Tην ώρα που θα διαβάζουμε αυτή την κριτική ο Κωνσταντίνος Παπαχρόνης δεν θα είναι πια μαζί μας. Το ξημέρωμα της Τρίτης ο ταλαντούχος νεαρός ηθοποιός έφυγε για πάντα σε ένα ταξίδι χωρίς γυρισμό. Η στήλη του αφιερώνεται. Αντίο, φίλε.
ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ του Φρανκ Βέντεκιντ, Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ, Ευμολπιδών 41, 210 3455.020
Η μικρογραφία μιας κοινωνίας υπό κατάρρευση, η αλλαγή ενός ολόκληρου συστήματος, τα μυστικά ενός κόσμου που μάχεται την άγνοια με τη θρησκοληψία και τις ηθικές παραδόσεις ξεδιπλώνονται μέσα σε μια τάξη σχολείου.
Όταν ο Βέντεκιτ έγραψε το «Ξύπνημα της Άνοιξης», που στη διάρκεια του μεσοπολέμου ήταν το πιο πολυπαιγμένο έργο σε όλες τις γερμανόφωνες σκηνές, το έργο έφερε τον τίτλο «Mια παιδική τραγωδία». Ήταν ένα μικρό δράμα με προκλητικό για την εποχή του ύφος, που έκανε να ξεσπάσουν μάχες και προασπιζόταν μια εντελώς διαφορετική και ελεύθερη διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων.
Πολλές σύντομες σκηνές φτιάχνουν έναν καμβά που περιγράφει εποχή και ήθη.
Η Βέντλα ρωτά για το μήκος της φούστας της, που είναι φέτος πιο μακρύ. Ο Μέλχιορ και ο Μόριτς συζητούν για τις παιδαγωγικές θεωρίες και καταλήγουν ότι αυτό που χρειάζεται είναι η απόλυτη ελευθερία στη διαπαιδαγώγηση. Τα κορίτσια συζητούν στην αυλή του σχολείου τη συμπεριφορά των γονιών τους απέναντί τους.
Η Βέντλα αναρωτιέται για την ερωτική της εμπειρία, χωρίς να καταλαβαίνει στην πραγματικότητα τι έχει συμβεί. Ο πατέρας του Μέλχιορ αποφασίζει να στείλει το παιδί του σε αναμορφωτήριο. Σκηνές του σχολείου και του σπιτιού εναλλάσσονται με επίκεντρο τη συμπεριφορά των ενηλίκων στα παιδιά τους και τη ζύμωση της εφηβείας, αυτό το βίαιο σπαρακτικό ξύπνημα των αισθήσεων που ο συγγραφέας αποκαλεί ξύπνημα της Άνοιξης.
Νατουραλισμός, γκροτέσκο και παράλογο, ριζοσπαστικές απόψεις και συντηρητικές τάσεις συγκρούονται συνεχώς σε μια παράσταση σχεδόν τριών ωρών που έστησε ο Νίκος Μαστοράκης, με σκηνικό τους μαυροπίνακες μιας σχολικής τάξης. Οι τολμηρές εικόνες του έργου συχνά στη διάρκεια της παράστασης χάνουν το ρυθμό τους, γίνονται μακρόσυρτες και περιγραφικές. Ξεχωριστές στέκουν οι καρικατούρες των γονιών και των δασκάλων, το τονισμένο παράλογο και το γκροτέσκο, που δίνουν τη μεγάλη δυναμική της παράστασης. Ακόμα και με το αμήχανο τέλος, η παράσταση αναδεικνύει το ενδιαφέρον της καταγραφής πραγματικών περιστατικών και το ψυχογράφημα μιας ταραγμένης ηλικίας, το μυστήριο της δραματικής ενηλικίωσης.
ΤΟ ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ του Γρ. Ξενόπουλου, Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος, Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Χάρης Σώζος, Χριστίνα Αλεξανιάν, Ευαγγελία Μουμούρη
ΑΝΕΣΙΣ, Κηφισίας 14, 210 7707.227
Η ιστορία ενός τετραπέρατου Ζακυνθινού, που φτάνει στην Αθήνα πιστεύοντας στις χάρες και στις χαρές της πρωτεύουσας, είναι το θέμα του έργου του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Γραμμένο το 1914, από τα πιο αγαπητά του συγγραφέα, δημιουργεί μια οικειότητα εξαιτίας των αληθινών του χαρακτήρων που δεν παύουν μέχρι σήμερα να είναι οικείοι.
