Θεατρο - Οπερα

Οι 12 παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα

Το εβδομαδιαίο θεατρικό τοπίο χαρακτηρίζεται κυρίως από νέες παραγωγές και ελάχιστες επαναλήψεις από προηγούμενες σεζόν

Νίκη Κοσκινά
Νίκη - Μαρία Κοσκινά
ΤΕΥΧΟΣ 933
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιώργος Γάλλος πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ήταν όλοι τους παιδιά μου»
Ο Γιώργος Γάλλος πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» © Γκέλυ Καλαμπάκα

Θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας: Παραστάσεις που σκηνοθετούν οι Γ. Κακλέας, Γ. Νανούρης, Γ. Οικονόμου, Δ. Παπαδόπουλος, Σ.Τσαφούλιας και άλλοι πολλοί

Διανύουμε την περίοδο με τις περισσότερες πρεμιέρες στις θεατρικές παραστάσεις. Γι' αυτό και αυτήν την εβδομάδα ξεχωρίσαμε και πάλι τα έργα που ξεκινούν να παίζονται στην Αθήνα. Έργα διάσημων θεατρικών συγγραφέων, όπως ο Άρθουρ Μίλλερ και ο Τεννεσί Ουίλιαμς ανεβαίνουν αυτό το διάστημα, ενώ παράλληλα αρχίζουν και κάποια πολυαναμενόμενα έργα που έχουν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στο εξωτερικό και έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ας δούμε ποιες είναι οι 12 θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας

«Linda», σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη

Πόσο δύσκολο είναι να ζει κάποιος ευτυχισμένα στη σύγχρονη εποχή που όλο τρέχουμε; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα της παράστασης «Linda», της Βρετανίδας Penelope Skinne, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα Νάμα. Στον ομώνυμο ρόλο η Κατερίνα Λέχου, ενσαρκώνει μια φαινομενικά επιτυχημένη γυναίκα που επιζητά την ευτυχία και λίγες ποιοτικές στιγμές. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ελένη Σκότη, ενώ σε ρόλο-έκπληξη εμφανίζεται ο Άλκης Κούρκουλος.
Θέατρο Επί Κολωνώ, από 23 Οκτωβρίου

Η παράσταση «Linda» με την Κατερίνα Λέχου ανεβαίνει στο θέατρο Επί Κολωνώ
© Πάτροκλος Σκαφίδας

«Η αξία της ζωής», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια

Δυο ξαδέρφες με τους συζύγους συναντιούνται έπειτα από πολύ καιρό, με τις δυο να έχουν υποστεί μια τρομερή απώλεια. Ένα έργο γεμάτο συμπόνια, που θίγει το ζήτημα του πόνου, της απώλειας και της αξίας της ζωής αλλά και τους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να διαχειρίζεται κάποιος τα συγκεκριμένα ζητήματα. Γεμάτο ειλικρίνεια και χιούμορ το έργο εξερευνά σε βάθος την αξία της ζωής και το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει ελεύθερα τη μοίρα του.
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Από 23 Οκτωβρίου

«Ο Επιθεωρητής», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα

Ένα βαθιά πολιτικό αλλά και σατιρικό κείμενο μετατρέπεται σε απίστευτη κωμωδία χάρη στο εκρηκτικό δίδυμο Θοδωρή Σκυφτούλη και Στέλιου Μάινα. Ο «Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα μάς μεταφέρει στη Ρωσία τού σήμερα. Ένας καιροσκόπος εκμεταλλεύεται μια παρεξήγηση και παριστάνει τον επιθεωρητή ενάντια στη διαφθορά. Τότε ξεκινά μια σειρά από δωροδοκίες, καλοπιάσματα και άλλα τεχνάσματα από τους διοικούντες την πόλη, με σκοπό να τον καλοπιάσουν. Στο τέλος, ωστόσο, η αλήθεια αποκαλύπτεται…
Θέατρο Γκλόρια, από 24 Οκτωβρίου

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τον Επιθεωρητή του Νικολάι Γκόγκολ
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Η «Λυγερή», σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας και οι συμβάσεις της εποχής. Μια θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος «Η λυγερή» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου, θα ανέβει στην Πειραματική Σκηνή. O συγγραφέας εμπνέεται την ηρωίδα του από τον δικό του εφηβικό ανεκπλήρωτο έρωτα.
Η Ανθή είναι ερωτευμένη με τον Γεώργιο. Ο πατέρας της, όμως, αποφασίζει να την παντρέψει με τον Νικολό και, ενώ ο Γεώργιος της προτείνει να κλεφτούν, εκείνη αρνείται. Γίνεται μητέρα και ξεχνά για πάντα τον έρωτά της. Το τέλος της ιστορίας επιτρέπει μια διττή ανάγνωση, είτε ως μια ωδή στον συμβιβασμό είτε ως μια ελεγεία στην αποδοχή.
Εθνικό Θέατρο, από 24 Οκτωβρίου

