Θεατρο - Οπερα

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός της σεζόν 2024-25

Ποιες παραστάσεις θα δούμε φέτος στις τρεις σκηνές του θεάτρου αλλά και έξω από αυτό

A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Δημοτικό θέατρο ανακοίνωσε το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα για τη σεζόν 2024- 2025 με κεντρικό σύνθημα «Παρεμβαίνουμε – προκαλούμε – συνομιλούμε – προτείνουμε»

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανακοίνωσε σήμερα τον καλλιτεχνικό του προγραμματισμό για τη σεζόν 2024- 2025, παρουσία του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, της Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλας Αντωνάκου, του Εντεταλμένου Δημοτικού Σύμβουλου Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά Γιάννη Χατζηαλέξη και του Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκο Διαμαντή.  Ο τελευταίος παρουσίασε ένα ανανεωμένο πρόγραμμα, με κύρια χαρακτηριστικά την πνευματικότητα, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και τη σύμπλευση καθιερωμένων και νέων δημιουργών, το οποίο εκτείνεται, με παραστάσεις, δράσεις και παρεμβάσεις, και στις τρεις σκηνές του θεάτρου -Κεντρική, Ωμέγα, Φουαγιέ- αλλά και έξω από αυτό, σε σημαντικά τοπόσημα της πόλης του Πειραιά.

Υπό το σύνθημα «Παρεμβαίνουμε – προκαλούμε – συνομιλούμε – προτείνουμε», ο Νίκος Διαμαντής τόνισε ότι ο άνθρωπος -χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς- βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, τόσο μέσα από την επιλογή των παραστάσεων όσο και από τις παράλληλες δράσεις. «Έτσι λοιπόν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μέσα από παραστάσεις, κοινωνικές δράσεις, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, προτείνει ένα συνεκτικό διαφορετικό κόσμο συμπόρευσης και συνομιλίας όλων, χωρίς αποκλεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Οι παραστάσεις για τη σεζόν 2024- 25

Κεντρική Σκηνή

Η σεζόν ξεκινά με τον «Θείο Βάνια» του Άντον Τσέχοφ, με τον Δημήτρη Καταλειφό να έχει τη σκηνοθεσία αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τον πλασιώνει ένα αξίολογο υποκριτικό καστ: Κλεοπάτρα Τολόγκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Βαγγέλης Ρόκκος, Μενέλαος Χαζαράκης, Αμαλία Νίνου, Τζένη Θεωνά, Στέλλα Κρούσκα, Φοίβος Σαμαρτζής. 
18 Οκτωβρίου 2024 - 12 Ιανουαρίου 2025

Ο Δημήτρης Καταλειφός στον «Θείο Βάνια» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά © Πάτροκλος Σκαφίδας

Το γνωστό έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Ο ταύρος που έπαιζε πίπιζα» ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια που μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο ονείρων. 
10 Νοεμβρίου 2024 - 13 Απριλίου 2025
*Η διανομή της παράστασης θα ανακοινωθεί

Το καινούριο θεατρικό έργο του Suyako, «MERDE!» έρχεται τον Ιανούαριο στο ΔΠΘ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και Βασίλη Μαγουλιώτη.Τη μουσική συνυπογράφουν ο Γιάννης Νιάρρος με τον Γιάννη Παπαδόπουλο. Πρόκειται για μια μουσική κωμωδία για την «κρυφή κουζίνα» της θεατρικής τέχνης…
24 Ιανουαρίου- 13 Απριλίου 2025

Την άνοιξη 2025 ανεβαίνει το έργο της Μάργκαρετ Μίτσελ «Όσα παίρνει ο άνεμος», σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη. Μια μεγάλη ερωτική ιστορία με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο, ένα κορυφαίο ανάγνωσμα όλων των εποχών, που χάρισε μια από τις πιο κλασικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου και ανάγλυφους μνημειώδεις χαρακτήρες, μέσα σε μια σπάνια υποβλητική ατμόσφαιρα. Στον ρόλο της Σκάρλετ ο Χάρα η Λένα Παπαληγούρα. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ζωντανή ερμηνεία επί σκηνής, ο Γιώργος Παλαμιώτης. 
26 Απριλίου - 15 Ιουνίου 2025

Σκηνή Ωμέγα

Η παράσταση «I AM FALLING IN LOVE - Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Βαλαή, ξεκίνησε μέσα στον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου. Αποτελεί μια αποσυναρμολόγηση του έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ μέσα από τις σχέσεις και τις ερωτικές επιθυμίες των βασικών ηρώων.

