- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κυκλοφορεί το 13ο τεύχος (Δεκεμβρίου) της Athens Review of Books
Το 13ο τεύχος της Athens Review of Books είναι αφιερωμένο στον Στίβεν Χόκινγκ, η επιστημονική τόλμη και μεγαλοφυΐα του οποίου σε συνδυασμό με το ψυχικό μεγαλείο του τον κατέστησαν όχι μόνο τον μεγαλύτερο εν ζωή θετικό επιστήμονα αλλά και σύμβολο των υψηλότερων κατακτήσεων της ανθρώπινης διάνοιας. Αφορμή είναι η έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου «Το Μεγάλο Σχέδιο», έργο που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Η πρωτοτυπία του review που δημοσιεύεται είναι ότι δεν είναι γραμμένο από κάποιον ειδικό επιστήμονα (πυρηνικής φυσικής, αστροφυσικής, κοσμολογίας, ελληνορθόδοξο μητροπολίτη κ.λπ.), αλλά από τον κριτικό λογοτεχνίας Άρη Μπερλή, με τις εντυπώσεις του από τα άδυτα της κβαντικής φυσικής να συνοψίζονται στο Σολωμικό: «Και ξανοίγονται μπρος μου αναπάντεχα μέρη αλλουνού κόσμου».
Υπόδειγμα κριτικού λόγου του νομπελίστα συγγραφέα Τζ. Μ. Κουτσί είναι και το δοκίμιό του «Στο χείλος της ηθικής», σχετικά με τον Φίλιπ Ροθ και το τελευταίο έργο του «Nemesis». Συνοδεύεται και από ειδικό σημείωμα για ένα πολύ πρόσφατο κρούσμα ελληνικού ελαφρολαϊκού «κριτικού» λόγου σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα.
Στο 13ο τεύχος μπορείτε ακόμη να διαβάσετε:
— Ο Θανάσης Βαλτινός αναρωτιέται έως πότε θα σκοντάφτουμε στη λίθο της αμαρτίας, κι αν επιτέλους θα υπάρξουν εξιλαστήριες ομολογίες στην Υπόθεση Πολκ.
— Ο Γιώργος Κόκκινος γράφει για τον Μισέλ ντε Σερτώ, πρωτεϊκή μορφή της επιστήμης της Ιστορίας, και τις αντιστασιακές πολιτισμικές πρακτικές των ηττημένων, των «συμβιβασμένων» και των «ανώνυμων».
—Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος γράφει για το αναστοχαστικό αφήγημα του Μισέλ Φάις «Πορφυρά γέλια».
— Η Μαρία Παπαδήμα γράφει για τα μεταφραστικά (κακο)παθήματα των «Εκλάμψεων» του Ρεμπώ.
— Η Άννα Φραγκουδάκη γράφει για τα όνειρα και τους εφιάλτες στη μεταπολεμική Ελλάδα, όπως περιγράφονται στο τελευταίο έργο του Νίκου Θέμελη.
— Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου αναλύει γιατί η ηθική και πολιτική κριτική της οικονομίας δεν μπορεί να παραμείνει εξωτερική, αλλά τα στοιχεία ηθικής αξιολόγησης και ευθύνης της ατομικής και εταιρικής συμπεριφοράς πρέπει να καταστούν εσωτερικά.
— Ο Μανούσος Μαραγκουδάκης γράφει ένα αναστοχαστικό ρέμβιεμ για έναν διανοητή των πολιτισμών, τον Σμούελ Άιζενσταντ.
— Ο Σωτήρης Ριζάς γράφει για τη Γερμανία του 1945, το πέρασμα από τον ναζιστικό τρόμο στη θυματοποίηση των θυτών, σε μια προσέγγιση για την κατανόηση των θεμελίων της μεταπολεμικής Γερμανίας και την ερμηνεία των ροπών και νοοτροπιών η οποία δεν αποτελεί σήμερα απλή διανοητική περιέργεια.
Tο βιβλίο Το θαύμα της αναπνοής του Δημήτρη Σωτάκη βραβεύτηκε με το The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα.
Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή «το βιβλίο προϊόν ρεαλιστικής μυθοπλασίας, ξεχωρίζει για την στιλπνότητα του λόγου, το παιχνίδισμα γλώσσας και εννοιών, το υπαρξιακό υπόβαθρο της πλοκής, την πυκνή ροή, την εμπλοκή των ατομικών με τις συλλογικές απογοητεύσεις και τις ψυχικές αιφνίδιες μεταπτώσεις των ηρώων».
Filo
H Ειρήνη Βιανέλλη σπούδασε Graphic design στο Λονδίνο και φέτος έγραψε, εικονογράφησε και εξέδωσε η ίδια το πρώτο της βιβλίο με τίτλο
"Filo". Το "Filo" είναι μια μικρή εικονογραφημένη ιστορία για την ανάγκη των νέων να αφήσουν το οικείο και ασφαλές περιβάλλον των παιδικών χρόνων, περιγράφοντας τη μεγάλη αγωνία του πρώτου έργου και της έκθεσης του. Το βιβλίο είναι φτιαγμένο από ανακυκλώσιμο χαρτί κι έχει οικολογικό χαρακτήρα.
Θα το βρείτε σε κάποια βιβλιοπωλεία της Αθήνας, στο Μουσείο Μπενάκη και σε άλλες αίθουσες τέχνης.
Δύο Έλληνες δημιουργοί στην Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου του Παρισιού Seine Saint-Denis στο Montreuil (1-6/12/2010)
Μόλις χθες έκλεισε τις πύλες της η Έκθεση Βιβλίου για παιδιά και εφήβους του Παρισιού με μεγάλη επιτυχία και επισκεψιμότητα (150.000 επισκέπτες) παρά τη σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε όλη τη Γαλλία αυτές τις ημέρες.
Για πρώτη φορά η Έκθεση οργάνωσε «ένα ευρωπαϊκό βιβλιοπωλείο» στο πλαίσιο του οποίου κάλεσε τη βραβευμένη Eλληνίδα εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά να εκπροσωπήσει τη χώρα της. Μαζί με την εικονογράφο, τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και μια ομάδα εμψυχωτών, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία σε τρεις εκδηλώσεις-εργαστήρια να παίξουν, να ακούσουν και να ζωντανέψουν τις ιστορίες των βιβλίων «Η Πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» (εκδόσεις Πατάκη 2010) και «Το καρναβάλι των ζώων» (Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη 2008), τα οποία μεταφράστηκαν στα γαλλικά ειδικά για τον σκοπό αυτό.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το οποίο εξασφάλισε την παρουσία κάθε χρόνο ενός έλληνα δημιουργού στην Έκθεση Βιβλίου του Παρισιού – μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις βιβλίου για παιδιά και εφήβους στη Ευρώπη.
Στο εισαγωγικό σημείωμα του καταλόγου της Έκθεσης, η κα Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, υπογραμμίζει για αυτή την πρωτοβουλία ότι «με αυτά τα μικρά βήματα η Ευρώπη του πολιτισμού κάνει τη μεγάλη πορεία της».
"Η θεμελίωση των μαθηματικών: μια (πολύ) παλιά ιστορία"
8 Δεκεμβρίου, 19:00, Μιχάλης Σιάλαρος - Υπ. Διδάκτωρ, Birkbeck, University of London, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
Η αναζήτηση των θεμελίων της μαθηματικής δραστηριότητας ως κλάδος των μαθηματικών γνώρισε γενναία άνθηση στο τέλος του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα του 20ου. Η τεράστια αυτή προσπάθεια εδραίωσε την κρατούσα αντίληψη ότι η μαθηματική θεμελίωση είναι μια σύγχρονη, σχετικά, ανάγκη των μαθηματικών. Εστιάζοντας σε δύο έργα που αποδίδονται στον Ευκλείδη, τα Στοιχεία κα τα Δεδομένα, και συζητώντας διάφορα χαρακτηριστικά τους, ο ομιλητής θα υπερασπιστεί την άποψη ότι η προσπάθεια για μαθηματική θεμελίωση εντοπίζεται ήδη σε αυτά.
Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στο Μουσείο στις 18:15.
«Από την Κοσμογονία στην Γλωσσογονία»
Ο φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος και ο γλωσσολόγος Γιώργος Μπαμπινιώτης θα διαλεχθούν ζωντανά στις 8 Δεκεμβρίου 2010 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Από την Κοσμογονία στην Γλωσσογονία». Βασικοί άξονες του διαλόγου θα είναι το συνεχές της γνώσης, η εκπλήσσουσα παραλληλία των θεμάτων και η συμπληρωματικότητα του χώρου των φυσικών και των ανθρωπιστικών επιστημών, του κόσμου μας, της νόησης και της γλώσσας.
Μαραθώνιος Ποίησης
Το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου στις 12 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου, ποιητές θα παρουσιάσουν το ποίημά τους όπως δημοσιεύεται στον τόμο “ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2009” σε επιμέλεια Mαρία Κυρτζάκη και Παυλίνα Παμπούδη, από τις εκδόσεις Κοινωνία των (δε)κάτων. Παράλληλα θα γίνει και η παρουσίαση του 3ου τεύχους του περιοδικού Poetix
Η νέα ποιητική συλλογή του Τηλέμαχου Χυτήρη
Τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010, στις 8:00 μ.μ., στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα) θα γίνει η παρουσίαση της συλλογής με τίτλο ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΔΟ & ΜΙΚΡΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ (γιατί πρέπει να διαβάζουμε ποίηση). Θα μιλήσουν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος (συγγραφέας-κριτικός), η Τιτίκα Δημητρούλι, (κριτικός λογοτεχνίας) και ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης (ποιητής).
Παρουσίαση του βιβλίου "Μακαβέττας" του Απόστολου Δοξιάδη
Το Public Συντάγματος φιλοξενεί τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στις 20:30, τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη, για την παρουσίαση του βιβλίου του, Μακαβέττας.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ
Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον 5ο όροφο, Public Cafe
Κ. Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, Τηλ: 210 3246210
Ημερίδα για την αστυνομική λογοτεχνία από την Ε.Λ.Σ.Α.Λ.
Ημερίδα με θέμα «Τα πολλά πρόσωπα της αστυνομικής λογοτεχνίας» διοργανώνει το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.), με τη συμμετοχή γνωστών συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας και μελετητών του είδους (μελών της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.).
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τις εργασίες της οποίας θα συντονίσει ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν οι Ανδρέας Αποστολίδης («Το αστυνομικό αφήγημα, χθες και σήμερα»), Φίλιππος Φιλίππου («Ο Γιάννης Μαρής και η εποχή του»), Νίνα Κουλετάκη («Η εμφάνιση και η εξέλιξη της γυναίκας-ντετέκτιβ στην αστυνομική λογοτεχνία»), Τιτίνα Δανέλλη («Γυναίκες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας»), Κώστας Κυριακόπουλος («Αστυνομικό ρεπορτάζ και νουάρ λογοτεχνία - Πόσο κοντά είναι η ειδησεογραφία και η μυθοπλασία στην Ελλάδα;»), Γιάννης Πανούσης («Έγκλημα και τιμωρία στις ποινικές επιστήμες και το αστυνομικό μυθιστόρημα») και Πέτρος Μαρτινίδης («Τα μυστήρια στην τέχνη»).
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διοργανωθεί διαγωνισμός, όπου το κοινό θα μπορεί να απαντήσει σε ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών σχετικά με το «Πόσο καλά γνωρίζουμε την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία;» Τα βραβεία για τους τρεις πρώτους νικητές θα είναι μία σειρά από βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας και θεωρίας.
Η ημερίδα θα διαρκέσει από τις 18:00-21:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αμάντας Μιχαλοπούλου, "Πώς να κρυφτείς"
Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010 στις 7.00 μ.μ στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη (οδός Θεμιστοκλέους) θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αμάντας Μιχαλοπούλου, "Πώς να κρυφτείς". Με τη συγγραφέα θα συζητήσουν η Σώτη Τριανταφύλλου και ο Κώστας Κατσουλάρης, ενώ οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Δημήτρης θα διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο.