Η Λυγερή του Ανδρέα Καρκαβίτσα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού
© Θεόφιλος Τσιμάς

Η «Λυσσασμένη γάτα», σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου

Μια γιορτή γίνεται αφορμή για σκληρές αποκαλύψεις. Ένας άνθρωπος που νομίζει ότι κυβερνά τους πάντες ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο. Στα γενέθλιά του, οι γιοι του και οι νύφες του τον επισκέπτονται για να του ευχηθούν. Αλλά η γιορτή σύντομα θα πάρει αρνητική τροπή. Η «Λυσσασμένη γάτα» του Τεννεσί Ουίλιαμς ανεβαίνει φέτος στο θέατρο Αθηνά, σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου, με τον Γιάννη Βούρο στον ρόλο του πατέρα. Γιοι και νύφες θα βγάλουν τον χειρότερο εαυτό τους, τις πιο μύχιες σκέψεις τους, ενώ η μητέρα θα προσπαθήσει να κρατήσει τις ισορροπίες.
Θέατρο Αθηνά, Από 24 Οκτωβρίου

lyssasmeni_gata

«Ήταν όλοι τους παιδιά μου», σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη

Το κλασικό έργο του Άρθουρ Μίλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» ανεβαίνει στο θέατρο Αλκυονίς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη. Η υπόθεση γνωστή: ένας εργοστασιάρχης πουλάει σκάρτα εξαρτήματα αεροπλάνων στην πολεμική αεροπορία, με αποτέλεσμα κάποια αεροπλάνα να πέσουν. Πώς εμπλέκονται τα παιδιά του στην ιστορία αυτή; Η απληστία και τα όριά της αποτελούν το κεντρικό θέμα σε αυτό το έργο. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν οι Γιώργος Γάλλος, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μπιμπής και Λίλα Μπακλέση.
Θέατρο Αλκυονίς, από 25 Οκτωβρίου

Η παράσταση «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Η δημοκρατία του μπακλαβά, σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά

Μια ερωτική ιστορία με φόντο τον... μπακλαβά, που θίγει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τα στερεότυπα με τα οποία έχουμε μεγαλώσει. Η Σοφία, Ελληνίδα και ο Φατίχ, Τούρκος, γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε δυτική χώρα, ερωτεύτηκαν και αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μπακλαβατζίδικο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Μεσολόγγι. Πώς θα δεχτούν οι κάτοικοι της πόλης το όλο αυτό εγχείρημα; Η «Δημοκρατία του Μπακλαβά» είναι ένα απρόσμενα ξεκαρδιστικό θεατρικό ψευδοντοκιμαντέρ, που αν και αντλεί έμπνευση από τα ιστορικά γεγονότα του 1821, τοποθετείται στο σύγχρονο, ψηφιακά διασυνδεδεμένο, κόσμο μας διερευνώντας ζητήματα ταυτότητας και πολιτικής οργάνωσης, μέσα από το φίλτρο του σήμερα.
Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης, Από 25 Οκτωβρίου

«Η δημοκρατία του μπακλαβά», σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά
© Πηνελόπη Γερασίμου

Το στρίψιμο της βίδας reloaded, σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου

Μία νέα γυναίκα προσλαμβάνεται από έναν γοητευτικό, αλλά και σκοτεινό άντρα ως γκουβερνάντα για τα δύο του παιδιά. Σύντομα, θα βρεθεί εγκλωβισμένη στον πύργο, όπου διαμένουν ο γιος του, Ορφέας, η κόρη του, Δάφνη και η μυστηριώδης θεία τους, κυρία Απαρτιάν. Μία σειρά από απειλητικά γεγονότα θα οδηγήσουν την γκουβερνάντα σε ένα ακραίο παιχνίδι επιβίωσης. Είναι ο Πύργος στοιχειωμένος ή απλά αρέσουν στην οικογένεια τα «παράξενα» παιχνίδια; Θα μπορέσει η γυναίκα να ελευθερωθεί πριν... το στρίψιμο της βίδας; Ένα καθηλωτικό θρίλερ σε κείμενο Σοφίας Καζαντζιάν και Μάριου Ιωάννου που συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. 
Θέατρο Αργώ, Από 26 Οκτωβρίου

