Θεατρο - Οπερα

5 θεατρικές παραστάσεις και 1 όπερα κάνουν πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα

Από τον «Χορό των εραστών» του Τιάγκο Ροντρίγκες μέχρι και το «Λέγε λέγε» της Λένας Κιτσοπούλου, ο έρωτας είναι κεντρικό θέμα στα έργα που επιλέξαμε

Νίκη - Μαρία Κοσκινά
ΤΕΥΧΟΣ 931
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που κάνουν πρεμιέρα οι περισσότερες θεατρικές παραστάσεις 

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και οι περισσότερες θεατρικές παραστάσεις -είτε είναι καινούρια έργα είτε επαναλήψεις από προηγούμενες σεζόν- ξεκινούν σιγά σιγά. Αυτήν την εβδομάδα κάνουν πρεμιέρα πολλά θεατρικά. Επιλέξαμε για σας 5: 2 ολοκαίνουριες παραγωγές και 2 επαναλήψεις. 

Οι θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας

Τιάγκο Ροντρίγκες: στον Χορό των εραστών δυο ανάσες ηχούν ως μία 

O Πορτογάλος Τιάγκο Ροντρίγκες, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, επιστρέφει στη Στέγη για να σκηνοθετήσει τη θεατρική παράσταση «Ο χορός των εραστών», με πρωταγωνιστές τον Νίκο Καραθάνο και τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Αποτελεί το πρώτο του έργο, το οποίο έγραψε το 2006, ενώ είναι η πρώτη φορά που δουλεύει σε γλώσσα που εκείνος δεν μιλάει. Ένα ζευγάρι αντιμέτωπο με τον φόβο του θανάτου. Εκείνη δεν μπορεί να ανασάνει, εκείνος φοβάται μήπως τη χάσει. Μιλούν σαν να ακολουθούν ο ένας την ανάσα και το καρδιοχτύπι του άλλου. Ένα ερωτικό ποίημα, όπου οι ήρωες, αντιμέτωποι με τον χρόνο που κυλά, παρουσιάζουν δυο λίγο διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας αγάπης τους.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, από 10 Οκτωβρίου

«Ο χορός των εραστών», σε σκηνοθεσία Τιάγκο Ροντρίγκες κάνει πρεμιέρα στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση στις 10 Οκτωβρίου © Πηνελόπη Γερασίμου

«Κράτα με»: ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Εν Αθήναις

Στο Εν Αθήναις ανεβαίνει για πρώτη φορά το πολυβραβευμένο έργο «Next Fall» του Geoffrey Nauffts με τον ελληνικό τίτλο «Κράτα με», σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου. Ένα ατύχημα έρχεται να διαταράξει τη ζωή όλων και τους φέρνει αντιμέτωπους με θέματα ζωτικής σημασίας. Ο Λουκ είναι σε κώμα. Δίπλα του ο επί 5 χρόνια σύντροφός του αλλά και οι γονείς του, που δεν γνώριζαν τίποτα για αυτή τη σχέση. Οι φίλοι του προσπαθούν να αμβλύνουν το χάσμα ανάμεσα στις δύο μεριές. Ένα σύγχρονο κείμενο που θέτει ζητήματα αφοσίωσης, πίστης, συντροφικότητας, με την αγάπη να λειτουργεί ως καταλύτης.
Εν Αθήναις, από 14 Οκτωβρίου


Για τρίτη χρονιά στο Εθνικό Θέατρο το «Goodbye Lindita»

Το «Goodbye Lindita» σε σκηνοθεσία Μάριο Μπανούσι, μετά τα διαδοχικά sold out που σημείωσε τις τελευταίες δύο θεατρικές σεζόν και την παγκόσμια περιοδεία του, επιστρέφει για λίγες μόνο παραστάσεις στο Εθνικό. Ο Μπανούσι προσεγγίζει το θέμα της απώλειας με έναν δικό του μοναδικό τρόπο. Εμπνέεται από τα προσωπικά του βιώματα και από ταφικά έθιμα και παραδόσεις των Βαλκανίων για να φτιάξει ένα σκηνικό ποίημα, μαζί με μια ομάδα χαρισματικών καλλιτεχνών. Πώς λέμε τελικά «αντίο» σε ένα πρόσωπο που αγαπάμε πολύ;
Εθνικό Θέατρο, Κεντρική Σκηνή Κτιρίου Τσίλλερ, 16 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου

© Θεόφιλος Τσίμας


Η Μαρία Καβογιάννη τα βάζει με την πατριαρχία στο Πτι Παλαί

Το ιστορικό Πτι Παλαί στο Παγκράτι –κτίριο με μακρά ιστορία– ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό, αυτή τη φορά όχι ως κινηματογράφος αλλά ως θέατρο. Η Μαρία Καβογιάννη και ο Μάκης Παπαδημητρίου θα εγκαινιάσουν το νέο εγχείρημα, με την παράσταση «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τεννεσί Ουίλλιαμς. Ο Γιώργος Τσουρής έχει αναλάβει τη μετάφραση, την ελεύθερη διασκευή και τη σκηνοθεσία ενός κειμένου που δεν ανεβαίνει συχνά στη χώρα μας, ενώ παράλληλα έχει τονίσει την κωμική πλευρά του έργου. Η Μαρία Καβογιάννη υποδύεται τη Σεραφίνα, μια γυναίκα που παλεύει για να αναγνωριστεί ως ακέραια προσωπικότητα σε μια πατριαρχική κοινωνία, ενώ τον συμπρωταγωνιστικό ρόλο τού Αλβάρο κρατά ο Μάκης Παπαδημητρίου. Η τελική ρήξη πραγματοποιείται μέσα από χιουμοριστικές αλλά και τρυφερές στιγμές.
Πτι Παλαί, Από 10 Οκτωβρίου

Το «Και λέγε λέγε» της Λένας Κιτσοπούλου για δεύτερη χρονιά

Η παράσταση «Και λέγε λέγε» της Λένας Κιτσοπούλου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, για λίγες μόνο παραστάσεις. Η ίδια όχι μόνο υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία, αλλά πρωταγωνιστεί κιόλας σε ένα έργο που μας καλεί «να βάλουμε ξανά τα καλά μας ρούχα και το μακιγιάζ για να υμνήσουμε το ωραίο έτσι όπως το καταλαβαίνουμε εμείς: ανεπιτήδευτα, καψούρικα, λάθος». Άλλωστε η ίδια δεν έχει αίσθηση αν όλο αυτό που ζούμε είναι αλήθεια ή παραίσθηση.
Θέατρο Τέχνης, Από 14 Οκτωβρίου

© Πάνος Δάβιος

Οι δυο Ιφιγένειες του Τσερνιακόφ στην Εθνική Λυρική Σκηνή


Ο Ρώσος σκηνοθέτης Ντμίτρι Τσερνιακόφ παρουσιάζει τις δύο Ιφιγένειες του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ («Ιφιγένεια εν Ταύροις» και «Ιφιγένεια εν Αυλίδι») σε μία ενιαία παράσταση, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίχαελ Χόφστετερ. Ξεκινώντας από το Φεστιβάλ της Αιξ-αν-Προβάνς, το δίπτυχο όπερας θα ανέβει στη χώρα μας για να καταλήξει στην Εθνική Όπερα του Παρισιού. Στον διπλό ρόλο της Ιφιγένειας η Αμερικανίδα σοπράνο Κορίν Γουίντερς.
Εθνική Λυρική Σκηνή, 10, 13, 16, 19, 22, 27, 30 Οκτωβρίου

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι», από το Φεστιβάλ της Aix en Provence, ©Monika Rittershaus