Μέσα στον Νοέμβριο ξεκινά η παράσταση «Κυανιούχο κάλιο» του Friedrich Wolf, σε σκηνοθεσία Μάρθας Μπουζιούρη. Το έργο αφηγείται την ιστορία ενός 20χρονου κοριτσιού που μένει έγκυος και δεν μπορεί ούτε επιθυμεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Η ιστορία της Χέτε είναι μια από τις ιστορίες 800.000 γυναικών, που κατέφευγαν κάθε χρόνο σε παράνομες κι επικίνδυνες επεμβάσεις, χάνοντας τη ζωή τους ή τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα το σώμα και την ψυχή τους. Με το «ΚΥΑΝΙΟΥΧΟ ΚΑΛΙΟ», η σκηνοθέτιδα Μάρθα Μπουζιούρη, βαθαίνει την ενασχόλησή της με τα ζητήματα της έμφυλης βίας και της γυναικείας αυτοδιάθεσης.
7 Νοεμβρίου- 1 Δεκεμβρίου 2024

Η παράσταση «Κυανιούχο κάλιο» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ακολουθεί το έργο «California Dreaming- 20 χρόνια μετά» του Βασίλη Κατσικονούρη. Τέσσερις εικοσάρηδες -Ντίνος, Άρης, Βουβού και Κική- που πλέον έχουν σαρανταρίσεικαι επιστρέφουν στο σίκουελ του εμβληματικού έργου του ίδιου συγγραφέα είκοσι χρόνια μετά, καταθέτοντας ένα σαρκαστικό σχόλιο για την κρίση που δεν τελειώνει ποτέ. Δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Ψάχνουν πάντα τη μαγική ευκαιρία για να πιάσουν την καλή, χωρίς να κοπιάσουν. Θα τα καταφέρουν αυτή τη φορά να φτάσουν στη δική τους γη της Επαγγελίας, την Καλιφόρνια;
4 Δεκεμβρίου 2024- 5 Ιανουαρίου 2025

Μια περφόρμανς με θέμα τη γυναικοκτονία ανεβαίνει τον Ιανουάριο, το «Ου φονεύσεις- ιστορίες για την έμφυλη βία», σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου.  Συνεντεύξεις, ποίηση, σκόρπιες φράσεις, δελτία τύπου,θα αποτελέσουν πλούσιο υλικό για αυτό το εγχείρημα προκειμένου να ολοκληρωθεί μία παράσταση σ’ ένα μεικτό θέαμα, ανάμεσα στο Θέατρο ντοκουμέντο και την μυθοπλασία.
11 Ιανουαρίου- 9 Φεβρουαρίου 2025

Δυο ακόμη παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες στη Σκηνή Ωμέγα: το «Βυζί» της Σοφίας Νικολαϊδου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσικούρα, που είναι γραμμένο κατά παραγγελία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και πραγματεύεται τη γυναικεία απώλεια και τις οικογενειακές σχέσεις. Ερμηνεύει η Εβελίνα Αραπίδη (19/2- 23/3/ 2025). Η δεύτερη είναι το κείμενο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη «Μη σκαλίζεις την άμμο», σε σκηνοθεσία Θεοδόση Σκαρβέλη (23.04.25 – 1.06.25)

Φουαγιέ

Στο έργο του Αντώνη Κυριακάκη, «Το όνειρο της Ιωνίας», σε σκηνοθεσία Αντώνη Κυριακάκη και Γιώργου Πατεράκη, τέσσερις αδερφικοί φίλοι στρατολογούνται για τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Η αποβίβαση στη Σμύρνη, οι ελληνικές νίκες και οι ονειρικές υποδοχές του ελληνικού στρατού από τα χωριά της Μ. Ασίας, θα τους κάνουν να αισθανθούν μυθικοί ήρωες. Οι τέσσερις φίλοι θα πεινάσουν, θα διψάσουν, θα ζήσουν τον εθνικό διχασμό μέσα στο στρατόπεδο τους, θα προδώσουν και θα προδοθούν, όσο η Ελλάδα βρίσκεται στο απόλυτο οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο. Μέσω των φαντάρων που παίρνουν μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία, παρακολουθούμε το ψυχογράφημα της Ελλάδας του1922. Ένα αντιπολεμικό έργο, που έχει ως στόχο να φωτίσει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, που εδώ και 100 χρόνια παραμένουν σθεναρά ίδιες!
5 έως 15 Δεκεμβρίου 2024

Η παράσταση «Το όνειρο της Ιωνίας» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ακολουθεί το έργο της Γλυκερίας Μπασδέκη «How soon is now», σε σκηνοθεσία Πάνου Κούγια. Το έργο εμπνέεται ελεύθερα από το λογοτεχνικό πρόσωπο της Μαργαρίτας Περδικάρη, μιας νεαρής δασκάλας αστικής καταγωγής, που την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, η συνεργασία της με το ΕΑΜ, θα αποτελέσει την αφορμήγια να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μιας ολόκληρης χώρας, η οποία δύσκολα συμπράττει με τα «φαντάσματα» του παρελθόντος της.
6 Φεβρουαρίου- 16 Μαρτίου 2025

Το έργο «Γιαγιάδες», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιώργου Καλογερόπουλου,  αποτελεί μια παράσταση φτιαγμένη από ιστορίες για γιαγιάδες. Ιστορίες ομορφιάς,ανθρώπων, παράξενων πλασμάτων,νοσταλγίας, απόρριψης,μοναδικότητας, αγάπης, αποδοχής, πόνου. Μια παράσταση για όλες τις οικογένειες.
17, 18 & 19 Ιανουαρίου 2025

Πέρα από τις παραστάσεις, τη φετινή σεζόν έχουν προγραμματιστεί και πολλές ακόμη δράσεις, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του θεάτρου και πάντα υπό το γενικό σύνθημα που τέθηκε στη σημερινή παρουσίαση: εκθέσεις, εργαστήρια, παρεμβάσεις και άλλες εκδηλώσεις.