«Το στρίψιμο της βίδας» στο θέατρο Αργώ
© Μαρία Γαλάτη - Κατερίνα Σβορώνου

«Prima Facie», σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου

Το έργο-φαινόμενο, που παίζεται ήδη σε πάνω από 25 χώρες παγκοσμίως, «Prima Facie», έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου. Η Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο της δικηγόρου Tessa Ensler, σε μια παράσταση για το επίκαιρο θέμα του πολλαπλού βιασμού. Η λατινική έκφραση «prima facie» είναι ένας δόκιμος νομικός όρος που μεταφράζεται «εκ πρώτης όψεως». Ουσιαστικά, θα έπρεπε η ενοχή του δράστη να είναι αυταπόδεικτη σε έναν βιασμό. Η κεντρική ηρωίδα προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, παλεύοντας ανάμεσα στη νομοθεσία και στη δικαιοσύνη.
Θέατρο Πορεία, από 29 Οκτωβρίου

Η Λένα Παπαληγούρα στο Prima Facie, θέατρο Πορεία
Η Λένα Παπαληγούρα στο Prima Facie, θέατρο Πορεία © Ελίνα Γιουνανλή

«Όταν έκλαψε ο Νίτσε», σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου

Η θρυλική παράσταση «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου που ανέβηκε το 2011 με τεράστια επιτυχία στο Θέατρο Θησείο αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και παίχτηκε με sold out παραστάσεις για δύοθεατρικές σεζόν, αποτελώντας την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της θεατρικής διασκευής του παγκόσμιου μπεστσέλλερ του ΊρβινΓιάλομ, επιστρέφει μετά από 13 χρόνια, αυτή τη φορά στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας. Φρίντριχ Νίτσε ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Ζίγκμουντ Φρόιντ ο Θάνος Λέκκας. Γιατρός Γιόζεφ Μπρόιερ ο Γιάννης Κότσιφας. Θεατρική διασκευή: Ευαγγελία Ανδριτσάνου.
Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, από 30 Οκτωβρίου

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, «Όταν έκλαψε ο Νίτσε»

«Δυο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα…», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου

Η παράσταση «Δυο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα…», το νέο έργο του Κωνσταντίνου Μάρκελλου, ανεβαίνει σε δική του σκηνοθεσία για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Το έργο κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη μυθοπλασία, καθώς προέκυψε από καταγραφή αληθινών γεγονότων. Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος και η ηθοποιός Ελένη Στεργίου, ιδρυτικά μέλη των This Famous Tiny Circus theater group, ταξίδεψαν με τον συνεργάτη τους Πέτρο Μακρή στο Βουκουρέστι και κατέγραψαν, στην κάμερα και στο χαρτί, μαρτυρίες πολιτών που έζησαν τις στερήσεις, τον φόβο, την ανασφάλεια και τη λογοκρισία του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Οι συγκλονιστικές αφηγήσεις τους έγιναν το έδαφος για να γεννηθεί το τέταρτο θεατρικό έργο του Κωνσταντίνου Μάρκελλου, το οποίο, όπως και τα τρία προηγούμενα, ακροβατεί ανάμεσα στο ιστορικό ντοκουμέντο και στη μυθοπλασία.
Θέατρο Εν Αθήναις, από 30 Οκτωβρίου

Δυο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα του Κωνσταντίνου Μαρκέλλου
© Valeria Isaeva

Διάφανος Ύπνος, σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου

Η παράσταση παρακολουθεί την πορεία πέντε ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικής κοινωνικής θέσης και διαφορετικών απόψεων που συναντώνται κάθε χρόνο από το 1933 μέχρι το 1939 στην ετήσια χοροεσπερίδα της μικρής τους πόλης στην Νότια Γερμανία για να χορέψουν Swing και Charleston. Παρακολουθούμε τις αλλαγές στη ζωή τους και στις σχέσεις τους από τις πολιτικές εξελίξεις γύρω τους και την άνοδο του Γ΄Ράιχ. 
Θέατρο Olvio, από 30 Οκτωβρίου

«Διάφανος ύπνος» στο Olvio

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

αστΕΡΩΣκονη: Πιστεύεις στον έρωτα και στο «για πάντα»;
αστΕΡΩΣκονη: Πιστεύεις στον έρωτα και στο «για πάντα»;

Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια Χριστίνα Ματθαίου η οποία συγκέντρωσε τις κεντρικές ερωτικές ιστορίες της παράστασης κυρίως μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που συνάντησε σε όλη την Ελλάδα 

Γυάλινος κόσμος: Στις πρόβες της παράστασης σε σκηνοθεσία Antonio Latella, στο Θέατρο Τέχνης
Αντόνιο Λατέλα - Γυάλινος Κόσμος: Μπήκαμε στις πρόβες και μιλήσαμε με τους συντελεστές

Γιατί ο ιταλός σκηνοθέτης Αντόνιο Λατέλα επέλεξε να ανεβάσει το συγκεκριμένο έργο και πώς δουλεύει με τους ηθοποιούς ενώ δεν μιλάει ελληνικά; Τι μας είπαν οι ηθοποιοί για τους ρόλους τους;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.