Θεατρο - Οπερα

3 θεατρικές παραστάσεις που σας προτείνουμε για αυτήν την εβδομάδα

2 έργα που κάνουν πρεμιέρα και ένα που παίζεται μέχρι το τέλος του μήνα

Νίκη - Μαρία Κοσκινά
ΤΕΥΧΟΣ 930
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι θεατρικές παραστάσεις που ξεχωρίσαμε: ένα κλασικό έργο, ένα τρένο που πλησιάζει και μια πάντα επίκαιρη «Κασέτα»

Οι θεατρικές παραστάσεις έχουν ξεκινήσει να κάνουν τις πρεμιέρες τους, καθώς έχουμε μπει αισίως στον Οκτώβριο, τον μήνα που αρχίζει επισήμως η θεατρική σεζόν. Εμείς ξεχωρίσαμε για αυτήν την εβδομάδα 3 παραστάσεις. Η μια είναι καινούρια, ενώ οι άλλες δυο αποτελούν «επαναλήψεις» από την προηγούμενη χρονιά. 

Δείτε τις θεατρικές παραστάσεις που προτείνουμε

Ένα πάρτι και ένα τρένο που πλησιάζει…

Στο «Blue Train» του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν, ο Μιχάλης κλείνει τα 45 και βρίσκεται στην αρχή μιας κρίσης ηλικίας. Λίγο πριν τα γενέθλιά του, μια φαινομενικά συνηθισμένη Κυριακή, δέχεται διαδοχικά 4 επισκέψεις που τον βάζουν σε σκέψεις: η μητέρα του (Λουκία Πιστιόλα), η κολλητή του, μια παλιά του σχέση, ένα νέο αγόρι που έρχεται για ευκαιριακό σεξ.  Ο Μιχάλης μεγαλώνει, αλλά αρνείται να το παραδεχτεί. Ωστόσο, οι δικοί του άνθρωποι είναι εκεί, στο πάρτι του, για να του υπενθυμίσουν αποφάσεις που πρέπει αλλά αρνείται να λάβει. Η μουσική παίζει δυνατά και το πάρτι πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί. Βέβαια, το τρένο του χρόνου πλησιάζει απειλητικά...
Θέατρο Άλμα, από 7 Οκτωβρίου

Το «Blue Train» του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν, στο θέατρο ΑΛΜΑ

Μια πάντα επίκαιρη «Κασέτα»

Η ζωή των ανθρώπων στη μεγαλούπολη, η ομοψυχία ως ζητούμενο στις μεταξύ του σχέσεις, η μοναξιά του ενός στο πλήθος των πολλών, αποτελούν μερικά από τα πάντα επίκαιρα ζητήματα που θέτει η «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη. Στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής πάνω σε αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα της νεοελληνικής δραματουργίας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός, Μάνος Καρατζογιάννης, σκηνοθετεί για δεύτερη χρονιά το κείμενο αυτό, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Όπως σημειώνει ο ίδιος, «σήμερα που κυριαρχεί ένα έντονο χνάρι εμφύλιας διαμάχης κάτω από οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση, είτε πρόκειται για έναν μεταρρυθμιστικό νόμο είτε για μια δήλωση ενός προβεβλημένου προσώπου ή ακόμα και για μια μορφή σάτιρας, η επικαιρότητα του έργου είναι συγκλονιστική».
Θέατρο Σταθμός, από 4 Οκτωβρίου

Η «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Σταθμός © Ελίνα Γιουνανλή

To κλασικό έργο του Ντοστογιέφσκι για λίγες παραστάσεις

Η διασκευή του πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και τιμωρία» ζωντανεύει και πάλι στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Ο κεντρικός ήρωας, ο Ρασκόλνικοφ, παίρνει τον νόμο στα χέρια του και διαπράττει αυτοδικία, για την οποία στη συνέχεια θα αρχίσει να βασανίζεται από τις ενοχές. Η μεταμέλεια έρχεται μέσα από τη σχέση του με τη Σόνια, μια ιερόδουλο. Όπως αναφέρει και ο σκηνοθέτης, «Το “Έγκλημα και τιμωρία” είναι ένα σημείο καμπής για ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό. Το τέλος της πίστης και η είσοδος στο χάος. Στην Κόλαση του σήμερα, του τώρα». Στον ρόλο του Ρασκόλνικοφ ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, ενώ η θεατρική μεταφορά έχει γίνει από τον Θανάση Τριαρίδη. Το έργο πλαισιώνεται από την πρωτότυπη μουσική του Φώτη Σιούτα.
Θέατρο Πορεία, έως 20 Οκτωβρίου 2024

Το «Εγκλημα και τιμωρία» για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Πορεία © Μαρίζα Καψαμπέλη