Θεατρο - Οπερα

7 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα

Φθινοπωρινή ιστορία, Festen, Play it again Sam, Στο σώμα της, Αγαπητέ Μαλάκα, Η Ορέστεια του Στρίντμπεργκ, Μαμά μου

Νίκη - Μαρία Κοσκινά
ΤΕΥΧΟΣ 935
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θεατρικές πρεμιέρες: Τι θα δούμε στα θέατρα Μικρό Γκλόρια, Άλμα, Faust, Αλέκος Αλεξανδράκης, Μουσούρη, Εθνικό Θέατρο και Άνεσις

Η θεατρική περίοδος έχει ξεκινήσει για τα καλά και πολλά έργα είτε έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα είτε ετοιμάζονται να ξεκινήσουν. Επειδή το τοπίο περιλαμβάνει πολλές και αξιόλογες παραστάσεις, πρέπει να κανονίσετε να κάνετε τον προγραμματισμό σας, ώστε να τις προλάβετε όλες. 

Οι 7 θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας 07-13 Νοεμβρίου 2024

Αγαπητέ Μαλάκα: όταν το #metoo γίνεται παράσταση

Τι συμβαίνει όταν ένας επιτυχημένος συγγραφέας στη δίνη των καταχρήσεων και του #metoo, μια σούπερ σταρ του σινεμά σε κλιμακτήριο και μια νεο-φεμινίστρια blogger σε νευρική κρίση συναντιούνται επί σκηνής; Το νέο λογοτεχνικό κείμενο της τολμηρής συγγραφέως Βιρζινί Ντεπάντ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μας καλεί να προβληματιστούμε γύρω από ζητήματα της επικαιρότητας, όπως οι πανδημίες, ο νεο-φεμινισμός, το #metoo, η πατριαρχία, τα social media, αλλά και οι σχέσεις, η φιλία και η τρυφερότητα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σωτήρης Καραμεσίνης, ενώ στη σκηνή συμπράττουν οι: Ορέστης Τζιόβας, Εύα Κοτανίδη, Μυρτώ Γκόνη.
Μικρό Γκλόρια, από 6 Νοεμβρίου

© Πάτροκλος Σκαφίδας

Festen: Ο θεατής γίνεται συνδημιουργός της παράστασης

Μια οικογενειακή γιορτή γεμάτη ανατροπές. Ο Κρίστιαν, ο μεγάλος γιος της οικογένειας, είναι έτοιμος να αποκαλύψει ένα μυστικό που κρατούσε για χρόνια κρυμμένο. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, που σκηνοθετεί το «Festen» του Τόμας Βίντερμπεργκ στη θεατρική του διασκευή, μας καλεί να συμμετάσχουμε ενεργά στη γιορτή, σε αυτό το έργο που σπάει τα όρια ανάμεσα στο κοινό και στους ηθοποιούς.
Θέατρο Άλμα, από 7 Νοεμβρίου

© Ελίνα Γιουνανλή

Play it again, Sam:Γούντι Άλεν στο θεατρικό σανίδι

Τι δουλειά έχει ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στο σαλόνι ενός νευρωτικού κριτικού κινηματογράφου; Ο Άλαν Φέλιξ, για να ξεπεράσει το διαζύγιό του, βρίσκει καταφύγιο στην αγαπημένη του ταινία, την «Καζαμπλάνκα», και φαντάζεται ότι συνομιλεί με τον πρωταγωνιστή της. Ένα φιλικό ζευγάρι, για να τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα, του κανονίζει διάφορα ραντεβού με γυναίκες, τα οποία στέφονται με απόλυτη... αποτυχία. Το θεατρικό του Γούντι Άλεν, που τον καθιέρωσε ως τη νευρωτική φιγούρα που όλοι αναγνωρίζουμε έκτοτε στις ταινίες του, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Ζαχαράκη, παίζεται για δεύτερη χρονιά φέτος.
Faust Bar-Theatre-Arts, από 8 Νοεμβρίου

