος.


Διαλέξεις και άλλες χαρούμενες εκδηλώσεις

«Ο Ελληνικός Κόσμος συναντά…»

Με τον τίτλο «Ο Ελληνικός Κόσμος συναντά...» το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (www.hellenic-cosmos.gr) συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο απογευματινών διαλέξεων που έχουν γίνει συνήθεια για τα απογεύματα της Τετάρτης. Με ομιλητές από διαφορετικούς τομείς, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια σειρά διαλέξεων που καλύπτουν πολλά και διαφορετικά πεδία ενδιαφέροντος. Οι απογευματινές διαλέξεις πραγματοποιούνται μία φορά το μήνα, ημέρα Τετάρτη, στις 18:30, στο Kαφενείο του Αιθρίου. Η ομιλία των προσκεκλημένων διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά και στη συνέχεια ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, για περίπου μιάμιση ώρα. 


Τέχνη και γεύση

Το βραβευμένο με 1 Αστέρι Michelin εστιατόριο “hytra” και η Adam Gallery (Ν. Βάμβα 5, πλατεία Κολωνακίου 210  3601779), συναντώνται στον μίνιμαλ χώρο του εστιατορίου όπου θα πραγματοποιούνται μικρής διάρκειας εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας καλλιτεχνών / συνεργατών της Adam Gallery. Ο πρώτος καλλιτέχνης που παρουσιάζει έργα του, είναι ο εικαστικός Δημήτρης Ταλαγάνης. Τα έργα που εκθέτει είναι μια σειρά εμπνευσμένη από την ποίηση του αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.


«Γιατί οι τέχνες και τα γράμματα δεν είναι πολυτέλεια σε καιρό κρίσης» 

Πρόσωπα από τους χώρους των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών συνομιλούν και ανακαλύπτουν «Γιατί οι τέχνες και τα γράμματα δεν είναι πολυτέλεια σε καιρό κρίσης» στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, στις 13 Δεκεμβρίου 2010. Η ανοιχτή αυτή συζήτηση αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις», ο οποίος φιλοδοξεί να δώσει βήμα σε όλες τις ανήσυχες φωνές και να δημιουργήσει ένα φιλόξενο χώρο καλλιέργειας της τέχνης της συζήτησης. Οι εννέα συνομιλητές συνδιαλέγονται σε δύο στρογγυλά τραπέζια, με την ενεργό συμμετοχή του κοινού. Το συντονισμό του πρώτου μέρους έχει αναλάβει η Κατερίνα Οικονομάκου, ενώ το δεύτερο μέρος θα συντονίζει ο Μανώλης Πιμπλής. Διάρκεια: 17:00-21:30


nn

Ο Γιάννης Μακριδάκης στο Floral

Ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης,  με αφορμή την πρόσφατη έκδοση δύο βιβλίων του (Λαγού μαλλί και Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι) θα μιλήσει για το σύνολο του έργου του και θα συζητήσει με το κοινό, τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στις 20:00 το απόγευμα στο Floral (Θεμιστοκλέους 80, 10681 Εξάρχεια, Αθήνα).


Και μια αφορμή για προβληματισμό...

Πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός της ενιαίας τιμής του βιβλίου;

Στις 3/12/2010 στάλθηκε η παρακάτω επιστολή από τις Εκδόσεις Πατάκη στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου περί κατάργησης του θεσμού της ενιαίας τιμής του βιβλίου.

«Αξιότιμοι κύριοι,

Η εταιρεία μας με έκπληξη πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ Κου Δημήτρη Δασκαλόπουλου, στις οποίες δηλώσεις μεταξύ άλλων ζητά και την κατάργηση του θεσμού της ενιαίας τιμής του βιβλίου.

Το πρώτο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι για ένα τόσο ειδικό θέμα που αφορά ένα συγκεκριμένο κλάδο δε ζητήθηκε η άποψή μας, παρότι η εταιρεία μας είναι μέλος του ΣΕΒ. Ακόμη περισσότερο δε ζητήθηκε γενικότερα η άποψη του κλάδου, δεν υπήρξε επαφή με σχετικά συνδικαλιστικά όργανα ή Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου αυτού.

Η εταιρεία μας αισθάνεται την υποχρέωση να σας δηλώσει ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη με αυτές τις απόψεις. Ο θεσμός της ενιαίας τιμής του βιβλίου ήταν και είναι ένα αίτημα του κλάδου του βιβλίου. Ισχύει σε πολιτισμένες και ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και άλλες επίσης, και εκεί που καταργήθηκε, συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Ο σκοπός αυτού του θεσμού είναι η προστασία του βιβλίου ως πολιτισμικού αγαθού. Η λογική είναι ότι, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη η πολιτική τιμής του βιβλίου στο λιανεμπόριο, το αποτέλεσμα θα είναι η επικράτηση των εύκολων, χαμηλής ποιότητας βιβλίων, τα οποία κυρίως διοχετεύονται από μεγάλες αλυσίδες, σούπερ μάρκετ κτλ.