Συζήτηση με θέμα την κρίση, με την αφορμή της έκδοσης του βιβλίου "Υπό το μηδέν"
Στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010, στις 8.30 το βράδυ θα μιλήσουν ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο Πάσχος Μανδραβέλης,
ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Βασίλης Παπαβασιλείου.
Ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ναταλία Δραγούμη, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Ορφέας Αυγουστίδης κ.α. βοηθούν στις παρουσιάσεις των βιβλίων των Εκδόσεων Τετράγωνο.
·Παπασωτηρίου, The Mall Athens, Μαρούσι: Σάββατο, 4/12, ώρα 12.00: Γιώργος Κατσέλης – Ο Τρι το τριγωνάκι. Ένα από τα καλύτερα παιδικά χριστουγεννιάτικα βιβλία
·Public, The Mall Athens, Μαρούσι: Σάββατο, 4/12, ώρα 13.30: Όλγα Βλαχοπούλου – Η Μάγισσα Ανακατωσούρα και τα Χριστούγεννα των ανάποδων πραγμάτων
Μαζί της η εμψυχώτρια-εκπαιδευτικός Άννυ Σινοπούλου και η εικονογράφος του βιβλίου Σοφία Γαλή
·ΦΛΩΡΑΣ, Περιστέρι: Σάββατο, 4/12, ώρα 12.00: Αντωνία Καλλιμούκου – Το Ζαχαρωτό Χωριό & τα χαμένα παραμύθια
·Public, Πειραιάς: Σάββατο, 4/12, ώρα 13.00: Η εμψυχώτρια Γεωργία Δέδε παρουσιάζει το βιβλίο Το Ζαχαρωτό Χωριό & τα χαμένα παραμύθια
της Αντωνίας Καλλιμούκου
·Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος», Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου: Σάββατο, 4/12, ώρα 12.00: Ελίζα Μπακοπούλου – Οι Μουσικούληδες και το Βασίλειο του Φάλτσου & Το αγόρι που κολύμπησε να φτάσει το φεγγάρι
·IANOS, Σταδίου, Αθήνα: Σάββατο, 4/12, ώρα 12.00: Όλγα Βλαχοπούλου – Η Μάγισσα Ανακατωσούρα και τα Χριστούγεννα των ανάποδων πραγμάτων
Μαζί της ο ηθοποιός-τραγουδοποιός Γιάννης Ζουγανέλης και η ψυχολόγος-σύμβουλος μελέτης Ιφιγένεια Λαμπροπούλου
·Six D.O.G.S., Αβραμιώτου, Μοναστηράκι, Αθήνα: Τρίτη, 7/12, ώρα 21.00: Μαίρη Γεωργίου – Νηπενθές
Μαζί της η συγγραφέας Στέργια Κάββαλου και η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη
Αφιέρωμα στην πρωτοπόρο της λογοτεχνικής μετάφρασης Ιουλία Ιατρίδη
Στις 13/12, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα. Τηλ.: 210.3634117) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη αφιερωμένη στην Ιουλία Ιατρίδη, πρωτοπόρο της λογοτεχνικής μετάφρασης από τα ισπανικά στην Ελλάδα ενώ στις 15/12 θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση της ανθολογίας που επιμελήθηκε η Νίνα Αγγελίδου : Δέκα σύγχρονοι ισπανοί ποιητές.
Σ’ αυτό το αφιέρωμα στην πρωτοπόρο της απ’ ευθείας μετάφρασης ισπανικών λογοτεχνικών έργων στα ελληνικά, θα μιλήσουν για την Ιουλία Ιατρίδη και για το έργο της οι μεταφραστές Ισμήνη Κανσή και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Βίκτωρ Ιβάνοβιτς και η Δόκτωρ Ισπανικής Φιλολογίας Βιρχίνια Λόπεθ Ρέθιο.
Η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία θα αποστείλει χαιρετισμό προς τιμήν της Ιουλίας Ιατρίδη, η οποία υπήρξε δασκάλα της των ισπανικών.
Στα ελληνικά.