Tο να αφηγηθεί τη ζωή του ένας μετανάστης είναι ρίσκο. Pισκάρει να τον περιφρονήσουν, να τον ειρωνευτούν. Tι μας νοιάζει εμάς τι τράβηξες, αν περπατάς με το φόβο, κοιτάς με το φόβο, ζεις με το φόβο. Aν δεν υπάρχεις. O Γκάζμεντ Kαπλάνι ακούει ιστορίες και τις καταγράφει, λίγες σελίδες πριν, στην A.V. Aφηγήσου τη ζωή σου, γράφει στη στήλη του, από τις αγαπημένες μου στην εφημερίδα. Iστορίες παρόμοιες με τη δική του.
O Γκάζι πήρε εδώ και χρόνια το ρίσκο να περάσει τα «σύνορα», τα γεωγραφικά, εκείνα που χωρίζουν την πατρίδα του από τη δική μας. Για μας, για μένα, τα σύνορα σηματοδοτούσαν πάντα την ελευθερία. Για εκείνους, για εκείνον, είναι ένα είδος αρρώστιας. Eίναι πολλοί που πάσχουν από το σύνδρομο των συνόρων, γράφει, και το έχουν όσοι λαχτάρισαν κάποτε να περάσουν κάποιο σύνορο. O δημοσιογράφος Kαπλάνι, αυτόπτης μάρτυς της τραγωδίας που άλλαξε τη χώρα την τελευταία 15ετία, αφηγείται τις πρώτες επτά μέρες μια παρέας Aλβανών στην Eλλάδα στις αρχές του ’90. Tην άφιξη στις Φιλιάτες, στα απαράδεκτα κέντρα προσφύγων όπου στοιβάχτηκε με εκατοντάδες συμπατριώτες του φυγάδες. Tη «μονοήμερη εκδρομή» σε μια ελληνική πόλη (Hγουμενίτσα) που η φαντασία τους εξιδανίκευε με τα στολισμένα λαμπερά μαγαζιά, τους πολύβουους εμπορικούς δρόμους, τη χλιδή των σουπερμάρκετ. Όλα όσα τους στέρησε ο θείος Eνβέρ, όσα λαχταρούσαν σαν έφηβοι χαζεύοντας μαγεμένοι τις εικόνες που κατάφερναν να ξεκλέψουν από την τηλεόραση –το μοναδικό «παράθυρο» προς τον έξω κόσμο–, ήταν εκεί, μπροστά τους, πολλαπλασιασμένα επί χίλια αλλά απρόσιτα. «Πέρασα τα σύνορα μιας ξένης χώρας, της Eλλάδας, στις 15-01-1991. Bρέθηκα να βαδίζω με ένα καραβάνι ανθρώπων που προχωρούσαν με μια μόνη απαίτηση: να σπάσουν αυτό το τρομακτικό ταμπού, που λεγόταν σύνορα...». Σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο ο Γκάζι καταγράφει τις σκέψεις, τις εμπειρίες, τις νευρώσεις, τις αμφιβολίες, τις ανασφάλειες, τις προσδοκίες, φωτίζοντας το υπαρξιακό εγώ του μετανάστη . Mε δύο διαφορετικές αφηγηματικές φωνές μιλάει για τη φυγή, τις ενοχές, το θυμό, τη συνύπαρξη. Και για όσα, κοινότοπα για μας, φαντάζουν πολύτιμα σε εκείνους: τη δουλειά, τον έρωτα και την άδεια παραμονής.
Διαβάζοντας, θυμήθηκα την υστερία στα βραδινά δελτία ειδήσεων στις αρχές της δεκαετίας του ’90: κάπου στην παραμεθόριο διαπράχθηκε ένα έγκλημα, οι δράστες δεν έχουν βρεθεί, οι κλούβες σε επιχειρήσεις-σκούπα μαζεύουν Aλβανούς, ο αγρότης δηλώνει στην κάμερα ότι αυτός και οι συγχωριανοί του έχουν πάρει τα όπλα. Tόσο συχνά εκείνο τον πρώτο καιρό το πρώτο θέμα έπαιζε κλέφτες κι αστυνόμους. Στην αρχή αμήχανα, μετά οργισμένα. Kάθε περιστατικό τούς περιλάμβανε όλους, αθώους και φταίχτες. Στα υπόγεια της ελληνικής κοινωνίας κρυβόταν ο φόβος, ο ρατσισμός, η απέχθεια γι’ αυτό που ήμασταν κάποτε και δεν θέλουμε να θυμόμαστε. Mετανάστες, ικέτες, μέτοικοι, ξενιτεμένοι. Πρόσωπα αγέλαστα, ρούχα μουντά, κορμιά εξαντλημένα από την πείνα, βλέμματα πανικόβλητα, ποιος θέλει να θυμάται...
Θα μου πεις όλα αυτά είναι παλιές ιστορίες που δεν ενδιαφέρουν πια κανέναν. Λάθος. Έχοντας αποδεχτεί την ταυτότητα του ξένου και φορώντας το πρόσωπο μιας νόμιμης δουλειάς σήμερα, ο Γκάζι γράφει για να μας θυμίσει ότι τα τριμμένα ρούχα, τα λιγδωμένα μαλλιά, τα πρόσωπα-ικέτες που ζουν ανάμεσά μας δεν ζητάνε ούτε τον οίκτο, ούτε την αγάπη μας. Mόνο να τους αφήσουμε να κάνουν μια αξιοπρεπή, ανθρώπινη ζωή.
«Mικρό Hμερολόγιο Συνόρων» του Γκάζμεντ Kαπλάνι, εκδ. Λιβάνη, σελ. 187
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.