Σε μια μετάβαση από την επαρχία στην Αθήνα, η Ελλάδα τού χθες συναντάει τη σύγχρονη Ελλάδα, της εποχής. Ο αθώος γαλίφης και πολυμήχανος Νιόνιος, για να παλέψει το φόβο του από τους σεισμούς, μετακομίζει στην Αθήνα αφήνοντας πίσω του τον τόπο που λατρεύει και τους ανθρώπους που αγαπάει.
Αναλαμβάνει επιστάτης του κυρίου Βάλβη, μεγαλοδικηγόρου με καριέρα, γυναίκα, ερωμένες, κόρες της παντρειάς και επίδοξους γαμπρούς που μπαινοβγαίνουν στο σπίτι. Καταφέρνει να τα βάλει όλα σε τάξη με ψέματα και αλήθειες και αποδεικνύει το δαιμόνιο καταφερτζή χαρακτήρα του.
Νοσταλγικό και ανάλαφρο, ένα έργο που κρατάει τα κωμικά και τα λυρικά στοιχεία σε θαυμαστή ισορροπία και φανερώνει έναν κόσμο που έχει σβήσει αλλά έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια μέχρι σήμερα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρώην γιατρός που αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με το θέατρο, οι πετυχημένες παραστάσεις, οι διακρίσεις και το νέο του έργο στο θέατρο του Νέου Κόσμου
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την παράσταση στο «Θέατρον» και την ανάγκη του κοινού για έργα με κοινωνικο-πολιτικά μηνύματα
Συνεχόμενα sold out για τη λυτρωτική ροκ τελετουργία για τον Αντονέν Αρτώ με τον Γεράσιμο Γεννατά
Ο γνωστός καραγκοζιοπαίχτης μας μίλησε για την παράσταση όπου συμμετέχει αλλά και για το θέατρο σκιών
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή σκηνοθέτη που μετέτρεψε τη σκηνή της Στέγης σε «αρένα» ενός rave party για την παράσταση «Οξυγόνο»
Το θεατρικό ισπανικό έργο της Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, είναι ένας ύμνος στη αγάπη δίχως όρους
Ο ηθοποιός φέρνει στη σκηνή την αληθινή ιστορία της Charlotte Von Mahlsdorf, της πιο διάσημης Γερμανίδας trans γυναίκας
Τι παραστάσεις ξεκινούν στα θέατρα της Αθήνας τις μέρες που ακολουθούν;
Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει
Ο Ιωάννης Απέργης πρωταγωνιστεί στο διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών
Τι μας είπε ο σκηνοθέτης για το έργο και τον Μποστ λίγο πριν την πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μιλήσαμε με τη συγγραφέα του «Frankenstein & Eliza» λίγο πριν την πρεμιέρα στο θέατρο Πορεία
Μια παράσταση της Χριστίνας Κυριαζίδη για το φως και το σκοτάδι της γυναικείας ψυχής
Η γνωστή ηθοποιός μιλάει για το έργο «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» στο θέατρο ΕΛΕΡ και όλα όσα την απασχολούν
Το θέατρο Πόρτα άνοιξε την πρόβα του έργου του Μπέκετ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σε νέους 14-17 ετών
Κριτική για την παράσταση στο θέατρο Κνωσός
Κωμωδίες, υπαρξιακές αναζητήσεις, σάτιρα, σύγχρονες μεταφορές κλασικών έργων, πρεμιέρες σύγχρονων έργων
Το έργο της Μάρτα Μπαρσελό αποτυπώνει τη διαδρομή της σχέσης «μητέρας-κόρης», μετά την ανατρεπτική απόφασή τους να εφαρμόσουν τους όρους ενός άρρηκτου συμβολαίου
Μια καριέρα που ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας
Η γνωστή ηθοποιός μιλάει για το show «Σούπερ Ατού» και για την παράσταση «Διάφανος Ύπνος»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.