© Ειρηναίος Ιωάννης Μπαριτάκης

Μια φθινοπωρινή ιστορία… αγάπης

Η Πέμη Ζούνη και ο Σταύρος Ζαλμάς συναντιούνται επί σκηνής έπειτα από αρκετό καιρό, για να πρωταγωνιστήσουν σε μια ιστορία αγάπης, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη. Ένας συντηρητικός γιατρός και μια πρώην ηθοποιός συναντιούνται σε ένα θεραπευτήριο στη Ρίγα. Δεν είναι νέοι και αυτό ενδεχομένως καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη μεταξύ τους προσέγγιση. Καθώς περνάει ο καιρός, έρχονται όλο και πιο κοντά και συνειδητοποιούν ότι δεν είναι πολλά αυτά που τους χωρίζουν, παρόλο που φαίνεται να μην ταιριάζουν. Θα καταφέρουν εντέλει να κάμψουν τα τείχη που ορθώνονται ανάμεσά τους και να αγγίξουν ειλικρινά ο ένας τον άλλο;
Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης, από 11 Νοεμβρίου

© Γιώτα Εφρεμίδου

Μαμά μου: Μπορούμε να νοικιάσουμε μια μητέρα; 

Η Σοφία Βογιατζάκη στον ρόλο της... νοικιασμένης μητέρας. Η Νίκη Λάμη, η κόρη, την πληρώνει, ώστε να συμπεριφέρεται ως μάνα της. Μια παράξενη δυνατή σχέση δημιουργείται ανάμεσά τους, που αποκαλύπτει τα όρια της ανθρώπινης ανάγκης για αγάπη και στοργή. Το κείμενο της Μάρτα Μπαρσελό, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, φέρνει στη σκηνή μια παράσταση που θέτει ερωτήματα γύρω από το θέμα της οικογένειας, την έννοιά της και τη δυνατότητα επιλογής ακόμη και των πιο άμεσων συγγενών μας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Καραγεώργος. 
Θέατρο Μουσούρη, από 12 Νοεμβρίου

© Πάτροκλος Σκαφίδας

Στο σώμα της: μια παράσταση αφιερωμένη στη γυναίκα

Πόσο ελεύθερα προσεγγίζουμε θέματα όπως ο οργασμός, η περίοδος, η εμμηνόπαυση, ο αυνανισμός, η εγκυμοσύνη, η λοχεία, αλλά και η σωματική κακοποίηση ή ο βιασμός; Ένας θίασος αποτελούμενος μόνο από γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Ελένης Ευθυμίου, συνθέτει έναν δυναμικό πολυφωνικό χορό. Οι απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν τις μεταμορφώσεις στις οποίες υπόκειται συνεχώς το γυναικείο σώμα, είτε οργανικές είτε ως αποτέλεσμα βίας, δίδονται στο έργο που συνυπογράφει η Ελένη Ευθυμίου με τις Σοφία Ευτυχιάδου και Νεφέλη Μαϊστράλη.
Εθνικό Θέατρο, από 13 Νοεμβρίου

© Ελίνα Γιουνανλή

Η Λένα Κιτσοπούλου διασκευάζει Στρίντμπεργκ με τον δικό της τρόπο

Τρία έργα του γνωστού θεατρικού συγγραφέα («Ο χορός του θανάτου», «Οι δανειστές», «Η πιο δυνατή») μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Λένας Κιτσοπούλου κι έτσι προκύπτει ένα νέο, με τον τίτλο «Ορέστεια του Στρίντμπεργκ». Η Κιτσοπούλου, που έχει αναλάβει και το κείμενο και τη σκηνοθεσία της παράστασης, έχει στόχο να μας κάνει να δούμε τον κλασικό θεατρικό συγγραφέα με μια πιο μοντέρνα ματιά. Επί σκηνής συμπράττουν 5 ηθοποιοί: Ευδοκία Ρουμελιώτη, Χρήστος Μαλάκης, Χρήστος Σαπουντζής, Μαρία Μούσχουρη, Γιάννης Μπαριτάκης.
Θέατρο Άνεσις, από 13 Νοεμβρίου

© Πάτροκλος Σκαφίδας