Ο θεσμός αυτός δεν καταργεί τον ανταγωνισμό. Ο ανταγωνισμός υπάρχει τόσο μεταξύ των εκδοτών για καλύτερες τιμές και καλύτερη ποιότητα και ποικιλία βιβλίων όσο και μεταξύ των λιανοπωλητών που συναγωνίζονται για την καλύτερη ενημέρωση, την καλύτερη εξυπηρέτηση.

Το ζητούμενο για το κοινό είναι το καλό και φθηνό βιβλίο. Αν δεν υπάρχει ενιαία τιμή, θα υπάρχει μία φούσκα διογκωμένων τιμών, την οποία θα ξεφουσκώνουν κατά βούληση οι αλυσίδες και τα σούπερ μάρκετ, εξαπατώντας έτσι το κοινό. Σημασία έχει όχι να κάνουμε εικονικές εκπτώσεις, αλλά να προσφέρουμε καλό βιβλίο και καλές τιμές.

Ο θεσμός της ενιαίας τιμής προστατεύει το βιβλίο, άρα ενισχύει τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι το αναγκαίο στοιχείο για τη λειτουργία της δημοκρατίας, είναι αναγκαίος και σε όλους μας, αλλά ιδιαίτερα στους επιχειρηματίες. Αν δεν υπήρχε έλλειμμα πολιτισμού στη χώρα μας, δε θα καταντούσαμε στο σημείο που φτάσαμε.

Δεν πρέπει να έχουμε ιδεολογικές παρωπίδες. Πρέπει να εξετάζουμε κάθε θέμα κατά περίπτωση και να εμβαθύνουμε στη μελέτη των προβλημάτων.

Θα παρακαλέσουμε να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Είμαστε στη διάθεσή σας τόσο εμείς ως Εκδόσεις Πατάκη όσο και άλλοι συνάδελφοι ή συνδικαλιστικά όργανα να σας ενημερώσουν επί του θέματος.

Επί τη ευκαιρία μπορούμε να σας προτείνουμε και συζήτηση για σοβαρά θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας, όπως το σχολικό βιβλίο (η κατάργηση του ενός δημοσίου σχολικού βιβλίου), το πανεπιστημιακό βιβλίο, το ηλεκτρονικό βιβλίο, τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, το θέμα των βιβλιοθηκών και τόσα άλλα.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος

Στέφανος Αλ. Πατάκης»

Ποιος είναι ο σκοπός του θεσμού;

Ο θεσμός της ενιαίας τιμής που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1997, με τον νόμο 2557/1997. Σκοπός του είναι αφ’ ενός η αποτροπή φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού (περιορίζει τη δυνατότητα διενέργειας υπερβολικών εκπτώσεων τις οποίες μπορούν να αντέξουν μόνον μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης βιβλίων- μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων, μεγάλα βιβλιοχαρτοπωλεία, σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα κ.ά.- και αποτρέπει το "κλείσιμο" παραδοσιακών, μικρών βιβλιοπωλείων που λειτουργούν και ως εστίες πολιτισμού ειδικά στην περιφέρεια. Αφ’ εταίρου η προστασία του βιβλίου ως πολιτιστικό – και όχι αμιγώς εμπορικό – προϊόν μέσω του πλουραλισμού τίτλων και της ποιότητας τής βιβλιοπαραγωγής (έκδοση όχι μόνο best seller αλλά και βιβλίων τα οποία έχουν πολιτιστικό, κοινωνικό, επιστημονικό ή άλλο ειδικό ενδιαφέρον). Τρίτον λειτουργεί προστατευτικά και υπέρ του καταναλωτή-αναγνωστικού κοινού, αφού εξασφαλίζει την ίση πρόσβαση όλων στα βιβλία τα οποία πωλούνται στην ίδια τιμή σε όλη την Ελλάδα. Όπως αναφέρει και το ΕΚΕΒΙ στην ιστοσελίδα του «η εισαγωγή του θεσμού στην Ελλάδα έτυχε της υποστήριξης της συντριπτικής πλειονότητας των εκδοτών και βιβλιοπωλών και των επαγγελματικών τους σωματείων.  Συνάντησε αντιδράσεις από την πλευρά μεμονωμένων μεγάλων βιβλιοπωλών καθώς και άλλων επιχειρήσεων που διαθέτουν  και άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες όπως εκδοτικούς οργανισμούς εφημερίδων και περιοδικών. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, μετά από επεξεργασία στοιχείων της Διεύθυνσης Οικονομικών και Βραχυχρόνιων Δεικτών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) και διασταύρωση αυτών με πληροφορίες από την αγορά του βιβλίου, διαπιστώνει ότι η εφαρμογή του νόμου περί ενιαίας τιμής βιβλίου είχε ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση της αύξησης της τιμής των βιβλίων, επιβεβαιώνοντας έτσι, έμμεσα, τους λόγους τους οποίους οδήγησαν στην υιοθέτηση του νόμου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα οποία παρακολουθεί το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, μεταξύ 1999-2000, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του βιβλίου πέφτει για πρώτη φορά σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο δείκτη τιμών καταναλωτή (ή τιμάριθμο) όλων των αγαθών, παραμένοντας έκτοτε χαμηλότερος από αυτόν».