Βιβλιο

Τα βιβλιολιμάνια της αγωνίας

4 απολαυστικά νέα αστυνομικά από τις εκδόσεις Διόπτρα

Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέα σεζόν, φρέσκα διαβάσματα. Η νουάρ βιβλιοθήκη των εκδόσεων Διόπτρα εμπλουτίστηκε με νέους τίτλους, και τους διαβάσαμε όλους. Όσοι αναζητούν καθηλωτικές ημέρες και νύχτες αγκαλιά με την κουλτούρα του σασπένς, δε χρειάζεται να ψάξουν πιο μακριά.

Mo Hayder, Το φονικό κελάηδισμα

Τίποτε πιο μυσταγωγικό από ένα λονδρέζικο μυστήριο: Σύννεφα ομίχλης, τολύπες καπνού υπό την ασθενική λάμψη φανοστατών, καταχρηστικές δόσεις τσαγιού, μοναχικά εκκεντρικά λαγωνικά της Σκότλαντ Γιαρντ, αφηγηματικά σεμινάρια της εγκληματολογίας και της ιατροδικαστικής.

Ο έξοχος επιθεωρητής Τζακ Κάφερι της Μο Χάιντερ πραγματοποιεί εδώ την παρθενική εμφάνισή του, εξωθώντας μας να περιμένουμε με αδημονία τη μετάφραση των υπόλοιπων έξι υποθέσεών του.

Στο «Φονικό κελάηδισμα», όπου η παθολογία του σίριαλ κίλερ ανατέμνεται με ωμή αληθοφάνεια, πέντε νεαρές γυναίκες ανακαλύπτονται δολοφονημένες με τρόπο που φέρει φρικαλέες ομοιότητες χθόνιου τελετουργικού, σε ένα σκουπιδότοπο της αγγλικής πρωτεύουσας. O Κάφερι αναλαμβάνει.

(σελ. 440, μετάφραση Αύγουστος Κορτώ, επιμέλεια Κυριάκος Αθανασιάδης)

image

Joy Fielding, Επίλογος θανάτου

Συγγραφέας ψυχολογικού θρίλερ με εκτεταμένη βιβλιογραφία και πανθομολογούμενη δεινότητα στη δημιουργία σκηνών που σε κρατούν στην κόψη του ξυραφιού, η Joy Fielding πλάθει στον «Επίλογο θανάτου» χωρίς χρονοτριβή το δελεαστικό πορτρέτο μιας καταξιωμένης δημοσιογράφου με προβληματική προσωπική ζωή, της οποίας οι συναισθηματικές δυσλειτουργίες διασκεδάζονται μέσω μιας άκρατα δημιουργικής καριέρας –σας θυμίζει κάτι το ανθρώπινο μοντέλο αυτό; Ασφαλώς άφθονοι ανάμεσά μας θα ταυτιστούν.

Όταν επομένως η ηρωίδα μας, Τσάρλι Γουέμπ της Palm Beach Post, αλιεύει μέσα από τον πακτωλό των email και της αλληλογραφίας της ένα γράμμα από την Τζιλ Ρόμερ, φυλακισμένη παιδοκτόνο που μετράει ημέρες μέχρι την εκτέλεση της θανατικής της καταδίκης, δε διστάζει να ανταποκριθεί. Η Ρόμερ ζητά από την Τσάρλι να συγκολλήσει τα δραματικά περιστατικά που την οδήγησαν στο κελί και να εξιστορήσει υπό μορφή βιβλίου τους σταθμούς του σκοτεινού οδοιπορικού της προς τo έγκλημα. Παρότι πρόδηλα αποτροπιασμένη από τη δράση της Τζιλ, η φιλόδοξη δημοσιογράφος διακρίνει στην πρόσκληση την πρώτη ύλη ενός σπάνιου λογοτεχνικού breakthrough.

