- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τον Στάθη Λιβαθινό στην έδρα Θεατρική Τέχνη εξέλεξε η Ακαδημία Αθηνών
Μετά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε κατά την ολομέλεια του σώματος - Το βιογραφικό του
Τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό εξέλεξε η Ακαδημία Αθηνών ως τακτικό μέλος της για την έδρα «Θεατρική Τέχνη» κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας.
Τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό εξέλεξε ως τακτικό μέλος της η Ακαδημία Αθηνών κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 5ης Δεκεμβρίου 2024, στην προκηρυχθείσα έδρα «Θεατρική Τέχνη», στη Β' Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.
Ακολουθεί το βιογραφικό του Στάθη Λιβαθινού, όπως δημοσιεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Ο κ. Λιβαθινός γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη, ενώ σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι αριστούχος απόφοιτος του διάσημου Τμήματος Θεάτρου του Κρατικού Ινστιτούτου Θεάτρου της Ρωσίας στη Μόσχα (GITIS, Государственный институт театрального искусства) στη Σκηνοθεσία και στην Υποκριτική Θεάτρου. Στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του καριέρας εργάστηκε ως ηθοποιός με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη (1981-1983). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα από τη Ρωσία, σκηνοθέτησε πλήθος αξιοσημείωτων παραστάσεων, κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων, στα σημαντικότερα θέατρα της χώρας, αλλά και του εξωτερικού.
Από το 2001 έως το 2007, ο Στάθης Λιβαθινός διετέλεσε με μεγάλη επιτυχία Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, μέσω της οποίας έθεσε πολυεπίπεδες βάσεις για τη σκηνική έρευνα. Από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2019 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Στη διάρκεια της θητείας του ίδρυσε το πρώτο κρατικό Τμήμα Σκηνοθεσίας τριετούς φοίτησης, ικανοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών. Το εύρος της σκηνοθετικής δράσης του κ. Λιβαθινού είναι εξαιρετικά εκτεταμένο. Από τον Πούσκιν στον Μαριβώ, από τον Μπέρνχαρντ στον Παπαδιαμάντη, από τον Γκόγκολ στον Ευριπίδη, από τον Γκόργκι στον Ντύρρενματ, από τον Σοφοκλή στον Βέρντι έχει αναδείξει στη σκηνή κείμενα των οποίων τη θεατρικότητα εκμαίευσε με μαεστρία. Επιπλέον, ο γόνιμος πειραματισμός με αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας (όπως είναι ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι, η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, ο Ερωτόκριτος, η Ιλιάδα, το Berlin Alexanderplatz του Άλφρεντ Ντέμπλιν) μας προσέφερε ορισμένα από τα επιδραστικότερα θεατρικά συμβάντα της τελευταίας εικοσαετίας.
Δίδαξε Σκηνοθεσία και Υποκριτική σε κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεταξύ άλλων, στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στη Βοστόνη των Η.Π.Α. (2001-2003), στην Ακαδημία Τεχνών της Σαγκάης (2017) και στο Πανεπιστήμιο Yale (2018).
Τον Σεπτέμβριο του 2019 ψηφίστηκε ως ανεξάρτητο μέλος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης (UTE). Το 2020, μετά από πρόσκληση, έγινε εξωτερικό μέλος της νεοϊδρυθείσης Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ανεκτίμητο έργο του συγγραφέα που διακωμωδούσε τις αδυναμίες των ανθρώπων
Το βραβείο θα δίνεται ανά διετία σε γυναίκες δημιουργούς με σημαντική προσφορά στο θέατρο
Η ηθοποιός μας μιλά για την συμμετοχή της στην παράσταση «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού
Η Έρι Κύργια επανασυνθέτει τον μύθο του Φρανκενστάιν, μεταφέροντάς τον στην εποχή που ξεκίνησε η Τεχνητή Νοημοσύνη
Αγάπη, έρωτας, τρυφερότητα, στερεότυπα, δεύτερες ευκαιρίες: αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των έργων που προτείνουμε
Η θεατρική παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου
Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, ως ελάχιστη προσφορά στην πολυσχιδή δημιουργό θα απονέμει ανά διετία το Βραβείο
Μια ματιά στη θεατρική παράσταση που παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη
Μια συζήτηση με τον αρχιμουσικό που σκηνοθετεί την παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Κάλλας
Η πρώτη παράσταση του έργου του Μπέκετ πραγματοποιήθηκε 5 Ιανουαρίου 1953
Οι παραγωγές του έχουν παρουσιαστεί σε όλα τα Φεστιβάλ της χώρας όπως στο Θέατρο Επιδαύρου και στο Ηρώδειο
Η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης ανεβάζουν την πρώτη θεατρική παράσταση για τον μεγάλο μουσικό
Μιλήσαμε με τον Μίλτο Σωτηριάδη, διευθυντή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για τη διαμόρφωση του χώρου και τον προγραμματισμό της σεζόν
Μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαία κείμενα και καθηλωτικές ερμηνείες
Ερμηνεύουν η Λυδία Κονιόρδου και ο Μιχάλης Σαράντης- Μαζί τους η Τάνια Τσανακλίδου
Ποια θεατρικά μπορείτε να δείτε τις μέρες των γιορτών στην Αθήνα
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη του «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» στο θέατρο Αργώ
Ο γνωστός Ιταλός σκηνοθέτης αναλαμβάνει για πρώτη φορά να σκηνοθετήσει Έλληνες ηθοποιούς, προσεγγίζοντας τον «Γυάλινο κόσμο» μέσα από μια δική του, «πειραγμένη», και γι’ αυτό καλοδεχούμενη, οπτική
Ποια ήταν η σκηνοθέτρια που το όνομά της συνδέθηκε με τις ταινίες προπαγάνδας της φασιστικής Γερμανίας του Χίτλερ
Είδαμε την πρόβα της νέας παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι και ήταν όλα πιο αληθινά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.