- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο τελευταίος Ασπροκόρακας: μια ξεκαρδιστική ανατρεπτική κωμωδία στο Εθνικό
Ένα έργο, γεμάτο αναπάντεχες συναντήσεις και ανατροπές που θα σας κάνει να γελάσετε με την ψυχή σας
O τελευταίος Ασπροκόρακας: η κωμωδία στο Εθνικό Θέατρο ενάντια στον καθωσπρεπισμό και την υποκρισία της μεγαλοαστικής τάξης
Ο τελευταίος Ασπροκόρακας: Μια ξεκαρδιστική κωμωδία, γεμάτη απρόοπτα και ανατροπές κάνει πρεμιέρα στις 27 Νοεμβρίου στο Εθνικό Θέατρο. Το έργο είναι του μεγάλου δάσκαλου, θεωρητικού και σκηνοθέτη του θεάτρου, Αλέξη Σολομού, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Έλενα Μαυρίδου. Το απολαυστικό αυτό κείμενο αποτελεί ένα σχόλιο κατά της υποκρισίας των μεγαλοαστών, που δίνεται επί σκηνής με έναν ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο.
Τι είναι οι Ασπροκόρακες, οι πρωταγωνιστές της νέας παράστασης στο Εθνικό Θέατρο;
Αν όταν ακούτε αυτή τη λέξη και ο νους σας πάει σε κάποιο πουλί, τότε κάνετε λάθος. Πρόκειται για ένα επίθετο μιας μεγαλοαστικής οικογένειας, που επιθυμεί να κρατήσει το όνομά της και τα προνόμια της θέσης της στην κοινωνία. Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποιούν όλους τους δυνατούς τρόπους, οι οποίοι ώστόσο, δεν είναι και τόσο πολιτικά ορθοί - θα λέγαμε μιλώντας με επιείκεια. Θέλοντας να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους -και να δείχνουν ανώτεροι- έχουν επιλέξει το λευκό χρώμα έναντι του μαύρου που έχουν όλοι οι υπόλοιποι -κοινοί και ποταποί- κόρακες. Πώς έχουν όμως αποφασίσει να επιδεικνύουν στον κόσμο την ανωτερότητά τους; Συνθλίβοντας τα συναισθήματα, αδιαφορώντας για την αγάπη και προωθώντας επιφανειακές σχέσεις.
Τι συμβαίνει όμως όταν εμφανίζεται ξαφνικά ένας Ασπροκόρακας που πηγαίνει κόντρα στην οικογενειακή παράδοση; Ενώ οι συγγενείς του τον προορίζουν για μεγάλα έργα και επιθυμούν να του αναθέσουν να συνεχίσει το έργο του μεγάλου βιολόγου Ευστάθιου Ασπροκόρακα, εκείνος αρνείται καθώς είναι ερωτευμένος. Και δεν είναι μόνο το ότι επιθυμεί να ακολουθήσει την καρδιά του και όχι το καθήκον του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το θέλει να παντρευτεί μια νέα αμφιβόλου ηθικής, τη Ρόουζ, που εργάζεται μέσα στη νύχτα.
Τι θα επικρατήσει; Ο έρωτας ή το καθήκον; Το φως της γνώσης και των επιστημονικών ανακαλύψεων ή το σκοτάδι της νυχτερινής σκοτεινής αλλά γεμάτης μυστήριο και πάθος ζωής; Πώς θα προσπαθήσουν οι υπόλοιποι Ασπροκόρακες να συνθλίψουν αυτόν τον διαφορετικό, να συνετίσουν όποιον παρεκκλίνει από την πορεία που έχουν ορίσει;
Ο τελευταίος Ασπροκόρακας στο Εθνικό: η ανθρωποφαγία του χθες στο σήμερα
81 χρόνια μετά από την πρώτη του παρουσίαση στο κοινό, το έργο «Ο τελευταίος Ασπροκόρακας» ανεβαίνει στο Εθνικό. Μεταφερόμαστε στο μακρινό 1943, όταν γράφτηκε το κείμενο από τον Αλέξη Σολομό, έπειτα από παραγγελία του Καρόλου Κουν. Ανέβηκε στο θέατρο Τέχνης έναν χρόνο μετά, το 1944, στο τέλος της Κατοχής, ενώ ο Εμφύλιος βρισκόταν προ των πυλών, σε μια εποχή πλήρους «ανθρωποφαγίας» αλλά και καταπίεσης.
Στη σύγχρονη εκδοχή του, ανεβαίνει φέτος στο θέατρο Χώρος, ως παραγωγή του Εθνικού, σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου, σε μια παράσταση καυστική αλλά και αλληγορική, σίγουρα όμως διασκεδαστική και απολαυστική. Μέσα από την οικογένεια των Ασπροκοράκων, το θέμα της αήττητης μέχρι τις μέρες μας «ανθρωποφαγίας» έρχεται και πάλι στο προσκήνιο αλλά με τον πιο ξεκαρδιστικό τρόπο.
Να σημειώσουμε εδώ ότι το Εθνικό Θέατρο τη φετινή σεζόν θα φιλοξενήσει παραγωγές του στο θέατρο Χώρος, στον Βοτανικό, λόγω των εργασιών που έχουν ήδη προγραμματιστεί στο κτίριο του Rex.
Αφιέρωμα στο Νεοελληνικό Θέατρο στο Εθνικό: ποιος ήταν ο Αλέξης Σολομός;
Η παράσταση «Ο τελευταίος Ασπροκόρακας» ανεβαίνει φέτος στο Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του αφιερώματος στο νεοελληνικο έργο, που έχει ήδη ξεκινήσει να τρέχει. Ο Αλέξης Σολομός υπήρξε ένα μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού θεάτρου, με 100 και πλέον παραστάσεις στο ενεργητικό του. Ήταν και συγγραφέας και θεωρητικός αλλά και θεατρικός σκηνοθέτης. Το όνομά του συνδέθηκε με το Εθνικό καθώς διετέλεσε και δυο φορές καλλιτεχνικός διευθυντής του (αρχικά την περίοδο 1980-1982 και μετέπειτα το 1991-1992).
INFO
- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Έλενα Μαυρίδου
- ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Γιάννης Αναστασάκης, Χριστίνα Θύμη, Στέργιος Κοντακιώτης, Δήμητρα Κούζα, Μάξιμος Μουμούρης, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αγορίτσα Οικονόμου, Σωτήρης Τσακομίδης, Μαρία Χάνου
- ΘΕΑΤΡΟ: Χώρος Θέατρο