Σύντομα αναπτύσσεται μεταξύ τους μια τεταμένη σχέση, στη διάρκεια της οποίας απόκρυφες λεπτομέρειες ανακύπτουν δίνοντας νέες διαστάσεις σε μια υπόθεση φαινομενικά ξεκάθαρη. Ποιος είναι ο άγνωστος Τζακ, τον οποίο η Ρόμερ επικαλείται ως διαφυγόντα συνεργό; Και πώς θα αντιμετωπίσει η Τσάρλι τα οργισμένα μηνύματα που επιμένουν να καταφθάνουν στο φάκελο εισερχομένων της, απειλώντας ευθέως την ασφάλεια των δύο παιδιών της;

Σε αυτό το σφιχτοδεμένο χρονικό εξαπάτησης και προδοσίας, τα γεγονότα σταδιακά αλληλοδιαχέονται προκειμένου η υπόθεση να αγγίξει το συναρπαστικό της κρεσέντο. Ίντριγκα, ανατροπές, χαρακτήρες που ωριμάζουν σελίδα τη σελίδα, και προπάντων μια ρεαλιστική απεικόνιση των αντανακλαστικών μιας γυναίκας σε συνθήκες κρίσης, σε ένα μυθιστόρημα ευδαιμονικού σασπένς.

(σελ. 536, μετάφραση Ουρανία Τουτουντζή, επιμέλεια Άννα Βλαχοδήμου)

image

Samuel Bjork, Παγωμένος Άγγελος

Σπάνια ξεπηδά από το χαρτί ένας εφιάλτης τέτοιας σφοδρότητας όσο αυτός που ζωντανεύει στις σελίδες του Σάμιουελ Μπιορκ, νορβηγού τραγουδοποιού, εικαστικού, θεατρικού συγγραφέα, μεταφραστή του Σέξπιρ και όψιμου στιλίστα του νουάρ που έρχεται σήμερα να πλασαριστεί στην αστυνομική βιβλιοθήκη της Διόπτρας.

Ο παγωμένος άγγελος του τίτλου είναι ένα εξάχρονο κορίτσι που βρίσκεται κρεμασμένο από το κλαδί ενός δέντρου, ενώ στο παρακείμενο δάσος μια αίρεση φανατικών καταστρώνει εξίσου ανήκουστα πλάνα – και όλα αυτά δεν αποτελούν παρά την αρχική επίστρωση ενός πολυεπίπεδου σκανδιναβικού δράματος που σύντομα θα φιγουράρει ανάμεσα στα πιο ξεχωριστά του είδους.

(σελ. 544, μετάφραση Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, επιμέλεια Κυριάκος Αθανασιάδης)

image

 M. J. Arlidge, Α μπε μπα μπλομ

Η Penguin, που εξέδωσε πρώτη το βιβλίο, υποσχέθηκε ένα «γοργόρυθμο βρετανικό θρίλερ στην παράδοση του Τζέιμς Πάτερσον», και ο συγγραφέας ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

Η υπόθεση στέκει ωκεανούς παραπέρα από τις συνήθεις συμβάσεις του αστυνομικού υβριδίου: Ζεύγη θυμάτων απάγονται, φυλακίζονται και κατόπιν έρχονται αντιμέτωπα με ένα φρικαλέο δίλημμα: να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν. Το χθόνιο τελετουργικό επαναλαμβάνεται σε πλειάδα περιπτώσεων, και είναι ακριβώς στις πιο κλειστοφοβικές στιγμές της, όταν οι εγκλεισμένοι ατενίζουν τη μηδαμινότητα των προοπτικών τους, που η πλοκή αγγίζει τις πιο ιλιγγιώδεις κορυφώσεις της.

Το πρόσωπο – κλειδί του δράματος και νέα συντροφιά στις λογοτεχνικές μας καταβυθίσεις στο μυστήριο, ενσαρκώνεται στη μορφή της επιθεωρήτριας Έλεν Γκρέις. Ο M. J. Arlidge υπήρξε δημιουργός πλειάδας αστυνομικών σίριαλ για την τηλεόραση προτού στραφεί στο μυθιστόρημα με το «Α μπε μπα μπλομ», το οποίο μεταφράστηκε σε όλο τον κόσμο και χάρισε διεθνή αναγνώριση στη σαγηνευτικά ευανάγνωστη ηρωίδα του.

(σελ. 392, μετάφραση Σοφία Τάπα, επιμέλεια Τατιάνα Γαλάτουλα)

image

*Τα βιβλία του αφιερώματος κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα

(κεντρική φωτό: Η Fiona O'Shaughnessy στην τηλεοπτική σειρά Utopia του Channel 4)